Medicament pentru tuse, retras de pe piață: Medicii de familie și farmaciștii din Gorj nu au primit nicio adresă oficială de la Agenția Medicamentului

1432

Medicamentul Eurespal, atât sirop, cât şi tablete, recomandat în tratamentul împotriva tusei, va fi retras de pe piață. Producătorul francez a descoperit că medicamentul conţine o substanţă care ar putea provoca probleme cardiace, informează presa franceză. Medicii de familie și farmaciștii din Gorj nu au primit nicio adresa oficială de la Agenția Națională a Medicamentului în ceea ce privește prescrierea și eliberarea medicamentului.

Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale a transmis, ieri, că s-a luat decizia retragerii medicamentului de pe piaţă. “ANMDM a avizat iniţierea retragerii acestor medicamente de la nivelul distribuitorilor, spitalelor şi farmaciilor, cu obligaţia titularului autorizaţiei de a transmite ulterior ANMDM situaţia cu seriile şi cantităţile retrase. ANMDM va publica pe website-ul instituţiei, imediat după emiterea acestuia, comunicatul EMA referitor la declanşarea procedurii de reevaluare a profilului de siguranţă al fenspiridei, substanţă activă din EURESPAL”, se arată într-un comunicat de presă, transmis de Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale. Medicul Mihai Moisescu, președintele Asociației Patronatului Medicilor de Familie din Gorj, a declarat că nu a primit încă nici o adresă oficială în vederea prescrierii acestui medicament. “Nu am primit nicio informare în acest sens. O să prescriu în continuare până voi primi o adresă, depinde și de ce scrie în documentul respectiv. Toate medicamentele au efecte adverse, unele dintre ele sunt mai riscante decât altele, dar important este să existe un echilibru între beneficiu și risc”, a anunțat președintele Asociației Patronatului Medicilor de Familie din Gorj, Mihai Moisescu. Președintele Colegiului Farmaciștilor din Gorj, Valentin Nănescu, a anunțat că s-a primit o informare doar de la firma producătoare ca să blocheze medicamentul de la comercializare.”Este blocat la comercializare de către firma producătoare, farmaciile fiind informate ca să-l oprească de la vânzare până la noi informări. Acum nu se comercializează decât pe propria lor răspundere, în momentul în care vine de la ANMDM să se retragă atunci vor fi reguli multe mai stricte și mult mai mari sancțiunile, dacă se mai eliberează. De la Agenția Națională a Medicamentului nu am primit, deocamdată, nimic”, a declarat președintele Colegiului Farmaciștilor din Gorj, Valentin Nănescu.
A.C.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here