Morega, extrem de critic la adresa Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență și a ministrului Finanțelor: ,,Comunicarea lasă de dorit, se fac publice date false, avem mult mai mulți morți de coronavirus!”

1081

* Ministrul Cîțu, doar un ,,hopa-mitică”
* Guvernul a acționat necorespunzător încă de la început
* Măsurile se iau acum după o lună de la primul caz
* Firmele de casă, întreținute cu bani dați pe situații de urgență
* Medicii, trimiși în linia întâi cu mâinile goale

Dan Morega, președintele Institutului de Analize și Investigații Publice și Politice, a criticat vehement felul în care Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență gestionează criza cauzată de coronavirus, la nivelul țării. În opinia lui Morega, guvernanții au luat măsuri tardive sau deloc, neasigurând fluxul românilor întorși acasă din străinătate pe toate căile, rutiere sau aeriene, persoane care s-au întors în țară fără să fie carantinate ori izolate la domiciliu. Criticile lui Morega se îndreaptă și spre ministrul Finanțelor, care nu a luat, la rândul său, măsuri economice care să țină țara pe linia de plutire, România îndreptându-se, după părerea fostului deputat, spre un colaps economic.

,,Avem de-a face cu o gripă promovată fie de chinezi, fie de americani. Că nu putea să iasă din paraf, nu? Cert este doar că, virusul își face simțită prezența tot mai mult în România, având peste 2100 de infectați într-o lună de zile, în două luni de la primul caz o să ne ,,lăudăm” cu 5000 de cazuri și tot așa. Asta pentru că Guvernul a acționat necorespunzător, de la începutul începutului, pentru prevenirea răspândirii coronavirusului. Când au văzut că în China se instalase COVID-19, trebuiau să ia măsuri de prevenție, iar când au văzut cele petrecute în Italia, ei trebuiau să pună în carantină pe toți veniții din zonele roșii, să se gândească că se vor închide țări, iar românii vor fi obligați să revină în județele lor. La toate frontierele, respectivii trebuiau luați toți în evidență și toți să fie în carantină. Evident că nu s-a făcut asta, decât târziu, când focarele au apărut și în țara noastră. Să nu mai spun că la Suceava situația a scăpat de sub control”, a spus Morega.Președintele IAIPP susține că numai la Padeș, în comuna sa, ar fi venit din zonele roșii din Italia și Spania în jur de 70 de persoane, la fel și la Tismana și în alte comune. Acesta susține că încearcă să se protejeze, stând în locuință și evitând contactul total cu cei veniți din străinătate.
,,70 au venit numai la Padeș din Italia și Spania. Cei care au venit acasă, sunt o mare parte, bine merci, pe străzi”, a spus Morega, considerând că actualii guvernanți nu au tratat cu responsabilitate morală și politică situația de urgență.

Fără testere, dar ,,bine” pregătiți
,,Ei trebuiau să-i testeze pe toți veniți din afară. Cei pozitivi trebuiau internați și însănătoșiți, nu să fie focare de infecție care să infecteze sute de mii de oameni. Mai mult, comunicarea prin Comitetul Național este ireală, avem mult mai mulți morți decât știm. Datele sunt incorecte și ireale. Faptul că la Suceava s-au întâmplat aceste nenorociri este de nebuni, personalul, știm toți, este fără echipamente, fără testere”, a completat fostul parlamentar. ,,Acum ne alergăm ca înecații, după o lună de zile de la primul caz în România, după măști, după echipament pentru medici, unul mult mai rezistent… Ei nu au fost capabili să testeze medicii ori pe cei intrați în țară, iar dacă medicii nu sunt protejați cum putem vorbi de o protecție a angajaților”, a mai spus președintele IAIPP.

Ministrul Cîțu, afon la problemele economice
Morega, doctor în management, este la fel de critic la adresa măsurilor luate de ministrul Finanțelor, care și-a luat în minister oameni slab pregătiți. ,,Ei nu au luat măsuri pe componenta economică. Acest ministru al Finanțelor este un hopa-mitică, este un tip slab, modul cum vorbește și prezintă situația este total denaturată. A zis că alocă 10 miliarde de lei, apoi s-a corectat, și la presiunea unor specialiști, a spus că 10% din produsul intern brut care înseamnă 20 miliarde de lei. A alocat pentru firme de casă, una din Giurgiu 750 de miliarde de lei vechi, o firmă paravan. Banii se duc pe astfel de șmecherii. Orban a stabilit că Corpul de Control trebuie să-l informeze. Mă întreb și eu dacă premierul a fost informat de situația de la Giurgiu”, a completat Morega, care propune folosirea acestor bani(20 mild. lei vechi) din dotarea tuturor spitalelor cu cele necesare, iar cu restul să ajute economia țării.Morega spune că nici președintele României nu face ce trebuie, acesta ținând în funcții persoane gen Isărescu care ar trebui să fie destituit din funcție. ,,Acesta a ținut cu băncile străine. De ce ții un asemenea escroc în funcție, care în perioada crizei din 2008-2010 și-a mărit salariul, în timp ce pensiile s-au tăiat”, a completat Morega.Acesta privește îngrijorat dezertarea medicilor din calea coronavirusului și arată cu degetul partidele politice, care nu se unesc pentru diminuarea efectelor COVID-19 și eradicarea acestei boli.
A.STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here