Mielul de Paști, greu de procurat anul acesta!

2365

Deși iarna a fost blândă și i-a ajutat pe ciobani să își crească mieii mai frumoși ca în alți ani, sacrificarea și vinderea legală a acestora pentru masa de Paști va fi o problemă greu de rezolvat în perioada următoare. Proprietarii de animale se tem că vor avea puțini cumpărători la mijlocul acestei luni, date fiind restricțiile de circulație impuse de starea de urgență generată de noul coronavirus. Târguri de sacrificare nu vor fi, iar oamenii care vor dori să cumpere direct de la fermă vor trebui să își facă adeverințe pe propria răspundere pentru a putea pleca de acasă. Rămâne însă de văzut câți vor fi dispuși să respecte distanța socială de 2 metri pentru a nu risca intrarea în contact cu o persoană posibil infectată cu COVID-19.
Unul dintre cei mai mari crescători de oi din județ este Ion Cherciu, care are la Crasna o fermă cu aproape 3000 de capete de ovine. „Tradiția cred că va fi păstrată, chiar dacă familiile sunt izolate la domiciliu. Noi, marii fermieri, credem că exportul va rămâne salvarea noastră, sperăm să se dea drumul la exporturi spre țările arabe din toamnă. Carne e în țară cât să mănânce românii timp de cinci ani. Vom sacrifica de Paști aici la fermă pentru că nu avem cum să mergem la piață, ca în alți ani. Sunt problemele cu virusul acesta și nu mai putem merge pe piața internă. Prețul mulțumitor cred că va fi de 30 de lei pe kilogram tăiat sau 15 lei în viu. Sunt animale bune, mieii au crescut bine pentru că a fost o iarnă ușoară. Sunt animale suficiente pentru toată lumea, mai rămâne să vedem cum ajunge mielul la oameni”, spune fermierul gorjean.
Cunoscuta băciță de pe Transalpina, Mărioara Babu, crede și ea că vânzarea animalelor nu se va face la fel de ușor ca în anii trecuți. Mieii vor fi mai greu de procurat pentru că riscuri există și din partea ciobanilor care vând, dar și a cumpărătorilor, în lipsa unor târguri unde să se facă acest gen de tranzacții, cum se întâmpla în anii trecuți. „Piețele vor fi închise și asta face ca lucrurile să fie complicate. Doar să ne riscăm să vindem direct de la fermă, pentru că putem fi amendați. Știam că Ministerul Agriculturii anunțase că ne va fi făcut un favor pentru a putea vinde direct de la fermă, dar se pare că lucrurile au luat o întorsătură nefavorabilă. Trebuie medic care să supravegheze fiecare animal tăiat, ceea ce cred că e imposibil. E o variantă cu achiziționarea animalelor în viu, dar și aici e o problemă. Știu de la Ghiță Ciobanul și alți prieteni pe care îi am la Jina în Sibiu că lor li se oferea 13 lei kilogramul. E puțin la ce costuri sunt. O să ajungem ca și cu lâna, să ne uităm la ea în curte. Rămân oamenii fără miel de Paști pentru că eu cred că puțini vor fi cei care vor risca să plece de acasă cu adeverință să vină la noi pentru a cumpăra. Nici noi nu ne riscăm să transportăm pentru că sunt amenzi mari și nu și le asumă nimeni”, spune băcița.
Șeful Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Gorj, Sorin Ștefănescu, spune că în lipsa unor târguri de sacrificare a animalelor, mieii vor putea fi tăiați legal doar la abatoare. În județ există o singură unitate de acest gen și e greu de crezut că toți mieii vor putea fi tăiați acolo în timp util. „Problema e un pic mai delicată, dat fiind contextul actual. Eu le recomand celor care vor să își procure carne de miel să apeleze la magazinele autorizate. Cei care au de vândut animale le recomand abatoarele autorizate, unde nu se creează aglomerări umane. Pot fi amenajate puncte temporare de tăiere, dar care necesită avize de la DSP și ISU. Nu cred că în contextul de acum cineva se poate asigura că nu se creează aglomerări umane și se păstrează distanța socială dintre persoane. De aceea recomand sacrificarea în abatoare autorizate”, declară șeful DSV Gorj.
Gelu Ionescu

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.