Micii gorjeni nu au primit nici până acum vaccinul Pentaxim

330

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Gorj nu a primit nici până astăzi dozele de Pentaxim. Acest vaccin lipseşte de câteva luni din judeţul nostru. Reprezentanţii DSP spun că micuţii care nu au fost imunizaţi vor fi recuperaţi. Totuşi, medicii de familie sunt destul de îngrijoraţi dat fiind faptul că dozele de Pentaxim au fost epuizate de mult timp.

Pentaxim, vaccinul care se administrează bebeluşilor la vârsta de patru luni şi care îi protejează de difterie, tetanos, tusă convulsivă, poliomielită, meningită, infecţii ale sângelui şi altele, lipseşte din judeţul nostru de câteva luni. Unii dintre medicii de familie gorjeni susţin că nu mai au Pentaxim din primăvara acestui an.
Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj spun că toţi bebeluşii care nu au fost imunizaţi sunt catagrafiaţi şi recuperaţi în cel mai scurt timp de la primirea dozelor de vaccin. „Avem o criză de vaccin Pentaxim, care se administrează bebeluşilor la patru luni. Este o criză la nivel naţional. Bebeluşii care nu au fost vaccinaţi vor fi catagrafiaţi şi recuperaţi în cel mai scurt timp de la primirea vaccinului; oricum ei au o imunitate mai mare în primele luni de viaţă, mai ales dacă sunt alăptaţi la sân. Din informaţiile pe care le avem, în alte judeţe acest vaccin lipseşte de mai mult timp”, a menţionat Elena Piţian, purtător de cuvânt al DSP Gorj.

Piţian: „Încă nu am primit Pentaxim”
Vaccinul Pentaxim continuă să fie aşteptat în judeţul nostru. Acesta încă lipseşte din stocul Direcţiei de Sănătate Publică Gorj şi deocamdată nu se ştie când se vor primi alte doze. „Până acum nu am primit dozele de Pentaxim; încă lipseşte acest vaccin ”, a confirmat purtătorul de cuvânt al DSP Gorj.
Trebuie menţionat faptul că Pentaximul, sau vaccinul diftero-tetanos-poliomielitic, poate fi achiziţionat şi din farmaciile cu circuit deschis, contra cost; Pentaxim se vinde cu aproximativ 180 lei, însă chiar şi aşa este destul de greu de găsit, astfel încât şi părinţii care sunt dispuşi să scoată bani din buzunar trebuie să aştepte până când problema serului va fi rezolvată. Potrivit medicilor, Pentaxim este indicat pentru a proteja copilul împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei şi împotriva infecţiilor sângelui la copii, începând cu vârsta de 2 luni.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here