Model de economie la o parohie din Baia de Fier: În locul preotului pensionat, angajați alți trei popi din Bumbești-Pițic

633

Enoriașii din cea mai mare parohie a comunei Baia de Fier sunt îngrijorați de felul cum Mitropolia Olteniei și Protoieria Târgu-Cărbunești au ales să rezolve problema preotului lor, intrat la pensie. Credincioșii spun că în locul rămas vacant, duminică, va fi pus, nu un înlocuitor, ci trei, niciunul dintre viitorii slujbași ai parohiei din Baia de Fier nefiind din localitate. Pe lângă părerea de rău legată de pensionarea preotului paroh Constantin Rădescu, enoriașii se așteaptă și la schimbări nu tocmai pozitive în parohie. Mai exact, oamenii se tem de mărirea dărilor către biserică, asta mai ales pentru a acoperi și salariile noilor veniți.

În comuna Baia de Fier funcționează trei parohii. Este una în zona Sohodol, una în Cernădie, fiecare cu preotul lor, și una în Baia de Fier, care cuprinde zona centrală și cea spre Peștera Muierilor. Ultima este destul de mare, iar preotul paroh Constantin Rădescu tocmai s-a pensionat. Asta, la nicio o lună după ce în localitate a venit Mitropolitul Irineu, care a susținut aici slujba de sfinţire a Bisericii cu Hramul «Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil» din Parohia Baia de Fier, Protopopiatul Târgu-Cărbuneşti. La evenimentul de sfințire a Catedralei, cum îi spun localnicii noii biserici, s-ar fi tras sforile pentru stabilirea înlocuitorilor pentru preotul Rădescu. În mod uimitor pentru enoriași, preot paroh va fi numit nu un singur preot cu susținere, ci trei, fără ca superiorii bisericești să ia în calcul și o solicitare făcută de unul dintre popii din comună.

Protopopul anunță, duminică, programul de lucru al celor trei preoți
În această duminică, la slujbă, ar urma să fie numiți înlocuitorii fostului slujbaș al bisericii din Baia de Fier, protopopul Mărgineanu urmând să anunțe chiar programul de lucru al noilor veniți. Credincioșii își dau coate că, Baia de Fier, comună nu oraș, ajunge să aibă cinci preoți. “Să vină, dar un singur preot, nu trei, și de ce îi aduc tocmai din Bumbești-Pițic, deoarece ar fi solicitat și cei din comuna noastră parohia, dar nu au avut acces.Cel puțin asta se aude în comună. Noi nu vrem ca preotul pensionat să fie îndepărtat, deoarece acesta cunoaște familiile, obiceiurile, mai mult nu ne-a mărit taxele.
Preotul nostru vechi a făcut un echilibru, dacă săracul nu avea, echilibra bogatul și tot așa. Nu era lacom, punea taxele după om, a făcut o grămadă de lucruri bune în parohie. A făcut investiții la biserică și s-a purtat ireproșabil cu enoriașii. Ne așteptăm să fie în totalitate dat la o parte de noii veniți, deși nu merită asta” spune un credincios din comună.Localnicii se plâng că urmare a noilor schimbări inclusiv cântărețul bisericii este nevoit să plece, deoarece preoții noi ar urma să-și aducă oamenii lor. Comuna Baia de Fier are puțin peste 5000 de locuitori, dar aceștia vor să susțină salariile a cinci preoți.
ANAMARIA STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here