Mobilitate Erasmus pentru Şcoala Gimnazială Lihuleşti

1211

Cea de-a doua mobilitate a proiectului intitulat „Growing up Green” cu numărul de identificare – 2022-2-RO01-KA210 – SCH000102159, coordonat de Şcoala Gimnazială Lihuleşti, prin domnul profesor Garcea Florin Cătălin, a avut loc la Volos, între 25 şi 29 septembrie.
Modulul tematic include două sectoare: Mediu şi schimbări climatice – Competenţe şi preocupări ecologice – Incluziune şi promovarea Egalității. Şcoala Gimnazială nr. 6 Volos a întâmpinat pe plaja din Volos partenerii din România şi Turcia, pe cadrele didactice reprezentante ale Şcolii Gimnaziale Lihuleşti, Berleşti şi Sehit Pilot Muzaffer Erdonmez Ortaokulu, Turcia. Activităţile au început cu discutarea iniţială a cauzelor schimbărilor climatice şi impactului acestora.
Pe parcurs, au fost dezvoltate bune practici pentru a familiariza cadrele didactice cu noi modalităţi de educare a elevilor pentru a acţiona cu privire la schimbările climatice.
La finalul vizitei la Facultatea de Agricultură a Universităţii din Tesalia şi la ferma acesteia, partenerii au descris proiectul de cultivare hidroponică a legumelor 2022-2-RO01-KA210 – SCH000102159 ca fiind o idee de pionierat. Doamna Levizou a prezentat în detaliu proiectul AGRO-CYCLE, care se referă la economia circulară în producţia agricolă: ciclul de nutriţie între plante, peşti şi insecte ca un nou sistem de producţie alimentară cu o amprentă ecologică redusă.
A urmat o primire călduroasă la şcoală, unde elevii au profitat de soare şi au prezentat dansuri tradiţionale din Magnesia în curtea frumos amenajată, purtând costume tradiţionale adecvate. Bineînţeles, oaspeţii nu au ratat ocazia de a savura reţete din minunata bucătărie mediteraneeană pregătite cu drag şi oferite de părinţii elevilor şcolii. Urcarea spre Portaria, unul dintre cele 24 de sate de pe Pelion, i-a lăsat pe vizitatori fără cuvinte, în timp ce s-au bucurat de priveliştea minunată. Plimbarea prin piaţa pavată magică a satului s-a încheiat cu savurarea unor dulciuri tradiţionale de pe Pelion, oferite în dar de preotul bisericii din Agioi Anargyroi.
Un exemplu viu al efectelor schimbărilor climatice, în special ale ciclonului Daniel, l-a reprezentat vizitarea zonei lacului Karla şi a Muzeului Culturii Lacului Karla. Muzeul este un loc multicultural în care vizitatorii, tineri sau vârstnici, pot călători în timp, învăţând despre istoria lacului.
Modul de viaţă specific, aproape primitiv, al locuitorilor din satele de pe malul lacului, în îmbrăţişarea umedă a Boividei, dar şi letală lui Valtos, secarea lacului, viaţa în satele de pe malul lacului, lupta fermierilor pentru a dobândi pământ s-a desfăşurat în faţa ochilor vizitatorului prin intermediul colecţiilor fotografice şi al uneltelor autentice.
Momentul în care mâinile tuturor partenerilor au plantat un măslin, copacul bunătăţii, al nemuririi şi al bucuriei şi, în acelaşi timp, simbolul Păcii, al Înţelepciunii şi al Victoriei, a fost deosebit de emoţionant.
În urma întâlnirii reprezentanţilor celor trei şcoli partenere pentru evaluarea acţiunilor, s-a ajuns la următoarea concluzie: „Nu schimbaţi climatul, schimbaţi-vă voi înşivă”.
Frumoasele excursii la obiectivele turistice, frumuseţile regiunii Tesalia şi informaţiile despre istoria locului rămân adânc întipărite în sufletul şi în mintea tuturor.
C.P.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here