Moşul de botez al fiicei Valentinei Trofin, şefa de Resurse Umane a Complexului Energetic Oltenia(CEO), şi a lui Florin Trofin, directorul de Resurse Energetice a Sucursalei Turceni a CEO, a fost reţinut miercuri în celebrul dosar al furtului de fier vechi, din aprilie 2011, de la fostul Complex Energetic(CE) Turceni. Este vorba despre Constantin Ciorei, fostul şef de depozit al CE Turceni, cercetat, de joi, în libertate, cu interdicţia de a părăsi ţara, pentru comiterea infracţiunii de neglijenţă în serviciu cu consecinţe deosebit de grave. Alături de el, cu o pereche de cătuşe, s-a ales şi Gheorghiţa Trăsnea, fosta gestionară a depozitului, şi ea petrecându-şi o noapte în arestul IPJ, pentru lipsa din gestiune a aproape 3000 de tone de fier vechi.
Primele informaţii legate de furtul masiv de fier vechi de la fostul CE Turceni au apărut, în spaţiul public, în aprilie 2011, cu câteva zile înainte de sărbătorile pascale. Atunci două maşini încărcate cu carcase de motoare au ieşit de pe una dintre porţile CE Turceni, fără documente, directorul general al unităţii de atunci, Octavian Graure confirmând apoi evenimentele. Evenimentul nu a fost trecut cu vederea de un poliţist, care domicilia în Turburea, acesta ajungând să răspundă cu locul de muncă pentru că şi-a permis să stopeze marea infracţiune, cu ramificaţii chiar în sfera politicului din Gorj. Poliţistul, angajat la acea vreme la Poliţia Turceni, în loc să fie premiat pentru faptele sale a fost sancţionat, fiind mutat cu serviciul, iniţial, la Ţicleni, la mare distanţă de casă. Încurcase prea mult iţele şefilor săi direcţi de la Poliţia Turceni, şi ei pe mână cu infractorii. Criminalistul Vali Birou prestează acum în afara Gorjului, la un post de poliţie din Filiaşi, acesta nemaiavând linişte la el acasă, pentru că a băgat băţul prea mult în viesparul infracţional creat în jurul CE Turceni.
Reţineri, după mai bine de 2 ani de la comiterea faptelor
În aprilie 2013 s-au împlinit însă doi ani de când de la CE Turceni s-a furat masiv fierul vechi pentru care, până acum, au ajuns să răspundă doar doi dintre salariaţi. Ancheta s-a desfăşurat cu dificultate, primele măsuri împotriva a patru dintre angajaţii implicaţi în cauză, fiind luate de Octavian Graure, directorul general de atunci al unităţii. Evident, şi la presiunea mass-media.
Acesta i-a luat, la cam o lună de la evenimente, gestiunea Gheorghiţei Trăsnea, reţinută miercuri pentru dispariţia a aproape 3000 de tone de fier vechi. Cantitatea aceasta a rezultat urmare a unor verificări. “A reieşit faptul că, în urma inventarierii unei gestiuni de materiale şi piese de schimb recuperabile, refolosibile, recondiţionate şi deşeuri, a rezultat o diferenţă de 2988 de tone de fier între stocul faptic şi cel scriptic. În cauză, a fost creat un prejudiciu unităţii de aproximativ 1.888.800 de lei”, se arată într-un comunicat al IPJ Gorj, dat publicităţii după reţinerea în arest pentru 24 de ore a femeii.
Femeia a fost făcută însă în mai 2011 muncitor necalificat şi trimisă acasă, pe parcursul cercetărilor, de către Graure, alături de şeful depozitului, Constantin Ciorei, şi el reţinut în arest miercuri, dar şi de şeful portarilor, Sorin Dinu, fost poliţist, angajat acum în subordinea primarului de Turburea, Ion Bârcă, şi de şeful gardienilor unităţii, Vasilică Drăghicescu.
Moşul a dat din coate să revină la Sucursala Turceni
Moşul de botez al fiicei a doi şefi din CEO, adică a soţilor Trofin, el fost sindicalist, Constantin Ciorei, a încercat pe parcursul anchetei să revină la fostul loc de muncă, în condiţiile în care contractul său individual de muncă era suspendat. Asta, mai ales după ce, “nepoata” Valentina Trofin a ajuns şefă de Resurse Umane peste tot CEO. Nu a reuşit asta, ci, când stătea mai liniştit s-a ales cu o “răcoreală” în beciul IPJ, unde a petrecut de altfel o noapte în arestul instituţiei.
Şi Dinu a dat din coate să revină la fostul loc de muncă, înainte ca Bîrcă să-şi facă milă de el şi să-i dea o pâine la Serviciul de Gospodărire Comunală din Turburea, la fel făcând şi Trăsnea care a sperat, până şi în acest an, că îşi va relua poziţia de angajat, dar al CEO-Sucursala Turceni.
Acum la toţi le-a trecut pofta de a reveni la fostele locuri de muncă, după ce IPJ Gorj a început să îi ia la purecat pe primii vinovaţi. Trăsnea şi Ciorei vor fi cercetaţi în libertate, având interdicţia de a părăsi ţara pentru 30 de zile.
Gorjeanul a sesizat furturile de la Turceni din februarie 2011
Cum ancheta legată de furtul celor 3000 de tone de fier de la Sucursala Turceni a CEO, este nefinalizată, cei doi reţinuţi fiind deja urmăriţi penal în dosar, reamintim cititorilor că furturile de la această unitate energetică au fost semnalate de Gorjeanul încă din februarie 2011. Gorjeanul sesiza astfel, printr-un articol publicat în 5 februarie 2011, că de la CE Turceni se fura fier masiv cu basculanta, şi asta încă de la finalul anului 2010. Graure, “generalul” CE Turceni, afirma, la momentul respectiv, că unitatea se confrunta într-adevăr cu furtul de fier, şi că se fac eforturi de stopare a flagelului.
Tot Gorjeanul îl avertiza, în acelaşi material publicat în februarie 2011, că gestiunea Gheorghiţei Trăsnea nu este în regulă, mai multe basculante încărcate cu fier plecând pe poarta unităţii, fără documente edificatoare. Fapt cunoscut de numeroşi salariaţi ai unităţii.
La două luni după, conducerea CE Turceni făcea publică apariţia furtului masiv de fier, anunţând atunci că lipsa se cifra undeva la 30 de tone de fier, ca acum să se constate, oficial, de către anchetatori, că din depozitul CE Turceni dispăruseră 3000 de tone de fier vechi, aflat în gestiunea lui Trăsnea şi sub semnătura lui Ciorei.
Acest lucru, demonstrează, încă o dată că furtul s-a petrecut sistematic într-o mai mare perioadă de timp, în cauză fiind implicate mult mai multe persoane.
În acest context pare credibilă şi supoziţia jurnaliştilor de atunci că banii din fierul vechi ar fi putut ajunge şi în “puşculiţa” PDL.
Anamaria Stoica