Memorabilă activitate desfășurată de colectivul Colegiului Tehnic ,,Gheorghe Magheru”

1152

Prin cuvinte ne exprimăm diverse stări emoționale. De aceea doresc și eu în calitate de profesor de limba română să mulțumesc prin acest articol organizatorilor concursului ,,Cititul dăunează grav inculturii”, deoarece a fost de departe una dintre cele mai frumoase activități educative centrate pe elevi la care am participat în acest an școlar. Activitatea s-a ținut joi, 30 mai 2019, la Muzeul Județean ,,Alexandru Ștefulescu”, din Târgu-Jiu.
Doresc să mărturisesc faptul că încă de când am aflat de organizarea acestei competiții de la doamna profesor Uscătescu Ramona – îi mulțumesc pe această cale pentru modul elegant de a promova acest concurs și instituția în care profesează- am hotărât să ne adunăm ,,puterile” și să ne concentrăm asupra celor patru secțiuni: poezie, proză, eseu, dramaturgie. Astfel, cele trei eleve de la Școala Gimnazială Nr. 1 Albeni pe care le-am coordonat în acest concurs – alături de colegii mei, Vasile Popescu Sorin și de către Vasile Popescu Ileana – au avut prilejul de a se întrece pe ele însele prin puterea cuvântului scris. Sorana, viitoare elevă a Colegiului Național ,, Spiru Haret”, este talentată la muzică și devorează cărțile. Fiind șefa de promoție din acest an vă mărturisesc cu emoție că mult va mai trece până când voi mai avea asemenea elevă talentată și înzestrată la clasă. Crețu Cerasela și-a descoperit vocația pentru pictură, arte plastice, și asemeni talentatelor surori, plăcerea de a scrie literatură. Gheorghe Roxana își caută drumul lecturând tot ce înseamnă scriere nou apărută, fiind de o sensibilitate aparte.
Doresc, totodată să punctez colaborarea strânsă dintre catedra de limba română, bibliotecă și Casa Corpului Didactic, reprezentată prin prezența doamnei Alina Firan, în cadrul acestui proiect. Am remarcat bucuria implicării doamnei Irina Dan, dar și a doamnelor profesoare coordonatoare Mărgulescu Carmen și Blîndu Lavinia. Mi-au rămas vii în memorie cuvintele motivaționale aparținând doamnei profesor Mărgulescu în momentul când încuraja copiii să fie autentici în exprimare și să caute mai ales în cărți răspunsurile la întrebările lor.
A fost prezentă la activitate doamna Olimpia Bratu care a lăudat implicarea tuturor copiilor la acest concurs și le recomandă acestora să găsească mereu motivație intrinsecă în lecturare. Dumneaei mărturisea cât de dificilă a fost departajarea celor mai bune lucrări, fiindcă au fost trimise texte de o înaltă ținută literară.
De la domnul profesor Tache Rădoescu, aflat la pensie, dar activ în spirit, am aflat că acest concurs îl omagiază pe ilustrul domn profesor Titu Rădoi, personalitate marcantă a Gorjului care ,,privea cu superioritate și înțelegere erorile umane”, conducând peste 25 de ani Cenaclul ,,Columna”. Marius Buzera, domnul președinte al Fundației Cultural Stiințifice „Gheorghe Magheru”, afirma că ,,acest concurs este deja o tradiție” așadar, noi ne dorim să participăm și anul viitor fiindcă se află la a XI- a ediție și este extrem de bine organizat.
Toți domnii profesori și doamnele profesoare au mulțumit sponsorului, respectiv domnului Viorel Petcu, deoarece premiile oferite au fost considerabile. Personal, doresc să mulțumesc și eu în acest sens, deoarece noi ne-am întors recent de la o competiție națională unde, copiii de la noi de la școală nu au obținut niciun premiu, deși munca a fost una de amploare, așadar ceea ce au primit aici a fost ca o compensare a efortului general depus. Astfel, Sorana Vasile a obținut premiul I la poezie, Crețu Cerasela premiul al II-lea la dramaturgie, dar și mențiune la proză, iar Gheorghe Roxana a luat mențiune tot la secțiunea poezie. Suspansul a fost prezent pe toată durata activității, iar responsabilă pentru conturarea acestei atmosfere de sărbătoare a fost și doamna director Carmen Vulpe. Se cuvine a fi adresate mulțumirile cordiale și doamnei director Carmen Dănăricu, om care se află întotdeauna în centrul acestor activități culturale și pune preț pe valoarea lor umană.
Totodată, doresc să punctez și impactul pe care l-a avut si poeta- profesor, Nicoleta Craete, care a recitat frumoasele versuri din volumul de debut„Femeia cu trupul de ceară”. Este o tânără extrem de talentată. Am reținut finalul unei confesiuni lirice: ,,Am închis ferestrele, cuvintele(…) ca să râd!”. Uneori, noi adulții uităm să mai râdem, așadar să găsim puterea să motivăm acești copii să participe la concursuri dedicate lor.
Au participat elevi de la Colegiu Tehnic,, Gheorghe Magheru”, Colegiul Național ,,Spiru Haret”, de la Colegiul Național ,,Ecaterina Teorodoiu”, ,,Școala Gimnazială Nr. 1 Albeni”, Colegiul „Gheorghe Tătărăscu’’ -Rovinari. La finalul activității, copiii și toți cei prezenți au fost îmbiați cu bunătăți, dulciuri, sucuri și pizza, fapt care le-a accentuat bucuria.
Nu în ultimul rând, aș dori să mulțumesc domnilor inspectori pentru coordonarea acestui concurs, respectiv doamnei prof. dr. Marcela Mrejeru, domnului prof. Ion Ișfan prezent la activitate, dar și doamnei inspector prof. Georgeta Popescu, mereu aproape de asemenea activități culturale. Felicitări încă o dată tuturor celor care au făcut ca acest concurs să fie posibil.
Profesor Pânișoară Elena Ștefania

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.