Morega susţine marşul disperării minerilor şi face apel şi la solidaritatea parlamentarilor

670

Preşedintele Institutului de Analiză şi Investigaţii Publice şi Politice Gorj, Dan Morega, susţine întru totul marşul minerilor iniţiat de către FNME, solicitându-le, totodată, şi parlamentarilor de Gorj să se solidarizeze cu participanţii la acţiunea care va avea loc pe 11 aprilie. Morega vede, de asemenea, demersul angajaţilor CEO drept unul al disperării, criticând aspru deciziile drastice luate la vârful Ministerului Energiei, pe care managerul CEO doar le duce, în opinia acestuia, la îndeplinire fără comentarii. Şeful IAIPP le cere şi politicienilor solidaritate şi să pună umărul pentru a împiedica elaborarea strategiei energetice a României de către străini.

“Politicienii ar trebui să se solidarizeze cu minerii”, a declarat Morega, ieri, anunţând că susţine demersul FNME de săptămâna viitoare. “Sunt de acord cu marşul minerilor, că este clar un act de disperare. Ar trebui să fie disperare însă şi pentru politicieni nu numai pentru angajaţii din CEO”, a subliniat preşedintele IAIPP, care critică, totodată, şi distrugerea cu bună ştiinţă a sistemului energetic naţional. “Este inadmisibil ca și ceea ce a mai rămas întreg din sistemul energetic naţional să distrugi. Să termini cea mai mare companie energetică care poate livra energie continuu. Se ştie că, indiferent de e ploaie sau nu, că e vânt sau nu, că e apă sau soare, cărbunele se poate exploata, iar CEO poate da, în sistem, oricând energie electrică”, a spus Morega.

Strategie vitală, lăsată pe mâna străinilor
“Fac apel şi la politicieni şi la guvernanţi să se solidarizeze în acest sens, aşa cum IAIPP a făcut-o deja apelând la societatea civilă prin mass-media, şi să ceară elaborarea strategiei energetice naţionale cu specialişti români, nu cu specialişti străini. Nu cu străini în interesul străinilor, deoarece aceştia au transformat această ţară în una dezindustrializată, într-o colonie”, a completat profesorul, considerând că este inadmisibil ca strategia în cauză să fie făcută de o firmă stabilită prin licitaţie. “S-au alocat trei milioane euro ca să se liciteze şi să angajeze o firmă din exterior care să facă strategia naţională pentru România. Este admisibil aşa ceva? Este corect aşa ceva? Eu zic că nu!”, a mai spus preşedintele IAIPP, care critică calitatea celor care au ajuns să fie persoane de decizie în anumite ministere. “Acest CEO şi Ministerul Energiei are oameni de decizie persoane care au lucrat în serviciile secrete. (..)Mai mult, toate relele întâmplate sunt urmare a acestui ministru al Energiei. Un apropiat al Fondului Monetar Internaţional, consiliat de acel Ivan Ştefan Valeriu, care a lucrat în servicii secrete, aşa-zise servicii de pază şi securitate naţională cum spune chiar el în propriul CV, care sare din barca de consilier al ministrului Andrei Gerea în acea a lui Grigorescu. Să nu mai spun că acest ministru conduce discreţionar şi în interesul hoardelor străine, deoarece el în Consiliul de Supraveghere el impune tot ce trebuie să facă Ciobotărică, iar cel din urmă realizează rapid dispoziţiile acestui individ”, a conchis Morega.
De altfel, şeful IAIPP a declarat de mai multe ori că guvernul ar trebui să creeze un mix energetic şi să lase piaţa energetică să dea energie la export, cu avizul ANRE.
Anamaria Stoica

Pe 11 aprilie 2016, o parte a sindicatelor minerilor și energeticienilor din Oltenia vor porni într-un marș de protest spre București, ca răspuns la ordinul ministrului de disponibilizare, șomaj tehnic și concedii fără plată ale angajaților de la Complexul Energetic Oltenia. Aici, protestatarii vor înmâna Guvernului și Președinției un Memorandum în care își afirmă și își argumentează decizia fermă de a nu accepta închiderea Complexului Energetic Oltenia. Acest Marș istoric este o lecție națională de onoare și demnitate, denunță comportamentul antiromânesc al guvernanților îndreptat împotriva independenței energetice a României. Protestul nostru înseamnă o lecție publică de atitudine civică și moralitate, un avertisment cu semnificații adresat celor care decid cu o gândire mediocră soarta țării. Prin ordinul emis, Complexul Energetic Oltenia se află în fața unui pluton de execuție care ne omoară cu gloanțe străine, dar comandat cu râvnă și supunere de cei de la București, acest lucru fiind o rușine și o trădare fără precedent a cauzei naționale. Marșul nu este împotriva României și nu venim la București ca să luăm cu asalt instituțiile statului. Nu venim să schimbăm Președintele, Premierul sau Guvernul, luptăm pentru viața noastră, luptăm pentru salvarea României de la o sclavie energetică. Este un Marș național pentru salvarea României! Nu venim la București să ne țineți predici politice și ipocrite. Demersul nostru este acela de a vă însuși Memorandumul, singurul înscris care reflectă modul de existență al Complexului Energetic Oltenia. La capătul Marșului nu vă batem cu pietre, dar lupta noastră este pe viață și pe moarte și nu avem de gând să plecăm învinși din fața Guvernului și a Președinției”, au transmis cu câteva zile în urmă organizatorii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here