Muncă în zadar

737

Energia nu poate depăși momentul slab și criza se adâncește odată cu eșecul de la Oradea, al patrulea consecutiv pentru trupa gorjeană. Aceasta plătește tribut debuturilor extrem de proaste de meci, revenirile de pe final ajutând doar la capitolul artistic, pentru spectaculozitatea partidelor jucate.

Cu un antrenor nou stând în stand by, în persoana lui Hristu Șapera, Energia pleca la Oradea cu gândul de a mai îndulci din amarul celor trei înfrângeri consecutive înregistrate. Din păcate, startul meciului a fost unul de coșmar și a amintit de ceea ce se întâmpla la Pitești, în FIBA Europe Cup, contra francezilor de la Le Havre. De la 2-2 în minutul 3, până în minutul 9 Energia parcă a făcut tot posibilul să nu marcheze. Gazdele au recuperat ofensiv exasperant de mult, au avut un run de 18-0 și cu 1 minut înainte de finalul sfertului inaugural tabela indica un scor halucinant: 20-2! Aktaș a spart gheața, iar Horne, cu un buzzer-beater a mai spălat din rușinea unui sfert pe care gorjenii îl vor uitat cât mai repede. Deși sfertul secund a început cu patru puncte consecutive înscrise de Guțoaia, aruncările de trei puncte ale gazdelor au făcut ca trupa lui Diamantakos să se zdruncine din nou. Markovic a înscris un four-point-play pe care l-a completat cu încă o aruncare de trei puncte, iar Mandache, și el cu o reușită de la mare distanță, au completat un run de 10-0 pentru orădeni, care la jumătatea sfertului secund aveau un avantaj de 19 puncte, scor 30-19.
Troupe a dat startul revenirii gorjene cu două aruncări de trei puncte reușite între care Guțoaia a ratat două libere de care a beneficiat. Extrema ce a evoluat în sezonul trecut chiar la orădeni s-a revanșat după un contraatac și scorul devenea 30-19, iar Energia era din nou în joc. Markovic și-a mai arătat o dată măiestria aruncând precis de la mare distanță făcând ca tabela să indice 35-21, dar Energia a fost pe val în finalul sfertului secund. Șapte puncte consecutive ale oaspeților puneau din nou partida sub semnul echilibrului la jumătatea sa, scor 35-28 după primele 20 de minute.

diamantakos 18„Am început foarte slab meciul. Practic nici nu am fost pe teren în primele zece minute. Am reușit totuși să revenim în joc și țin să felicit jucătorii pentru efortul depus. Am pierdut pe niște detalii, cărora ar fi trebuit să acordăm mai multă importanță, deoarece ele au decis meciul. Pe final apare oboseala. Alături de ea a contat și presiunea. Pe de altă parte, oboseala este factorul principal în activitatea noastră actuală. Nu este o scuză, ci pur și simplu realitatea. Însă, așa cum bine se știe, programul nostru va fi la fel de aglomerat cel puțin încă o lună”, Iannis Diamantakos, antrenor Energia Târgu-Jiu.

Blestemul liberelor
Energia a jucat din ce în ce mai bine în apărare și a reușit să fie mai eficientă și în ofensivă, dar a avut mari probleme la linia de fault, acolo unde în meciul de la Oradea a arătat mari slăbiciuni. Aceste probleme nu sunt de ieri, de azi, un ochi atent la statistica echipei gorjene putea să vadă aceste lucruri și să încerce să le îndrepte. Nu s-a întâmplat așa și, una din cauzele eșecului de la Oradea este și această nonșalanță cu care s-au ratat, cel puțin teoretic, cele mai ușoare aruncări, cele fără adversar, de la linia de fault. După ce ratase și în sfertul al doilea de două ori la rând de la libere, Guțoaia și-a repetat isprava și în debutul sfertului al treilea. Mack a părut să țină să-i facă o acerbă concurență și a ratat și el. Mai întâi una dintre cele două libere date pentru un dublu fault tehnic al lui Lucic, care a și fost eliminat, apoi încă două aruncări de la linia de fault la scorul de 43-42, când Energia putea să preia pentru prima dată conducerea pe tabelă. La 45-44, Eziukwu a fost sancționat ușor cu un fault antisportiv, probabil în compensație pentru eliminarea ușoară și ea a lui Lucic, iar Barnette a dus scorul la 47-44. O recuperare și o aruncare de trei puncte a lui Troupe au făcut ca în minutul 28, după foarte mult timp în care gazdele au condus, tabela să indice din nou un scor egal. Diggs a închis sfertul al treilea cu o aruncare de la distanță și în ultimele zece minute Energia intra cu un avantaj minim, scor 51-52, acesta fiind și primul moment în care gorjenii au avut conducerea.

achim 18„Un succes conturat la capătul unui meci foarte dificil, exact așa cum mă așteptam să fie. Este adevărat, trebuie să recunoaștem, Energia a avut un program chiar mai aglomerat decât al nostru. Înaintea jocului cu Energia din această seară am fost extrem de precaut. Energia are în componență niște jucători excepționali, cu o calitate individuală impresionantă. De altfel, ei au jucat foarte multe acțiuni pe relația unu la unu. A fost cel mai bun început de meci în acest sezon pentru noi. Din păcate nu am reușit să ținem ritmul și adversarul a venit peste noi. Mă bucură foarte mult faptul că în sfertul patru am primit doar zece puncte. Practic asta a făcut diferența”, Cristian Achim, antrenor CSM CSU Oradea.

Precipitare pe final
Primele cinci minute ale sfertului decisiv au fost extrem de echilibrate, apărările și-au făcut foarte bine treaba și s-au înscris puține puncte, la jumătatea sfertului decisiv tabela indicând din ou egalitate, scor 56-56. După o aruncare reușită de la mare distanță a lui Zupan, la 61-59 pentru gazde, Troupe prinde și el o nouă triță și tabela arăta 61-62 cu un minut înainte de final. Troupe avea în acel moment patru reușite de trei puncte din cinci aruncări și se simțea extrem de sigur pe mâna sa. Tot el a recuperat mingea și a forțat desprinderea cu o aruncare din spatele semicercului. Ratare, din păcate! Vine faultul și Franklin nu îi imită pe Guțoaia sau Mack. 63-62 pentru gazde, time-out pentru Energia, posesie gorjeană și 30 de secunde până la final. Schema indicată de Diamantakos nu iese, Troupe aruncă în out, iar Franklin e din nou dezarmant de sigur la linia de fault și scorul devine 65-62.
Nimic nu era încă pierdut pentru că Energia avea o posesie de 23 de secunde și un nou time-out să-și pună în ordine ideile. Totuși, Energia n-a reușit nici de această dată să facă ceva cu posesia, Troupe s-a grăbit să arunce de la distanță foarte, foarte repede, a ratat, dar s-a recuperat, însă Guțoaia a aruncat și el prost și nimic nu s-a mai putut face.
Energia a pierdut a doua oară într-o săptămână în fața orădenilor și situația sa în clasamentul Ligii Naționale se complică. Norocul vine de la depunctarea primită de piteșteni și de naivitatea arătată în unele jocuri de gălățeni, altfel locul 8 ar fi fost în mare pericol, nu că acum nu ar fi… Poate că venirea lui Hristu Șapera va limpezi apele într-o echipă în care, e tot mai clar, sunt prea multe mâini moarte. E ușor să îi reproșezi ratările din final lui Troupe, dar trebuie să vezi și cine sau mai ales câți dintre coechipieri au ajutat cu adevărat echipa. Și nu doar la Oradea…

CSM Oradea – Energia Târgu Jiu 65-62 (20-7, 15-21, 16-24, 14-10)
Sala „Toni Alexe”, Oradea, spectatori: 2.000
CSM Oradea: Mandache (12), Nicolescu, Petrișor, Zupan (6), Markovic (20), Pașca, Nuhanovic (10), Barnette (8), Pop, Lupusavei, Lucic (2), Franklin (7). Antrenor: Cristian Achim.
Energia: Guțoaia (6), Aktaș (2), Eziukwu (16), Andrei (3), Diggs (7), Mack (11), Radosavljevic, Horne (3), Troupe (14), Șanta. Antrenor: Iannis Diamantakos.
Arbitri: Laurențiu Grigoraș, Mircea Șerban, Dragoș Nicolae.
Cristi Constantinescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here