Noi explicații legate de scandalul Brâncuși

1804

Ministrul pentru Cultură, Bogdan Gheorghiu, a explicat, în timpul audierii din comisiile de specialitate ale Parlamentului, motivele care l-au determinat să o aleagă pe Irina Rimes ca ambasador al evenimentelor aferente Zilei Brâncuși.
„Aici s-a creat o confuzie. Eu am invitat-o să fie promotor al unui eveniment. Haideți să clarificăm un lucru! Acolo (la Muzeul Național de Artă al României – n.r.) vor veni tinerii pentru a face un tur gratuit. Dânsa, ca promotor, ne va ajuta să aducem tinerii la eveniment, iar acolo muzeografii profesioniști vor prezenta tinerilor opera lui Brâncuși expusă în MNAR. Promotor de eveniment nu este egal specialist. (…) Nu am vrut să asociem acest eveniment cultural cu o persoană care să nu aibă legătură cu ceea ce înseamnă «decent». Irina Rimes a vrut în primul rând atuul de a fi un artist decent, un artist cu o muzică bună. Dânsa are versuri cu mesaj. În general, artiștii veniți de peste Prut au versuri cu mesaj. Sunt artiști mai profunzi din punctul meu de vedere. Este o alegere potrivită pentru că impactul este cel pe care noi ni l-am dorit. Putem spune că impactul a fost peste așteptările noastre”, a declarat, marți, Gheorghiu.

„Brâncuși, otevizat de Guvernul Orban”
Într-o declarație politică, senatorul PSD Gorj, Florin Cârciumaru, susține că Ziua Naţională „Constantin Brâncuşi” 2020 a devenit un subiect popular, dar scandalos în social media, „din cauza incompetenței Guvernului Orban”, care a atins cote maxime prin numirea cântăreței Irina Rimes ambasador onorific al evenimentelor din acea zi. „Nu trebuia neapărat ca ambasadorul Zilei Brâncuși să fie doctor în istoria artei, însă trebuia să vină în fața publicului cu o pregătire prealabilă, cu atât mai mult cu cât evenimentul este organizat de către ministrul Culturii. Poate incompetența ministrului Culturii, Bogdan Gheorghiu, este chiar infinită dacă acesta consideră că și publicitatea negativă este bună pentru promovarea unui brand, iar instituția pe care o conduce și-a atins scopul în acest sens. (…) O altă gafă a «ministrului OTV» din Guvernul lui Iohannis este deschiderea pe repede înainte a Muzeului Național «Constantin Brâncuși» de la Târgu-Jiu chiar pe 19 martie, deși această instituție în curs de înființare nu deține nicio operă creată de Brâncuși, la inaugurare fiind pregătită doar o expoziție de fotografii”, a susținut Cârciumaru.
Declarația artistei care s-a viralizat pe rețelele sociale și a stârnit un val de critici a fost următoarea: „Eu sunt mai mainstream. De mică am știut de Coloana Infinitului și m-a fascinat. Am fost la Târgu-Jiu, am vizitat unele dintre lucrările domnului sculptor”.
Miercuri s-au împlinit 144 de ani de la nașterea marelui sculptor de la Hobița.
I.I.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here