Perioada de depunere fără penalizări a cererilor unice de plată în cadrul Campaniei 2016 s-a încheiat vineri, 10 iunie, conform modificării prevederilor regulamentare, precum şi cele ale O.U.G. 3/2015. După această dată, fermierii gorjeni mai pot depune cereri unice de plată la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), însă cu o penalizare de 1% pentru fiecare zi lucrătoare timp de 25 zile lucrătoare.
Fermierii gorjeni au fost harnici în depunerea cererilor unice de plată la centrele locale ale APIA din judeţ. În comparaţie cu campania 2015, până vineri, 10 iunie, la APIA Gorj situaţia centralizatoare arată că peste 85% dintre agricultorii planificaţi au depus cererile unice de plată. Acest procent va creşte în următoarele săptămâni când mai pot fi primite cereri, însă cu o penalizare de 1% pe zi lucrătoare.
“Până în seara zilei de 10 iunie, au fost depuse 17.964 de cereri, un procent de 85,24% din numărul de cereri planificate, iar suprafaţa înscrisă în aceste cereri este de 72.062,43 hectare procentul aferent fiind de 97,12%. Practic mai este nevoie de circa 2.000 hectare ca să ajungem la nivelul suprafeţei planificate, adică cea din anul anterior. Ziua de 5 iulie este ultima zi în care mai pot fi depuse cereri unice de plată, penalizarea aplicată până atunci fermierilor fiind de 1% pe zi lucrătoare, deci nu se pun şi zilele de weekend. Estimăm ca la finalul campaniei, numărul de cereri sau cel puţin suprafaţa declarată să fie depăşită faţă de anul trecut”, a declarat directorul executiv al APIA Gorj, Constantin Negrea.
Start controale şi legislaţie nouă
Controalele preliminare încrucişate vor fi demarate în aceste zile de către inspectorii APIA Gorj pentru cererile unice de plată primite până în acest moment. “Începe procedura de verificare preliminară încrucişată adică verificăm toţi fermierii cu parcele suprapuse sau cu blocuri fizice supradeclarate. În cazul celor care şi-au suprapus parcelele, nu neapărat din motive intenţionate, conform vechii proceduri îi chemăm şi pe unul şi pe celălalt cu parcele suprapuse. Acum este stabilită o perioadă de 26 de zile pentru a identifica toate aceste parcele suprapuse şi blocuri fizice supradeclarate şi trebuie văzut care dintre acei fermieri a supradeclarat blocul. În perioada asta fermierul poate să-şi recunoască greşeala, noi îl notificăm după acest control şi în 35 de zile are posibilitatea să migreze, să se repoziţioneze, să-şi facă retragere fără să fie penalizat. Deci avem aceste termene: 26 de zile controalele preliminare încrucişate şi apoi 35 de zile în urma notificării fermierul are posibilitatea retragerii sau repoziţionării parcelelor. Până acum verificam fermierii şi solicitam documentele, iar fermierul care era în regula rămâne la plată, iar celălalt îl retrăgeam. Dacă nu dorea retragerea, îi făceam noi retragerea fără semnătură şi îl sancţionam direct. Acum, dacă niciunul dintre fermieri nu se retrage, parcela suprapusă nu mai face obiectul plăţilor nici la unul, nici la altul, cu excepţia situaţiei în care cei doi fermieri se duc în instanţă. Ulterior, fac dovada la noi că acel caz este pe rolul instanţei, lăsăm să decurgă procesul şi aşteptăm decizia instanţei de judecată”, a precizat şeful APIA Gorj.
De asemenea, conducerea APIA atrage atenţia că fermierii gorjeni care nu şi-au pus documentaţiile la punct şi nu sunt în legalitate ori instanţa de judecată nu a dispus o sentinţă pentru cei care aveau parcele suprapuse ori blocuri supradeclarate, nu îşi mai pot primi plata aferentă campaniei pentru care au depus cererea unică de plată. “Noi facem plăţile pe campania trecută; practic ele încep între 1 decembrie anul de cerere şi se încheie până în 30 iunie anul următor de cerere. Astfel, până în 30 iunie, noi trebuie să facem plăţile pe campania trecută, apoi încep să curgă anumite penalităţi care sunt proporţionate cu perioada de întârziere. Practic, peste o lună penalitatea creşte la 25% şi tot creşte proporţional până la 15 octombrie. Apoi, de la acest termen nu se mai pot face plăţi, iar noi nu le mai putem plăti fermierilor care nu şi-au rezolvat problemele în instanţă”, a precizat Constantin Negrea, directorul executiv al APIA Gorj.
Izabella Molnar