Neconformități privind calitatea apei potabile, în mai multe localități din zonă

641

Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Gorj au realizat 264 de acțiuni de supraveghere și de monitorizare a calitatății apei, de identificare și de comunicare a riscurilor înregistrate, recomandări sanitare, precum și comunicarea operatorilor instalațiilor de apă potabilă a programelor de monitorizare, corespunzătoare anului 2017.

S-au prelevat 253 de probe de apă pentru examen de laborator organoleptic, chimic și bacteriologic. În cadrul sintezei naționale au fost realizate 140 de acțiuni de monitorizare a calității apei, 36 acțiuni de comunicare a riscurilor identificate, 66 acțiuni de comunicare a progamelor anuale de monitorizare și 22 acțiuni de comunicare și raportare conform metodologiei sintezei naționale.
În cadrul programului de monitorizare s-au constatat următoarele neconformități: dezinfecția necorespunzătoare a apei cu substanță clorigenă – instalațiile de apă Bărbătești, Săulești, Tismana, Mușetești, Stejari, Crușeț, Alimpești, Peștișani, Padeș, Drăgoeni, Slivilești, Runcu, Câlnic și Drăguțeşti.
La instalațiile de apă: Stoina, Aninoasa, Turceni, Drăgoeni-Preajba, Bengești-Ciocadia, Albeni, Urdari, Stănești, Preajba, Ionești, Slivilești- Miculești, Albeni, Glogova, Bustuchin – Zevelcești, LogreștiGA2, Văgiulesti, Țicleni și Drăguțești s-au înregistrat depășiri ale C.M.A. pentru parametrul amoniu (provenienţa telurică). “Facem mențiunea că neconformitățile calitative ale apei procesate și distribuite consumatorilor, înregistrate în cadrul acțiunilor de monitorizare, s-au datorat tratării necorespunzătoare a apei brute (situații datorate neasigurării unei dezinfecții corespunzătoare permanente și funcționării neconforme a treptelor de reducere a amoniului, la instalațiile care dețin această treaptă de tratare a apei). Prin adresă, s-au comunicat operatorilor de apă riscurile și neconformitățile constatate, s-au făcut recomandări sanitare pentru funcționarea corespunzătoare a instalațiilor și asigurarea la consumatori a apei conforme normelor naționale de potabilitate. Totodată, s-a recomandat implicarea autorităților locale în soluționarea deficiențelor structurale și funcționale ale sistemelor de apă, precum și reabilitarea și modernizarea acestora”, susțin reprezentanții DSP Gorj.
În cursul semestrului I – 2017, în județul Gorj nu au fost înregistrate epidemii cu calea de transmitere hidrică, fapt datorat și activității de medicină preventivă desfășurată de Direcția Județeana de Sănătate Publică, impunându-se operatorilor sistemelor publice de apă respectarea normelor și legislației sanitare referitoare la prevenirea apariției situațiilor cu impact negativ asupra sănătății consumatorilor.

1 COMENTARIU

  1. In comuna Danesti,satele Merfulesti,Trocani,Bratuia,Tarculesti asigura consumatorilor si verdeata necesara in mancaruri prin …apa NEPOTABILA,daca lasi oala cu apa doua zile,constati ca aceasta se inverzeste dar…asa este la noi///

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here