Minerul, imposibil de transportat! Un salariat al UMC Lupoaia, la un pas să-şi piardă o mână

553

Un accident de muncă a avut loc, vineri, la jumătatea primului schimb, în cadrul Unităţii Miniere de Carieră Lupoaia. Un angajat a fost la un pas să-şi piardă mâna stângă, după ce şi-a prins-o între construcţia abzeţerului şi un papuc de şenilă al acestuia. Minerul s-a ales însă cu trei degete de la mâna stângă zdrobite, el fiind nevoit să aştepte aproape o oră până să fie transportat la spital. Acesta a fost dus, în final, cu tancheta carierei de la locul accidentului către punctul sanitar, după ce maşinile Dogerik, firma care asigură transportul în interiorul acesteia, nu a putut să intre până la locul în care se afla minerul sângerând.

Florin Pană este lăcătuş mecanic la UMC Lupoaia de nici o jumătate de an, acesta fiind transferat de la UMC Roşiuţa în timpul reorganizărilor.
Angajatul de peste 40 de ani făcea, vineri, revizia la abzeţerul 03, unde ar fi urmat să fie schimbat un papuc folosit la şenila acestuia, necesar deplasării utilajului. În timp ce lucra, din lipsa unor utilaje folosite la procedura în cauză, omul a lucrat cu şenila tensionată, fapt care a şi determinat accidentul în cauză. Munca făcută rudimentar, dar în echipă, în lipsa sculelor necesare au făcut ca Pană să fie în pericol să-şi piardă o mână.
Mai mult, omul cu trei degete zdrobite a leşinat la locul accidentului până când a fost transportat de lângă abzeţer până la punctul sanitar de unde a fost preluat cu o ambulanţă. Pacientul a aşteptat de fapt aproape o oră, deoarece spun colegii acestuia, nu s-a reuşit să se intre lângă abzeţer cu o maşină utilizată de regulă în transportul prin carieră.

Maşina NATO, de nefolosit!
Mai exact, una dintre tanchetele firmei Dogerik, aşa-zisele maşini NATO, nu a putut intra spre locul accidentului, fiind necesar să se intervină acolo cu o altă maşină a carierei. Cu aceasta, în final, a fost transportat minerul spre ieşirea din carieră, loc unde a fost consultat şi preluat apoi de ambulanţa unităţii. Pană se află internat în cadrul Spitalului Motru, accidentul fiind declarat la ITM şi la CEO.
Liderul Sindicatului Solidaritatea 2013, Nicu Bunoaica s-a arătat revoltat că minerului Pană i s-a pus viaţa în pericol, o dată din lipsa sculelor necesare activităţii mecanice şi a doua oară din cauza transportului deficitar din carieră, realizat de maşinile Dogerik. “Fac încă o dată apel, în afară de adresa transmisă CEO din 6 iulie 2015 ce poartă numărul 163, să se schimbe mijloacele de transport din carieră. Aici ar trebui aduse tanchete şi remorchere similare celor puse la dispoziţia salariaţilor la UMC Roşiuţa. Atrag atenţia că sculele la atelierul mecanic lipsesc cu desăvârşire, dar şi că Protecţia Muncii la Lupoaia este mai mult de formă. Directorul unităţii s-a implicat în transportul rănitului şi a şi cerut CEO anumite dotări, dar se pare că acestea nu au primit aprobare. Poate că a fost necesar însă un astfel de incident pentru a vedea conducerea CEO că cele cerute sunt mai mult decât necesare. Să nu uităm că transportul la Roşiuţa s-a schimbat în urma gravului accident petrecut, şi nu vreau să se ajungă la acelaşi lucru pentru a se lua o decizie similară şi la Lupoaia”, a declarat Nicu Bunoaica.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here