Morega riscă să ramână fără şefia PNL Gorj

325

moregaLovitură de graţie pentru liderul PNL Gorj, Dan Ilie Morega. Deşi îşi dorea cu orice preţ să intre la guvernare, Morega nu a putut să convingă conducerea partidului să îi respecte dorinţa,

PNL intrând de ieri în opoziţie alături de PSD. Morega a făcut însă, în ultimele zile o serie de declaraţii contra liderilor partidului de la Centru, este vorba de preşedintele PNL, Crin Antonescu şi de prim-vicepreşedintele PNL, Ludovic Orban. Aceste declaraţii ar putea să îl coste poziţia de preşedinte al organizaţiei judeţene a PNL Gorj, mai ales că cei doi lideri ai partidului au aflat că liberalul şi-a întors armele împotriva lor.

Cei care au sperat că într-o zi liderii PNL de la Bucureşti îşi vor întoarce faţa de la Dan Ilie Morega, acum jubilează. Asta, deoarece, Morega, în stilu-i caracteristic, a făcut, în ultimele zile, o serie de declaraţii la adresa preşedintelui Crin Antonescu şi prim-vicepreşedintelui Ludovic Orban, care nu vor fi uitate cu uşurinţă nici de cei doi şi nici de apropiaţii acestor politicieni. Pe Morega l-a cam luat gura pe dinainte şi a început să se vadă ,,frate” de guvernare cu pedeliştii, deşi la nivel central apele erau în continuare tulburi. Liderul PNL a făcut în acest sens erori grave, în mod repetat.
Greşelile lui Morega
În primul rând, Morega a declarat public care sunt instituţiile pe care şi le doreşte dacă ajunge la putere. El a menţionat că vrea unul dintre complexele energetice şi Prefectura Gorj. Evident că le-a pierdut, PNL şi PSD intrând în opoziţie. A doua greşeală a lui Morega a fost că, imediat după ce a ajuns în capitală, la o zi după turul doi la prezidenţialelor, s-a apucat să anunţe că Delegaţia Permanentă de al Gorj a stabilit să ceară liderilor naţionali liberali intrarea la guvernare. Preşedintele organizaţiei judeţene nu a ţinut însă această şedinţă a Delegaţiei Permanente şi a început să vorbească în locul tuturor, chiar dacă părerile liberalilor gorjeni erau împărţite. După ce a văzut că minciuna a răsuflat s-a apucat să îi contacteze pe membrii Delegaţiei Permanente, să adune semnături în legătură cu acest aspect. A treia greşeală a lui Morega a fost că, deşi nu s-a văzut la guvernare, a preferat să comploteze cu liderii din teritoriu pentru a forţa mâna lui Crin Antonescu ca să intre la guvernare, fapt ajuns la urechile atât a lui Antonescu cât şi a lui Orban. A patra greşeală a lui Morega a prezentat-o declaraţiile sale defăimătoare la adresa PSD, a lui Dan Nica, şi indirect a lui Mircea Geoană, la numai o zi după prezidenţiale. Şi, în final, a cincea greşeală a lui Morega a fost şirul de declaraţii negative la adresa lui Crin Antonescu şi Ludovic Orban, precum şi încercarea sa de a trece de partea lui Călin Popescu Tăriceanu, cel pe care îl hulea în urmă cu niciun an de zile. Am putea să numărăm, de asemenea, ,,bezelele” aruncate de Morega atât spre Ionel Manţog cât şi spre Cosmin Popescu, lideri ai PD-L Gorj, în condiţiile în care la nivel central o colaborare între PNL şi PSD era pusă sub semnul întrebării. De altfel, Morega nu a înţeles prea bine declaraţia făcută de Ionel Manţog imediat după turul doi al prezidenţialelor, în legătură cu posibila colaborare cu PNL. Acesta a menţionat că o colaborare cu PNL, ar însemna o schimbare de atitudine şi de oameni. Pedelistul se referea la Morega, la atitudinea acestuia şi la o parte dintre apropiaţii lui.
Capul lui Morega cade la Conferinţa Judeţeană
Datorită acestor greşeli cunoscute la nivel central, Dan Ilie Morega ar putea să îşi ia adio de la un nou mandat de preşedinte al PNL Gorj. Cum această Conferinţă Judeţeană nu a avut loc anul acesta, fiind programată pentru anul viitor, soarta politică a lui Morega va fi decisă abia atunci. Dar, nu trebuie uitate două aspecte foarte importante, adică prăpastia creată între Morega şi primarii liberali din Gorj şi prăpastia creată între Morega, Crin Antonescu şi Ludovic Orban ce a avut ca efect izolarea acestuia în PNL. Recent, chiar vicepreşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Radu Angheloiu, a declarat că jumătate dintre primarii liberali erau pentru intrarea partidului în opoziţie şi nu la guvernare cum vroia, cu orice preţ, Dan Ilie Morega.
Nu se ştie însă ce liberal ar dori să se lupte cu Morega pentru postul de preşedinte al organizaţiei, deşi sunt câţiva liberali care ar fi capabili să conducă PNL Gorj, unul dintre ei fiind Gheorghe Orzan.
Anamaria STOICA
Antonescu subliniază intrarea PNL în opoziţie
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, joi, că Emil Boc este, ca premier, ,,cea mai proastă alegere în faţa crizei”, că PNL rămâne în Opoziţie, şi că i-a comunicat premierului desemnat că din punctul de vedere al liberalilor, procedura învestirii va fi rapidă. ,,Faptul că un om politic, Emil Boc care a condus un Guvern, din punctul nostru de vedere cel mai prost din istoria de după ’90, preşedintele a nominalizat singurul prim-ministru care a căzut în Parlament în urma unei moţiuni de cenzură, arată clar că nu-i pasă de aceste lucruri. Singurul criteriu la care trebuie să răspundă un prim-ministru e acela al docilităţii totale faţă de domnia sa, de preşedinte”, a spus Antonescu. ,,Domniile lor vor alcătui Guvernul şi noi vom rămâne în Opoziţie”, a spus, în continuare, liderul liberal. El a subliniat că PNL nu are nimic de reproşat UDMR. ,,Odată cu alegerile prezidenţiale, turul al doilea, colaborarea sau alianţa dintre cele două tururi pentru susţinerea candidatului Mircea Geoană se încheie. (…) Noi vom face o opoziţe de partid de dreapta”, a afirmat Antonescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here