Medici și asistenți ai Spitalului Motru, acuzați de nepăsare și dezinteres față de un pacient. Managerul Efrim: ,,Facem anchetă!”

6546

Spitalul Motru este, din nou în mijlocul unor acuzații, care privesc nepăsarea și dezinteresul personalului la adresa bolnavilor, care îi trec pragul. De data aceasta, acuzațiile provin de la soția unui pacient, care s-a adresat, la finalul săptămânii trecute, spitalului și unității de primiri urgențe, într-o stare de rău. Deși nu i s-a făcut la prima prezență la spital nici măcar un consult minor, omul suferind printre altele de diabet, edem pulmonar și probleme cardiace, bărbatul de 61 de ani a fost trimis acasă. A revenit în cursul dimineții iar la spital, de data aceasta la Urgențe, dar și a doua oară i s-a motivat că nu este medic internist în unitate, fiind ținut în jur de șapte ore până i s-au adus rezultatele analizelor. Când soția s-a adresat unui asistent pentru a-l întreba de analizele finalizate cu ore în urmă, femeia spune că ar fi fost scoasă afară. Aceasta a depus, ieri, o plângere conducerii Spitalului Motru.

Spitalul Motru a fost, recent, amendat de către Direcția de Sănătate Publică Gorj pentru felul cum a gestionat situația privind pacientul cu cangrenă de la Mătăsari, care a murit la SJU, după ce în unitatea medicală municipală nu i s-a acordat atenția cuvenită. În ciuda acestui incident, care a impus o anchetă amplă a Parchetului, a DSP, a Colegiului Medicilor și chiar a Ministerului Sănătății, o parte a personalului unității, tratează cu aceeași superficialitate bolnavii unității. O spune Atia Ababei, femeia care și-a însoțit soțul bolnav, vineri, la unitatea medicală, sperând într-o remediere a stării de sănătate a soțului său, de 61 de ani, pensionar din minerit. Soția a avut însă o cruntă dezamăgire, când a văzut că soțul său este ignorat, deși a ajuns la spital la o oră rezonabilă, 14.20. ,,Am fost vineri, pe 20 februarie, cu soțul meu la spital, la ora 14.20 am ajuns acolo. Era de serviciu doamna doctor Pîrvulescu și un asistent de la Chirurgie, Gonciulea Laurențiu. Soțul meu era într-o stare foarte gravă, deoarece, de două săptămâni, lua trombostop o doză foarte mare, ceea ce i-a afectat organismul. S-au uitat la el, nu i-au luat o tensiune, nu i-au luat o glicemie, deși le-am spus că e diabetic. Nu ne-am dus noaptea să-i deranjăm. Dar cu toate acestea, nu i-au făcut nimic și au motivat că nu era doctor internist. Doamna doctor era ginecolog, iar asistentul era de pe Chirurgie. Soțului îi ieșise în gură un hematom din cauza tratamentului puternic, sub limbă, de te îngrozeai, dar nu i-a făcut nimic. Au stat pe scaun și se întrebau, dacă era sau nu dr.Săbiescu prin spital. Într-un final, mi-au reproșat că am venit la ora două prin spital cu soțul. Dar noi am ajuns la spital atunci când soțului i-a fost rău”, a declarat femeia, ieri, pentru Gorjeanul.

,,Parcă, noi, boala am programa-o pe ceas!”
Soția pacientului s-a arătat revoltată apoi de felul cum a fost tratat soțul său, întrebându-se cum ar fi putut ea programa starea de rău a bărbatului său, în așa fel încât să găsească personal de specialitate în spital, program la analize și asistenți binevoitori. ,,Parcă, noi, boala am programa-o pe ceas! Nu se poate așa ceva”, a continuat aceasta, menționând că a fost trimisă, vineri, cu soțul său, care abia stătea pe picioare, la etajul trei al unității medicale. ,,Soțul era la un pas de comoție cerebrală, iar ei ne-au trimis să urcăm trei etaje să-l căutăm noi pe dr. Săbiescu. Ne-am dus cu liftul la etajul trei și am început să căutăm doctorul. Am bătut la uși și nu l-am găsit. Am fost trimiși acasă. I-am dat calmante acasă, dar soțul se simțea tot mai rău. La ora 3.00 dimineața, mi-a spus soțul să-l duc la spital că îi este rău de nu mai putea. Am chemat un taxi, ne-am dus la Urgență la 3.20. Iar nu era medic internist. Era de serviciu dr. Ispas, a venit și dr.ginecolog Pîrvulescu, dânsa obosită, și asistentul de pe Chirurgie care a fost și pe zi. Dr. pediatru Ispas a fost cea care a pus piciorul în prag, dânsa a cerut să i se ia tensiunea soțului, glicemia care era peste 300, să i se pună o perfuzie, mai ales că intrase în fibrilații. Dacă nu era doamna doctor iar mă trimiteau cu el acasă”, a menționat soția.

Analizele la urgență vin ,,mâine”!
Femeia susține că abia la ora 7.40 dimineața, soțului său Vasile Ababei i s-au luat analize, care nu i-au fost aduse bolnavului nici șase ore mai târziu. ,,La ora 4.00 i s-a pus o perfuzie, care i s-a terminat o oră mai târziu, iar la opt fără douăzeci i s-au luat analizele, spunându-ni-se că într-o oră și jumătate avem rezultatele. Am zis, băi nu o oră, două, dar la ora 12.00 nu aveam rezultatele. M-am supărat, m-am enervat și la 12.00 m-am dus la laborator, știind că analizele i s-au făcut la urgență. Când ajung acolo, salariatele de la laborator mi-au spus că rezultatul a fost luat de la 9.40. Domnului asistent nu i-a păsat, că proștii erau la ușă. Am decis să îl întreb pe asistentul care era în ambulatoriu. I-am spus să îmi dea rezultatul că soțul nu mai poate aștepta în starea în care era. Mi s-a comunicat de către asistent că nu are rezultatul la INR. Pentru că i-am reproșat că își bate joc, m-a luat de mână și m-a scos afară din cabinet, parcă era spitalul lui, al mamei ori al tatălui său. Am reintrat în cabinet, iar asistentul mi-a spus că îmi dă analizele când vrea el, nu când vreau eu. Era probabil supărat că nu am vrut să-i dau nimic”, a spus, fermă, Atia Ababei care, ieri dimineață, s-a adresat cu o plângere managerului Spitalului Motru, Alin Efrim.

,,Facem anchetă”!
Contactat telefonic, managerul Spitalului Motru, dr. Alin Efrim, a menționat că nu știa despre incidentul reclamat de familia Ababei. Acesta a promis că va ancheta cele reclamate de femeie, cu mențiunea că, ieri dimineață, directorul nu avea o plângere scrisă legată de acest incident.Scurt timp mai târziu, Efrim discuta cu soția pacientului și îi promitea că va lua măsuri. ,,Domnul manager mi-a zis că va lua măsuri. Mi-a spus că nu îi vine să creadă că nu i s-a făcut nimic soțului, la venirea noastră, vineri, în spital, că nu i s-a luat nici măcar o tensiune. Noi am fost, inițial, pe interne, iar dimineața pe UPU”, a conchis femeia așteptând rezultatul anchetei interne promise de conducătorul unității medicale motrene.
ANAMARIA STOICA

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.