Președintele Institutului de Analize și Investigații Publice și Politice(IAIPP), Dan Morega, a continuat analiza făcută actualei guvernări, subliniind problemele tot mai dese și nemulțumirile create românilor prin nerespectarea programului electoral al PSD, anunțat în timpul campaniei pentru alegerile parlamentare.
“Șarlatanul-șef, pervers și mincinos(n.r. Liviu Dragnea), a prezentat în campania electorală pentru alegerile parlamentare o serie întreagă de indicatori economico-sociali(explicați prin scheme, etape, ani, luni), mai că și specialiștii de marcă în economie înclinau să-l creadă. Recunosc că și eu, în mare parte, l-am crezut, ca să văd apoi că totul s-a rezumat acum la altceva, că promisiunile au fost uitate, iar măsurile luate de <> nu demonstrează decât că, acum la sfârșit de an, România se află într-o situație deosebit de dificilă”, spune Dan Morega, atrăgând atenția că țara are și va avea serios de suferit în următoarea perioadă.
“Punerea în practică a unor măsuri, altele fiind uitate, a făcut și fac în continuare mult rău, pe termen lung acestei țări. Legea salarizării unice nu este decât o mizerie și doar minciuni sfruntate, prezentate public, când de baronul Dragnea, când de ministresa Muncii, Olguța Vasilescu, cea din urmă fiind cea care <<behăia>> pe la televiziuni, susținând sus și tare, că sistemul de salarizare conceput și aplicat astfel ar fi cel mai bun, asta, în condițiile în care doar bântuia aiurea pe subiect, ea neavând nimic în comun cu acest domeniu”, a completat președintele IAIPP, întrebându-se cum este posibil ca primăriile și consiliile locale să ajungă să aibă competență să stabilească salariile angajaților acestor instituții.
Ură și discriminare
Morega este mirat, în acest context, cum au ajuns primarii și viceprimarii să aibă salarii fabuloase, unele primării fiind pândite, din acest motiv, de faliment, în timp ce chenzinele restului funcționarilor să ajungă la mâna acestor aleși, iar de la nivel ministerial nu numai să se permită asta, ci chiar să se încurajeze, printr-o lege, această practică care creează discriminări. “Așa s-a ajuns ca un șofer de primărie să încaseze 2700 de lei pe lună, iar o femeie de serviciu 2000 de lei. Metoda lui Dragnea și a Olguței Vasilescu nu a făcut decât să creeze ură între mediul privat, care nu a primit nicio facilitate, și funcționarii publici din administrația locală și centrală. Sunt chiar curios cât de echitabil i se pare asta parlamentarilor de Gorj, când funcționarii au salarii între 3000-7000 de lei, iar salariații de la stat între 1000-1500 de lei pe lună”, a mai spus profesorul de management.
Morega subliniază, de altfel, că România este singura țară din UE unde salariile funcționarilor publici sunt mult mai mari decât ale angajaților din mediul privat. “Curat-murdar când știți cu toții, domnilor politicieni că, mediul privat vă ține în funcții, vă dă salarii, dar l-ați jupuit după bunul vostru plac”, a precizat Morega, cu mențiunea că, acesta, personal, nu este împotriva majorărilor salariale, dar acestea trebuie însă să fie corelate cu productivitatea muncii.
“La noi în țară ca la nimeni. Dacă în 1989 aveam nouă sute de mii de funcționari acum numărul a crescut substanțial la peste un milion trei sute de mii. În atare situație nu îți pui problema cum mai pot să trăiască întreprinzătorii IMM-urilor când, practic, fiscalitatea agresivă ne situează pe locul 5 din 28 în UE”, se întreabă liderul IAIPP.
Sunt și primari raționali,dar puțini!
Morega este de părere că, în țară, există totuși și primari raționali și cunoscători care au majorat echilibrat salariile subordonaților pentru a putea face și investiții locale, dar aceștia sunt, din păcate, destul de puțini. “Acest farseur Dragnea știe că un român muncește 6 luni numai pentru taxele și impozitele pe care trebuie să le plătească la stat? De altfel, unde s-a mai pomenit, poate prin Africa, că evaluarea locuințelor, a spațiilor comerciale și de producție să aibă valori absolut egale, indiferent unde ar fi amplasate. Pentru ei este tot una un spațiu comercial din satul Pocreaca cu unul din București. Este inadmisibilă însă această monstruozitate, deoarece în Capitală un spațiu comercial se închiriază cu 200-300 euro pe mp, iar în provincie, la Motru, de exemplu, cu minim 2 euro. Atunci cum să se plătească deținătorul un impozit similar, stabilit de niște tâmpiți. De ce nu se face evaluarea cum s-a făcut acum doi ani, la valoarea pieței”, s-a mai întrebat profesorul.
“Mai știe el <>, unicul conducător al PSD, Parlament și Guvern, ca urmare a creșterii sale economice de 5,7-5,9%, două sute zece mii de români au părăsit țara pentru un loc de muncă în afara acesteia, țări unde creșterea economică este cu mult mai mică sau de loc, cum este cazul Greciei. Ce strategie a avut acesta pentru crearea de noi locuri de muncă? Unde sunt noile locuri de muncă create”, a completat acesta, mai vorbind despre banii puțini alocați per elev, despre abandonul școlar în creștere și despre cheltuielile anapoda făcute din bugetul statului, subiecte care se vor regăsi într-un material viitor.
ANAMARIA STOICA
Da.. din pacate aveti dreptate. Ne indreptam repede spre modelul Greciei.
Se dau multi bani celor care nu ii merita si prea putini celor care merita mai mult.
Pacat ca in cea mai favorabila perioada din istoria Romaniei, avem un asa ghinion de clasa politica
zero…
Avem nevoie de mai multa dreptate… in societate dl Profesor.
Din pacate nu apare nimeni sa faca nimic.. nu avem cale de iesire… suntem captivii prostiei si
incompetentei celor care s-au cocotat in parlament si la butoane.. Doamne, ai mila de noi si nu
ne mai chinui atat!