Oprirea de sâmbătă în Drobeta-Turnu Severin a echipei “Cif curăță România” a fost un veritabil succes, dacă ne gândim la numărul mare de voluntari din localitate care s-au alăturat, cu zâmbetul pe buze și mânecile suflecate, acestei inițiative. De altfel, în jurul Fântânii Cinetice din centrul localității mehedințene, s-a desfășurat, în weekend, un real maraton de fapte bune, finalizat cu adevărata curățare a lucrării sculptorului Constantin Lucaci, operă care, a devenit un punct de atracție pentru comunitate. La finalul acțiunii, reprezentanții campaniei au instalat, în zonă, o piesă de mobilier urban, de care se pot bucura severinenii când vin aici.
Fântâna Cinetică din Drobeta-Turnu Severin și-a reluat de sâmbătă locul binemeritat pe harta locurilor frumoase și de neratat din România. Meritul este al echipei Cif, care a ales acest obiectiv pentru ediția din acest an a campaniei “Cif Curăță România”. Ambasadorul campaniei, pentru al doilea an consecutiv, a fost Lucian Mîndruță, care a dat un exemplu personal în momentul în care a pus mâna pe soluțiile Cif și pe burete și, la rândul său, alături de numeroșii voluntari, a curățat sculptura din inox din centrul Severinului.
Exemplu local
“M-am implicat în această campanie, deoarece este ceva în care cred, apoi, chiar îmi place să le atrag atenția românilor că orașele noastre nu sunt întotdeauna bine îngrijite, iar implicarea este benefică pentru întreaga comunitate. Cred că cetățenii trebuie să pună și ei mâna și să ofere ajutor autorităților; este o responsabilitate comună pe care trebuie să ne-o asumăm cu toții. De asta am și vrut să strângem aici cetățenii și să dăm, totodată, un exemplu local. Cel mai greu, în povestea aceasta, nu este să cureți orașul, cel mai greu este să convingi oamenii că trebuie să facă curățenie chiar dacă spun că nu sunt ei cei care au făcut mizerie. Important este să înțelegem că dacă vrem să ne bucurăm de locuri curate, trebuie să avem grijă toți de ele”, a spus Lucian Mîndruță. Acesta a specificat, râzând, că nu s-a aflat, sâmbătă, pentru prima oară în Drobeta-Turnu Severin, bunica sa fiind cea care l-a adus prin aceste locuri frumoase, încă de când acesta era foarte mic. “Am o fotografie cu bunica la statuie încă din 1976, ca să înțelegeți de când vin aici. Nu e prima oară, știu orașul bine, am fost și la Cazane de multe ori, și cu bicicleta și cu mașina, îmi place tare mult locul, de asta am și ales această locație deosebită”, a completat ambasadorul campaniei, cu mențiunea că locurile frumoase se păstrează curate doar având grijă de ele.
Datorie civică!
O părere similară au avut-o și voluntarii din Severin care s-au alăturat, sâmbătă, fericiți, campaniei. “M-am implicat, deoarece sunt severineancă și mi se pare normal să dau dovadă de spirit civic”, a spus Corina. Alte zeci de persoane au făcut același lucru, în timp ce alți numeroși severineni au ales să folosească produsele Cif, la standul special organizat, toți fiind cadorisiți cu produsele necesare pentru o curățenie de zile mari. Campania “Cif Curăță România” s-a mai bucurat de o categorie de voluntari, cei care au câștigat o excursie la Severin, în schimbul ajutorului oferit pentru curățarea Fântânii Cinetice din localitate. Trei tineri, alături de trei însoțitori, au fost declarați câștigătorii campaniei pentru Severin, aceștia venind încântați în cel mai mare oraș al județului Mehedinți. “Vin din Brașov aici, și cred că am o datorie civică și morală să ajut. Fiecare oraș are puncte de atracție care merită menținute. Este păcat că unele sunt într-o stare deplorabilă, nu sunt întreținute… Am participat la această campanie după ce am aplicat pe Facebook, unde am văzut o reclamă. Am fost sunată și, iată, sunt aici, alături de echipa Cif, la Severin. Nu mă așteptam să câștig, a fost însă genial, o surpriză super plăcută”, a declarat Tatiana, câștigătoarea din Brașov.
Vloggerul Bianca Adam (Tequila) a făcut senzație la Severin
Prezența la eveniment a vloggerului Bianca Adam a adunat la Fântâna Cinetică numeroși tineri din localitate, încântați de venirea vloggerului și a echipei sale în orașul de pe malul Dunării. “M-am implicat în această campanie, deoarece unde este vorba despre schimbare și inovație eu sunt acolo. Aceste persoane au înțeles că trebuie să mențină curat spațiul lor, să se implice, pentru că le dă o stare de bine și de fericire. Aici este un vibe incredibil. Oamenii sunt deschiși, fericiți și vor să se implice și să ajute”, a declarat Tequila, alăturându-se și ea echipei Cif. “Campania Cif Curăță România a avut prima ediție în anul 2014 și încă continuă. Anul acesta, campania se desfășoară sub o altă formă, adică Clean&Travel, mai exact tinerii din țară vin alături de noi și își plătesc călătoria prin curățenie. Anul acesta am început campania în luna aprilie, am fost, până în prezent, în trei orașe, Iași, Sinaia și Oradea, iar acum în Drobeta-Turnu Severin. Ne dorim să atingem în cât mai multe zone ale țării, pentru a înfrumuseța și a face oamenii mai fericiți”, a declarat, la finalul evenimentului, Alexandra Rafailă, Junior Brand Building Manager Cif, USCE.
ANAMARIA STOICA
Lucrarea unui alt “Brâncuși”, foarte aproape de Gorj
Fântâna cinetică sau “Hora de la Bălăcița”, lucrare a sculptorului Constantin Lucaci, a fost construită în 1979 în fața Palatului Cultural “Theodor Costescu” din Drobeta-Turnu Severin și reprezintă o îndrăzneață combinație de apă, lumini, mișcare și inox. Denumit de mulți “al doilea Brâncuși”, Lucaci rămâne, înainte de toate, sculptorul în oțel inoxidabil. Elementele ce definesc sculptura plină de vigoare a artistului sunt materialul -oțel inox inalterabil- vibrațiile luminoase explorând suprafața polizată, mișcarea, sonoritatea, dar și proiectul în sine – cel al unei sculpturi de integrare urbană. În perioada 2007-2009 fântâna a fost reabilitată împreună cu zona de recreere din jurul ei, devenind astfel principalul loc de promenadă al severinenilor, mai ales în zilele călduroase de vară.