Sabia lui Tudor Vladimirescu, una dintre cele mai renumite din România, va ajunge la Târgu-Jiu, unde va fi expusă la Muzeul Judeţean de Istorie “Alexandru Ştefulescu”, în perioada 18 – 24 aprilie.
Evenimentul atent pregătit în această perioadă de către autorităţile de la Târgu-Jiu a fost prezentat şi week-end-ul trecut, la Târgul de Turism al Olteniei. “Târgu-Jiul a fost prezent acolo prin Direcţia de Turism şi Evenimente Culturale promovând un eveniment pe care îl vom organiza în săptămâna Şcoala Altfel 18 – 24 aprilie. După 195 de ani, într-o expoziţie inedită, se va întoarce acasă sabia lui Tudor Vladimirescu. Aceasta este o piesă de tezaur, deţinută de Muzeul Naţional de Istorie al României, care implică anumite condiţii de deplasare, asigurări, pază.
Venim cu astfel de evenimente care să genereze turişti pentru diferite evenimente, nu doar pentru vizitarea ansamblului brâncuşian. Ca atare, ţinând cont că va avea loc săptămâna Şcoala Altfel, la nivel naţional, când toate unităţile de învăţământ organizează evenimente, excursii şi activităţi cu specific, noi venim cu această expoziţie, pe care o vom realiza cu Muzeul Judeţean de Istorie «Alexandru Ştefulescu». Sabia va fi împrumutată şi va fi expusă la Muzeul Judeţean de Istorie”, a declarat viceprimarul municipiului Târgu-Jiu, Adrian Tudor.
Materiale de promovare
În această perioadă, Primăria Târgu-Jiu realizează o serie de materiale de promovare a evenimentului, urmând a fi trimise prin Poşta Română invitaţii şi către unităţile de învăţământ. “Realizăm nu numai materiale promoţionale, ci şi un ghid de excursie; le vom transmite prin Poştă unităţilor de învăţământ din întreaga Oltenie pentru a avea informaţia că la Târgu-Jiu va fi o expoziţie cu această sabie, promovând şi alte obiective turistice. Am înfiinţat un call-center, astfel când doresc să vină grupurile de turişti îi vom îndruma spre parcări în municipiu; suntem în discuţii de a încheia parteneriate de voluntariat cu ONG-uri şi cu Universitatea «Constantin Brâncuşi», iar toate grupurile vor avea la dispoziţie câte un ghid voluntar care îi va însoţi de la locul de parcare către expoziţie şi către alte obiective turistice din municipiul Târgu-Jiu. Vor fi editate materiale specifice acestei expoziţii, vom instala bannere, roll-up-uri în unităţile de învăţământ. (…) Vom realiza o serie întreagă de suveniruri care vor fi cu tema expoziţia sabiei lui Tudor Vladimirescu, vor fi realizate statui de mici dimensiuni, semne de carte, magneţi şi alte modele de suveniruri”, a precizat viceprimarul Tudor.
Vizitatori din afara judeţului
Expoziţia va coincide cu Şcoala Altfel, în acele zile urmând ca elevii să deruleze activităţi extra-curriculare. Reprezentanţii Primăriei Târgu-Jiu se aşteaptă ca circa 100 de grupuri de turişti din afara judeţului să viziteze expoziţia cu sabia lui Tudor Vladimirescu, aceasta fiind o piesă de tezaur. “Conform datelor deţinute de Muzeul Naţional de Istorie, este vorba de o sabie primită de Tudor Vladimirescu din partea ţarului Rusiei. E o sabie gravată cu aur în chirilică, inscripţionată cu T Vladim, realizată de meşteri din Damasc. Este o piesă de tezaur care merită nu doar adusă la Târgu-Jiu şi expusă, ci merită văzută. Am avut corespondenţă cu Muzeul Olteniei pentru că există acolo diverse piese de patrimoniu ce pot fi expuse odată cu sabia în această expoziţie, costume de panduri, o replică a steagului de luptă a lui Tudor Vladimirescu, pentru a umple expoziţia cu cât mai multe piese din perioada respectivă. Toată acţiunea se desfăşoară sub egida Târgu-Jiu 610 ani, deoarece anul acesta aniversăm 610 ani de atestare documentară. Mizăm pe cel puţin 100 de grupuri, ceea ce ar însemna aproximativ 5.000 de vizitatori elevi din afara judeţului, şi e păcat să nu avem suveniruri pe care să le vindem să simţim că aduce şi profit o astfel de expoziţie”, a mai spus Adrian Tudor.
Cei care vor trece pragul Muzeului Judeţean din Târgu-Jiu în timpul cât va fi găzduită expoziţia, vor achita atât taxa normală de intrare, cât şi o taxă suplimentară. Pentru acest eveniment, de la bugetul local s-a alocat suma de 15.000 de lei.
Izabella Molnar