Mischie, doi ani de puşcărie

98

mischie lacrimiÎnainte cu câteva zile de trecerea în noul an, Nicolae Mischie a primit doi ani de închisoare într-un dosar de corupţie. Judecătorii din Deva au decis ca fostul baron de Gorj să fie condamnat la infracţiuni care ţin de regimul vamal.

Dosarul în care fostul baron de Gorj a fost condamnat face referire la două autoturisme aduse în ţară din străinătate în urmă cu aproape 10 ani. Atunci, când Nicolae Mischie ocupa şi funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Gorj şi al PDSR Gorj, şi-a înfiinţat şi o societate comercială în Mătăsari, o zonă defavorizată, în care statul nu percepea taxe şi impozite. În calitate de patron, Mischie şi-a adus din Italia două autoturisme pe firmă pe care nu le-a supus taxelor vamale. În realitate, anchetatorii au descoperit că firma nu funcţiona în acea zonă şi mai mult fusese înfiinţată ulterior aducerii maşinilor în România, Mischie alegând localitatea Mătăsari doar pentru a se sustrage taxelor şi impozitelor către stat.

Prejudiciul adus statului, prin neplata taxelor pe cele două autoturisme a fost de 30.000 de lei.

Judecat şi rejudecat!

Dosarul se află pe rolul instanţelor judecătoreşti de aproape trei ani, anchetatorii întocmind rechizitoriul în 2005. De atunci, Mischie s-a judecat în acest dosar şi, în 2008 a primit chiar condamnarea de trei ani de închisoare, însă decizia a fost casată, pe chestiuni de procedură, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Atunci s-a dispus şi rejudecarea cauzei, iar în 27 decembrie 2010 judecătorii au pronunţat sentinţa de condamnare de doi ani de închisoare cu suspendare.

Mischie a susţinut în permanenţă că este nevinovat, acelaşi lucru l-a spus şi ieri. “În care dintre dosare? În cel cu maşinile nu sunt vinovat şi voi face recurs, pentru că judecătorii au amânat de mai multe ori pronunţarea. Legal, acest lucru nu poate fi posibil decât de trei ori.”, a explicat Nicolae Mischie.

Cert este că magistraţii din Deva au decis condamnarea lui Mischie după ce au amânat sentinţa de cinci ori.

Deşi, la Judecătoria Deva, a primit o condamnare de trei ani cu suspendare, în 2008, fiind acuzat de folosirea unor acte falsificate la autoritatea vamală, înşelăciune şi fals, o pedeapsă complementară de supraveghere pentru şase ani fiind decisă atunci.

Tot atunci i se interzisese acestuia ca pentru 3 ani să nu mai poată fi ales şi nici să aleagă, o parte din sentinţă fiind menţinută şi la Tribunalul Deva.

Ambele instanţe îl obligaseră pe fostul preşedinte şi să achite statului român taxe vamale de câteva zeci de mii de lei.

Alte condamnări!

Judecătorii din Deva au decis condamnarea la doi ani de închisoare cu suspendare a lui Mischie pentru fals şi infracţiuni care ţin de regimul vamal, fiind acuzat de folosirea unor acte falsificate la autoritatea vamală şi înşelăciune. Decizia poate fi atacată cu recurs.

Recent, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Gorj a fost achitat într-un alt dosar, cel cu drumurile şi lucrările efectuate la Casa Gănescu. Nici această decizie nu este definitivă.

Mischie mai are însă alte dosare în care a primit condamnări, 4 ani pentru luare de mită şi trafic de influenţă, unde a primit închisoare cu executare şi un an de închisoare cu suspendare pentru arma de vânătoare nedeclarată la vamă. Această ultimă sentinţă este definitivă, cea de 4 ani judecându-se la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Gabriela Mladin

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here