Mihai Țopescu expune la Centrul Cultural Palatele Brâncovenești de la Mogoșoaia

258

Pe data de 5 mai, la ora 16.00, are loc vernisajul expoziției MANIFEST, autor Mihai Țopescu, la Centrul Cultural Palatele Brâncovenești de la Mogoșoaia.

Mihai Ţopescu provoacă materia picturală, o descompune în culorile spectrului solar, pentru a o transpune mai apoi pe scoarța de copaci.
Intervenția artistică a avut loc în vara anului trecut, în pădurea Dumbrava din satul Poienari, pe şoseaua care duce de la Târgu Jiu spre Râmnicu Vâlcea.
Peste 600 de copaci au fost invadați de culoare pentru a atrage atenția asupra defrișărilor ilegale.
Tot proiectul de land art este transpus în sculptură-obiect-instalație și prezentat la Cuhnia Palatelor Brâncovenești, Mogoșoaia, sub forma unui MANIFEST.
Surprinse în cadre fotografice, în diferite scenografii, în fața instituțiilor, a diferitelor peisaje traversate de anotimpuri, sculpturile-obiect-instalație devin purtătoare de mesaje estetice, sociale, politice etc.
Asamblajele poartă marca scenografiei în care sunt amplasate, ele devin dispozitive de citire a lumii înconjurătoare.
Amplasarea contextuală a obiectelor sculpturale, implicarea performativă a mai multor participanți, acordă operei lui M. Țopescu o dimensiune socială extrem de largă, situându-se foarte aproape de un Andrei Cădere sau Mihai Olos. Prin diversitatea materialelor în care este transpus proiectul inițial („Grădina Paradisului”), acesta prilejuiește o reconstituire fragmentară a pluralității unor situații sociale, politice, estetice.
M.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here