Ministrul Energiei: CE Oltenia trebuie restructurat. Poate deveni profitabil

2135

Ministrul Economiei și Energiei, Virgil Popescu, spune că este „ilogic” și „imposibil” să se discute în acest moment despre închiderea Complexului Energetic Oltenia. „Nu avem cum, este exclus așa ceva”, a declarat Popescu, precizând clar că, pentru a deveni profitabilă, compania trebuie neapărat restructurată.

„Este imposibil să putem să discutăm în momentul de față de așa ceva (despre închiderea Complexului Energetic Oltenia – n.red.), este ilogic. Sistemul energetic național depinde de CE Oltenia. 25% din producția de energie a României este produsă la Oltenia, gândiți-vă ce ar însemna dintr-o dată… Nu avem cum, este exclus așa ceva. Este clar că această companie trebuie restructurată, să-și reducă emisiile de carbon, să treacă la o procedură de decarbonare rapidă și sunt soluții”, a spus ministrul Popescu.

„Banii să nu mai fie sifonați”
Ultimele controale au scos la iveală nereguli în ceea ce privește cheltuirea banilor la Complexul Energetic Oltenia. Managerul Sorinel Boza a fost înlocuit, luni, din funcția de președinte al Directoratului CE Oltenia și înlocuit cu Daniel Burlan.
În acest context, Virgil Popescu vorbește și despre ajutorul ce va fi acordat CE Oltenia și spune că este vital ca banii „să nu mai fie sifonați”.
„Există și bani, problema e să existe voința acelor manageri de acolo să facă acest lucru, iar banii care vor veni să fie cheltuiți pentru acest lucru, să nu mai fie sifonați, asta este problema. Iar eu mă voi ține ca directoratul de acolo și Consiliul de Supraveghere să facă acest lucru, pentru că este vital și pentru Oltenia, și pentru România, ca acea companie să devină profitabilă, poate să devină profitabilă. E o companie din energie, gândiți-vă: Hidroelectrica e profitabilă, Nuclearelectrica e profitabilă, Romgaz e profitabilă, OMV Petrom e profitabilă, numai CEO este pe pierdere!”, a mai spus ministrul Economiei.

„Pagube din management”
Guvernul a adoptat un memorandum care prevede acordarea unui împrumut Complexului Energetic Oltenia, pentru achiziționarea certificatelor de carbon pe anul 2019. „Avem acel memorandum pe care l-am aprobat în Guvern cu ajutorul de salvare de 1,2 milioane de lei. Am dat drumul în circuitul de avizare a ordonanței care pune în aplicare acel memorandum, cu clauză suspensivă că intră în vigoare la aprobarea de către Comisia Europeană a ajutorului de stat şi mergem pe ce am stabilit în acel memorandum, că dacă nu returnează, trece în ajutor de restructurare, cu trecerea pe gaz a unor unităţi de la Craiova şi Turceni şi cu realizarea parcului solar, adică ne ţinem de ce prevede memorandumul”, a susţinut Popescu, optimist că acest ajutor va fi aprobat de Comisia Europeană. Ministrul a anunțat că va merge personal la Bruxelles să explice faptul că sistemul energetic al României nu poate funcţiona fără Complexul Energetic Oltenia.
„În momentul când vrei să dai un miliard două sute de milioane de lei la CEO, te gândești dacă și banii ăștia sunt cheltuiți cum trebuie. (…) În momentul când îți vine un corp de control al ministrului Energiei și îți spune că acolo sunt probleme de vreo 680 de milioane de lei, pagube, asta s-a întâmplat în decembrie, iar acel raport de control a fost contestat și a rămas definitiv la Înalta Curte de Casație și Justiție. Mai găsești un raport al Corpului de Control al primului ministru care spune că sunt probleme acolo, stai să te gândești: trebuie să fac o curățenie acolo, în interiorul lui CEO, înainte de a le da banii ăștia, că dacă îi dai banii ăștia, ce se întâmplă?”, a afirmat ministrul Economiei, într-o emisiune TV. El a precizat că este vorba despre „pagube din management”. „Adică sunt niște lucruri care s-au întâmplat și cineva trebuie să hotărască ce-i acolo și ce s-a întâmplat acolo”, a conchis Virgil Popescu.
Irina IRINOIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here