Morega ia urma banilor ajunşi în conturile lui Condescu

345

morega1Deputatul independent Dan Ilie Morega(DIM) nu îl slăbeşte pe liderul Federaţiei Naţionale Mine-Energie, Marin Condescu, în ce priveşte felul în care sindicalistul a profitat de banii unităţilor care fac parte acum din Complexul Energetic Oltenia(CEO).

Morega îi cere astfel, printr-o interpelare recentă, premierului Victor Ponta şi Guvernului, să verifice toate negocierile directe efectuate de firmele sindicatelor şi de alte firme cu cele trei companii naţionale gorjene dar şi efectuarea unui control pentru 2011 şi 2012 privind felul cum au fost cheltuite sumele de la SNLO şi la cele două Complexuri Energetice, Turceni şi Rovinari, la capitolul cheltuieli pentru activităţi social-culturale, sportive, cât şi deplasări şi protocol.

,,Numai SNLO în anul 2009-2010 a avut prevederi bugetare la cheltuieli cultural-sportive de 485 de miliarde de lei ROL, iar cheltuieli <<turistice>> ale administraţiei şi sindicatelor de 108 miliarde de lei ROL”, explică Morega în cuprinsul interpelării sale. Tot Morega atrage atenţia premierului în legătură cu ,,marile hoţii” puse la cale de Condescu şi de unii politicieni din Gorj, în dauna societăţilor de stat din minerit şi energie. ,,Marile hoţii din mineritul şi energia gorjeană au fost săvârşite de Marin Condescu, în colaborare cu unii politicieni care împreună au beneficiat de sume exorbitante de la SNLO, Complexurile Energetice Rovinari şi Turceni, cunoscând faptul că în 2009 şi 2010 aceştia au fost cadorisiţi cu peste 4.000 miliarde ROL fie prin firmele sindicatelor ori prin prevederile bugetare ale companiilor de stat la capitolul cheltuieli social-culturale şi sportive, sume virate Clubului Sportiv Pandurii”, a transmis Morega.

Pacea socială, minciuna de campanie a lui ,,Mărin”

Deputatul explică, în acelaşi document, adresanţilor interpelării că promisiunile lui Marin Condescu de a aduce o aşa-zisă ,,pace socială” guvernanţilor sunt doar minciuni de campanie cu care sindicalistul ar fi atât de obişnuit. Morega explică, de asemenea, faptul că, în opinia sa, în afara locotenenţilor lui Marin Condescu, din rândul maselor de mineri, sindicalistul nu ar avea niciun fel de susţinere în rândul celor pe care susţine că i-ar reprezenta. ,,Marin Condescu şi zecile de firme ale acestuia, ale sindicatelor sau personale, au putut beneficia, prin lobby-ul făcut la Ministerul Economiei, de negociere directă (rata profitului putea fi de peste 70%) de mii de miliarde ROL pe de o parte, iar pe de altă parte prin impunerea la nivelul Ministerului Economiei, de a prevedea alte mii de miliarde în bugetele SNLO şi ale celor două Complexuri Energetice Turceni şi Rovinari, la capitolul cheltuieli social-culturale şi sportive, sume date ilegal unui club sportiv privat, respectiv Clubul Pandurii”, completează deputatul. ,,Toate aceste excrocherii întreprinse de Marin Condescu, sub oblăduirea fostelor Guverne, au fost posibile prin şiretlicurile primitive ale lui Condescu de a-i speria pe guvernanţi că el este stăpânul a 30.000 de mineri şi energeticieni, când de fapt ei sunt doar 17.000, iar marea masă de mineri şi energeticieni este împotriva acestuia, tocmai pentru îmbogăţirea lui fără just temei şi fără limită”, afirmă, în continuare, parlamentarul.

Solicitările lui DIM

Pe baza considerentelor prezentate în interpelare, Dan Morega solicită premierului dar şi guvernanţilor realizarea rapidă a unui control pe ultimul an şi jumătate, privind felul cum s-au cheltuit banii la categoria sport şi activităţi socio-culturale ale SNLO, CE Turceni, CE Rovinari dar şi cele pentru deplasări şi protocol la unităţile menţionate. Deputatul mai cere, în cunoştinţă de cauză, verificarea negocierilor directe efectuate faţă de firmele sindicale ale lui Condescu tot de cele trei entităţi care au intrat acum în componenţa CEO dar şi se solicită imperativ ,,emiterea unui act normativ, în speţa unui ordin al ministrului, ca toate companiile de stat să nu mai finanţeze sub nici o formă şi în niciun fel activităţi ce nu le aparţin. În fapt mă refer la sume exorbitante încasate de Marin Condescu şi acoliţii lui din bugetele celor 3 companii naţionale din Gorj pentru Clubul Sportiv Pandurii, care în mare parte ajung în buzunarele mafiei”. Morega subliniază că există temeri potrivit Cărora Condescu va fi, în continuare, abonat la banii unităţilor în cauză atât pentru sindicate cât şi pentru echipa Pandurii. O interpelare similară s-a făcut şi pentru ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu. Nu este însă pentru prima dată când deputatul Morega atrage astfel atenţia guvernanţilor în ceea ce privesc afacerile ilegale ale lui Condescu şi ale locotenenţilor săi. De altfel, doar cu ajutorul lui Morega, s-a putut face public rezultatul unui control la unităţile energetice şi miniere realizat de ANAF, care a scos în evidenţă o serie de ilegalităţi crase şi cheltuieli aiurea făcute de managerii acestor societăţi.

Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here