Morega: ,,Clasa politică a distrus școala și natalitatea! De aici și absenteismul la bacalaureat’’

475

Universitarul Dan Morega, fost deputat de Gorj, a făcut o analiză clară a situației în care se găsește educația românească, afectată atât de pandemie cât, mai ales, de politicienii de slabă calitate, puși în fruntea trebii.

,,Am fost uluit, siderat și consternat că 145 de absolvenți de liceu nu s-au prezentat să susțină examenul de bacalaureat în Gorj. La acest număr trebuie să mai adaug, din păcate, și alte sute de elevi care nu vor promova examenul maturității. Toate aceste lucruri sunt rezultatul incompetenței și dezinteresului clasei politice din ultima vreme”, a spus Morega, aducând în atenție declarațiile unui absolvent al unui prestigios colegiu din Craiova. ,,Aș vrea să remarc faptul că, am văzut declarațiile făcute de cel mai mare vlogger, absolvent al Colegiului Frații Buzești din Craiova, care, fiind întrebat de un reporter dacă apreciază ori cum vede el absolvirea liceului și ce notă crede că a luat, a oferit un răspuns inteligent și corect. Mai exact, a spus că în liceu se fac ,,multe discipline care nu au niciun scop în viață, iar discipline care ar forma tinerii pentru viață, lipsesc cu desăvârșire”. A mai spus că va lua note peste 9 la materiile de bac. Am tras ușor concluzia că avem copii excepționali, dar, din păcate, școala a fost distrusă pas cu pas de cel care este președintele României, dar nu și al românilor. Este vorba despre cel care, cu aproape un an în urmă, a semnat un parteneriat pentru educație cu ,,factori importanți”. Întreb și eu clasa politică actuală și pe Klaus Iohannis, care pe lângă faptul că a distrus țara, a distrus și școala românească veche care a dat olimpici internaționali: mai avem noi asemenea rezultate și acum? Nu! Pentru că sistematic, cei care au venit la guvernare, prin măsuri netrebnice și inadecvate școlii românești au schimbat sistemul de educație din rădăcini. Acum avem astfel abandon școlar ridicat, aproape de 30%, necontinuarea studiilor după opt clase, nereușita în viață din cauza mizeriei în care se scaldă, în special, copiii de la țară și chiar de la oraș, cei care provin din familii sărace și fără bani pentru pregătire în particular. Acești factori duc la absenteism la bac”, a concluzionat profesorul universitar doctor.

Două lucruri, ignorate!
Morega susține, de asemenea, că Statul avea obligația, în acest sens, să rezolve două probleme: să subvenționeze substanțial elevii cu situație defavorizată(să fi recurs la reexaminarea școlii românești de dinainte, care a dat oameni de valoare în lume. Ori acum, termină liceul și intră la o facultate, tineri care nu cunosc noțiuni elementare de limbă română, elemente învățate în școala primară) și să susțină creșterea natalității.,,Din păcate, ne deznaționalizăm, ne pleacă românii în străinătate, dar clasa politică nu face nimic în acest sens. Oferta locurilor de muncă este din ce în ce mai redusă (caz recent, când Ministerul Muncii a prezentat oferta locurilor de muncă la București unde sunt doar 138 de posturi vacante). Mai este cazul CEO, care urmează să restructureze circa jumătate din oameni, dar va păstra în posturi persoane care doar se plimbă dintr-un birou în altul ori stau pe internet. Mai exact, va păstra hârțogarii CEO, în număr de circa 800. Dar, nimeni nu vede și nimeni nu ia măsuri”, a mai spus Morega. În ceea ce privește natalitatea, aceasta este sub mortalitate, a subliniat Morega, reamintind de acel proiect de lege, pe când a fost parlamentar, respins de forul legislativ.,,Am cerut parlamentarilor din Oltenia, asta cu 7-8 luni în urmă, când încă era PSD la Guvernare, să promoveze proiectul meu de lege care prevedea ca la prima naștere să se aloce 5000 de euro familiei, iar la a doua și a treia circa 10.000 euro. Ungaria plătește, în total, la prima, a doua și a treia naștere, circa 33.000 de euro, ceea ce înseamnă 11.000 euro pe naștere și nu 8000 cât am propus eu. Am mai solicitat acestor indivizi incompetenți și corupți ca alocația să crească la minim 500 de lei. Adică 100 de euro, cunoscând faptul că fostele țări socialiste au peste 100 euro, iar cele occidentale peste 150 sau chiar 200. Din nefericire, parlamentarii din Oltenia, și în special din Gorj, nu mi-au răspuns în niciun fel la acest apel al IAIPP, institut pe care îl conduc ca președinte. Deci, vă las pe dumneavoastră să trageți concluziile, iar la vot gândiți cu mintea, nu cu sufletul și inima. Votați oameni și nu partide!”, a conchis Morega.
A.STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here