Membrii SANITAS au protestat în spitalele din Gorj

440

Peste 70.000 de sindicaliști ai Federației Sanitas au participat, miercuri dimineață, la greva de avertisment care a vizat întreruperea activității între orele 8:00 și 10:00. Între aceștia se regăsesc și cei aproape trei mii de gorjeni, membri ai SANITAS. Pe 31 octombrie, sindicaliștii vor intra în grevă generală.

Cei aproximativ trei mii de membri ai SANITAS Gorj au protestat, miercuri, 19 octombrie 2016, timp de două ore, în toate unitățile sanitare din județ. „Federația SANITAS are un conflict de muncă deschis la nivel național, desfășurat pe mai multe etape. Astăzi (n.r. 19 octombrie 2016) este o etapă nouă, penultima, înaintea grevei generale din 31 octombrie. Astfel, astăzi, începând cu ora 8:00, toți membrii SANITAS sunt, pentru 2 ore, în grevă de avertisment cu întreruperea activității. În Policlinica Târgu-Jiu s-a întrerupt activitatea, iar pe secții s-a asigurat activitatea doar cu o treime din personal. La UPU și la Camera de gardă se desfășoară un program normal”, a explicat Valentin Popa, liderul SANITAS Gorj. O mie de membri SANITAS din Târgu-Jiu au protestat numai la Spitalul Județean de Urgență Târgu-Jiu, însă grevă a fost în toate unitățile sanitare. „Susținem în totalitate rendicările SANITAS”, a confirmat Ion Măruță, președintele Sindicatului “Sănătatea”, recent afiliat la SANITAS.

Revendicările SANITAS
Greva de avertisment de miercuri este penultima măsură de protest întreprinsă de sindicaliști, urmând foto protest spital Dobritagreva generală, începând cu 31 octombrie. Valentin Popa, președintele SANITAS Gorj spune că motivele pentru care se protestează sunt: „lipsa unui contract de muncă la nivel de sector de activitate, discrepanțe majore de salarizare la aceleași categorii de personal, lipsa unei legi a salarizării specifice sistemului sanitar și, nu în ultimul rând, eliminarea colegilor noștri de la TESA din DSP-uri și din spitalele din România din prevederile ordonanței 20”.
Acțiunile de protest ale Federației au fost demarate în urmă cu o lună, prin organizarea, în fiecare zi de marți, a unei acțiuni denumite generic “O marți a Sanitas”, pe 20 septembrie fiind pichetat Ministerul Muncii, pe 27 septembrie Ministerul Finanțelor Publice, pe 4 octombrie Ministerul Sănătății și pe 11 octombrie Palatul Parlamentului. Pe 12 octombrie a avut loc o grevă japoneză, cu purtarea de banderole albe.
Pe 31 octombrie a fost programată o grevă generală, dacă nu se va ajunge la o soluție cu autoritățile pe Legea salarizării unitare.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here