Mixul energetic, promis în an electoral. „Ar fi un prim pas”

1086

Ministerul Energiei vrea să reorganizeze producția de energie, fiind reluată ideea înființării unei noi companii în care să fie incluse atât centralele pe cărbune, cât și cele hidro, a anunțat Doru Vișan, secretar de stat în minister. „După atâția ani de promisiuni electorale, ar fi un prim pas”, a reacționat liderul de sindicat din zona Rovinari, Manu Tomescu.

Secretarul de stat Doru Vișan a explicat marți, la o conferință pe teme de energie, că România a importat din ce în ce mai multă energie în primele două luni de iarnă, ca urmare a prețului mare de pe piața internă, iar, dacă nu se regândește structura producției din România, vor fi la nesfârșit aceleași probleme. „Structura actuală a producției de energie, monocombustibil, este cea mai păguboasă. Dacă nu atacăm frontal, vom avea la nesfârșit aceleași probleme. (…) Statul este acționar și la Hidroelectrica, și la cărbune. Cea mai bună combinație este cărbunele cu Hidroelectrica, într-o companie nouă”, a spus Vișan.

„O altă dezamăgire”
Liderii de sindicat din minerit speră ca mixul energetic, promis în an electoral, să nu rămână doar la stadiul de făgăduială. „După atâția ani de promisiuni electorale, ar fi un prim pas pentru crearea unui mix energetic național. Sperăm să nu rămână și această analiză doar o altă dezamăgire în acest an electoral”, a menționat Manu Tomescu, lider sindical în zona Rovinari.

Ajutor pentru CEO
Secretarul de stat Vișan a mai spus că se are în calcul și promovarea unei scheme de ajutor de stat pentru CE Oltenia cu luna aprilie, în cadrul unui program de restructurare. „Menținerea cărbunelui și definirea lui este obligatorie. România nu-și poate permite să renunțe la cărbune”, a subliniat oficialul Ministerului Energiei. Mai mult, statul ar vrea să răscumpere acțiunile deținute de Fondul Proprietatea la producătorii de energie. „Această propunere va fi lansată în dezbatere publică. Este o variantă de lucru. Suntem conștienți de dificultățile care există, întrucât a mai existat această intenție anii trecuți, ajunsese într-un studiu foarte avansat și a fost blocată”, a conchis Vișan.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here