Neglijență la CEO! Minerii de la Lupoaia, fără căldură și apă caldă de sărbători și după

579

75% din personalul Carierei Lupoaia, care a lucrat în producție și livrări, de sărbători, a prestat în condiții greu de imaginat. 300 de mineri au muncit, în frig, dar nu au avut căldură și apă caldă nici măcar în vestiare, la ieșirea din schimb. În spațiul de servire a mesei, în spațiile unde aceștia se schimbă de hainele de lucru și se spală la ieșirea din schimb, nu a fost căldură și nici apă caldă, asta din cauza unei defecțiuni. Rezistențele din centrala termică a carierei, care încălzeau apa, fiind vechi, s-au ars de sărbători. Nimeni nu a mai reparat centrala, nici măcar pe 3 ianuarie, când întreg personalul a revenit la muncă. Administrația CEO este acuzată de neglijență deoarece s-a cerut, fără rezultat însă, încă din aprilie 2016, înlocuirea rezistențelor din vechea centrală, chiar șefii carierei aproximând că aceasta va ceda în scurt timp. S-a semnalat, tot atunci, că stația electrică ce o alimentează este și ea îmbătrânită și foarte uzată. Referatele au rămas fără ecou.

Angajații Carierei Lupoaia au revenit, ieri, la muncă, asta după ce, de sărbători au lucrat doar 300 din cei 400 înregistrați la această unitate. Vorbim de angajații din producție care au prestat la foc continuu și în zilele considerate sărbători legale. Minerii au muncit astfel fără pauze pentru a asigura producția de cărbune necesară menținerii sistemului energetic național. Au muncit însă mai rău decât în comunism, asta deoarece salariații direct productivi au prestat în frig, afară în carieră, dar s-au lovit de ger și când au intrat în vestiare.

Colaps în ajun
Asta deoarece pe 24 decembrie, în ajunul Crăciunului, vechea centrală a carierei a cedat, rezistențele super uzate arzându-se. Angajații au fost astfel obligați, la ieșirea din schimb, să se spele cu apă rece, asta dacă au vrut să fie cât de cât curați câd au plecat de la muncă, marea parte a igienei după serviciu fiind continuată la fiecare acasă. Până în prezent, defecțiunea nu a fost remediată, în vestiare, dar și în birouri fiind, ieri, ger la propriu.
Salariații au comentat prea puțin, și mai deloc cei de la TESA care se tem serios de disponibilizările anunțate pentru anul acesta.

Referat pus la sertar!
Liderul Sindicatului Solidaritatea 2013, Nicu Bunoaica, susținea, marți, că problema a fost semnalată administrației CEO, printr-un referat, din luna aprilie 2016, în document cerându-se o nouă stație electrică și un contract cu o firmă care să asigure rezistențe noi la vechea centrală. Referatul a fost pus însă la păstrare, pe motiv că nu sunt bani.
“Am cerut fostei administrații a companiei, anul trecut, să se acorde, în cardul de cumpărături al carierei, banii necesari pentru dotarea vestiarelor, dar și pentru îmbunătățirea centralei electrice. Mi se părea normal ca solicitările mele să fie aprobate, cu atât mai mult cu cât Lupoaia a asigurat CEO-ului cărbune în valoare de 42 de miliarde de lei vechi, din vânzarea către terți, dar și cotele de cărbune. În schimb, cererea mea nu s-a aprobat, așa cum nu s-a aprobat nici referatul din aprilie a fostei conduceri a Carierei Lupoaia. Directorul electric al carierei, Edi Sârbu, a sesizat administrația din aprilie că centrala va ceda, dar solicitarea sa avizată a fost pusă și ea la păstrare. Astăzi dimineață (n.r. ieri dimineață) am cerut explicații șefilor unității, asta când am văzut că este frig în continuare în vestiare și nu e apă caldă. În urma apelului meu, conducerea Carierei Lupoaia a făcut un nou referat către CEO prin care s-a cerut rezolvarea de urgență a acestei probleme. Marți, angajații TESA au tremurat și ei în birouri, deoarece și lor li s-a oprit căldura pentru a se încălzi puțin apa de la dușurile angajaților din producție. Apa a fost călâie, în timp ce în birouri a fost ca afară”, a explicat liderul sindical Nicu Bunoaica.

Boza, anunțat de defecțiune pe 31 decembrie
Deși acuză administrația companiei de neglijență, liderul sindical are speranțe că noul director general Sorin Boza va rezolva problema ce i-a fost semnalată, telefonic, încă din 31 decembrie. “I-am spus, telefonic, domnului director Boza că rezistențele din centrala termică, care încălzeau apa, fiind vechi s-au ars de sărbători. I-am transmis pe 31 decembrie că avem această necesitate, iar dânsul a promis că ne ajută cu condiția să îi trimitem un referat de necesitate, lucru care s-a făcut marți. Sper ca până la finalul săptămânii problema să fie rezolvată cu adevărat”, a conchis Bunoaica.

Sindicaliștii au petrecut pe 29 decembrie
Șocant este însă că, în timp ce angajații din producție de la Lupoaia tremurau de frig și la locul de muncă și în vestiare, o parte a sindicaliștilor de la această carieră petreceau de zor, cu directorii, la un local din Motru. Mai exact, pe 29 decembrie, reprezentanții FNME de la Lupoaia și Roșiuța, au organizat un chef de pomină la localul Ghiocela din municipiu, loc în care au invitat și reprezentanții administrației minere din zonă. Directorii nu au putut refuza cheful din cotizațiile minerilor din Motru și au răspuns prezent solicitărilor lui Nicolae Bădița și Nelu Roșca. Petrecăreții nu s-au preocupat nici măcar o secundă că în vestiarele angajaților CEO erau temperaturi cu minus…
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.