Ministrul Energiei, optimist: Restructurarea CEO, aprobată până la finalul lunii aprilie

5366

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, crede că oficialii europeni vor aproba, până la finalul lunii aprilie, planul de restructurare a Complexului Energetic Oltenia. Altfel, compania riscă să plătească penalități uriașe pentru neachiziția certificatelor de emisii aferente anului trecut. Pentru asta, ministrul Popescu va merge luni și marți la Bruxelles, pentru a discuta cu reprezentanții Comisiei Europene pe această temă.

Comisia Europeană a început, pe 5 februarie, o investigaţie aprofundată cu privire la planul de restructurare a CE Oltenia.
Ministrul Energiei va purta discuții cu oficialii europeni pe această temă.
„Luni şi marţi voi fi la Bruxelles, împreună cu preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, şi cu secretarul de stat Dan Drăgan. Luni vom avea discuţii cu comisarul european pentru Dezvoltare Regională, pentru Fondul de tranziţie justă, şi cu doamna comisar Adina Vălean. Marţi ne vom întâlni cu doamna comisar pentru Concurenţă şi cu cea pentru Energie”, a spus Virgil Popescu.
România a notificat un ajutor de restructurare în valoare de 1,33 miliarde de euro.
Capacitatea de producţie a Complexului Energetic Oltenia nu se va schimba în mod semnificativ în urma restructurării, arată Comisia Europeană în scrisoarea prin care motivează de ce a început investigația aprofundată cu privire la ajutorul de stat pe care îl solicită România prin planul de restructurare a producătorului de energie.
În acest stadiu, Comisia are îndoieli cu privire la faptul că planul de restructurare propus are o durată corespunzătoare şi ar conduce la restabilirea viabilităţii societăţii CE Oltenia la sfârşitul perioadei de restructurare, „deoarece nu este evident că CE Oltenia va obţine o rentabilitate suficientă şi că va putea rămâne pe piaţă fără ajutor suplimentar”.

CEO, discuții cu băncile
CE Oltenia a anunțat că a demarat un dialog cu instituții bancare din România, bănci comerciale, dar şi cu instituții bancare europene în ceea ce privește finanțarea efortului de restructurare. Discuții există și cu acționarul minoritar, Fondul Proprietatea. CE Oltenia precizează că preţul certificatelor de CO2 aproape s-a dublat, de la 22 de euro/certificat, cât era la momentul întocmirii Planului de restructurare.
IRINA IRINOIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here