Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Gorj au realizat 264 de acțiuni de supraveghere și de monitorizare a calitatății apei, de identificare și de comunicare a riscurilor înregistrate, recomandări sanitare, precum și comunicarea operatorilor instalațiilor de apă potabilă a programelor de monitorizare, corespunzătoare anului 2017.
S-au prelevat 253 de probe de apă pentru examen de laborator organoleptic, chimic și bacteriologic. În cadrul sintezei naționale au fost realizate 140 de acțiuni de monitorizare a calității apei, 36 acțiuni de comunicare a riscurilor identificate, 66 acțiuni de comunicare a progamelor anuale de monitorizare și 22 acțiuni de comunicare și raportare conform metodologiei sintezei naționale.
În cadrul programului de monitorizare s-au constatat următoarele neconformități: dezinfecția necorespunzătoare a apei cu substanță clorigenă – instalațiile de apă Bărbătești, Săulești, Tismana, Mușetești, Stejari, Crușeț, Alimpești, Peștișani, Padeș, Drăgoeni, Slivilești, Runcu, Câlnic și Drăguțeşti.
La instalațiile de apă: Stoina, Aninoasa, Turceni, Drăgoeni-Preajba, Bengești-Ciocadia, Albeni, Urdari, Stănești, Preajba, Ionești, Slivilești- Miculești, Albeni, Glogova, Bustuchin – Zevelcești, LogreștiGA2, Văgiulesti, Țicleni și Drăguțești s-au înregistrat depășiri ale C.M.A. pentru parametrul amoniu (provenienţa telurică). “Facem mențiunea că neconformitățile calitative ale apei procesate și distribuite consumatorilor, înregistrate în cadrul acțiunilor de monitorizare, s-au datorat tratării necorespunzătoare a apei brute (situații datorate neasigurării unei dezinfecții corespunzătoare permanente și funcționării neconforme a treptelor de reducere a amoniului, la instalațiile care dețin această treaptă de tratare a apei). Prin adresă, s-au comunicat operatorilor de apă riscurile și neconformitățile constatate, s-au făcut recomandări sanitare pentru funcționarea corespunzătoare a instalațiilor și asigurarea la consumatori a apei conforme normelor naționale de potabilitate. Totodată, s-a recomandat implicarea autorităților locale în soluționarea deficiențelor structurale și funcționale ale sistemelor de apă, precum și reabilitarea și modernizarea acestora”, susțin reprezentanții DSP Gorj.
În cursul semestrului I – 2017, în județul Gorj nu au fost înregistrate epidemii cu calea de transmitere hidrică, fapt datorat și activității de medicină preventivă desfășurată de Direcția Județeana de Sănătate Publică, impunându-se operatorilor sistemelor publice de apă respectarea normelor și legislației sanitare referitoare la prevenirea apariției situațiilor cu impact negativ asupra sănătății consumatorilor.
In comuna Danesti,satele Merfulesti,Trocani,Bratuia,Tarculesti asigura consumatorilor si verdeata necesara in mancaruri prin …apa NEPOTABILA,daca lasi oala cu apa doua zile,constati ca aceasta se inverzeste dar…asa este la noi///