Manţog şi Iustin Moţa, suspendaţi din PDL de noul Cod de Etică

185

mantog 7Biroul Politic Naţional al PDL a adoptat ieri Codul de etică al partidului, pe baza căruia partidul îi va sancţiona pe membrii care au fost condamnaţi penal sau au colaborat cu Securitatea, dar şi pe cei care sunt în conflict de interese sau nu-şi depun, la termen, declaraţiile de avere şi de interese.

Potrivit acestui cod, la nivel de PDL Gorj doar doi membrii sunt succeptibili de aceste sancţiuni. Este vorba despre Ionel Manţog, pentru simplul motiv că a fost trimis în judecată, şi despre Iustin Moţa, pentru că la un moment dat a fost arestat preventiv. Cazurile sunt însă discutabile.

 

Faptele care atrag sancţiuni, potrivit declaraţiilor publice făcute ieri de Monica Macovei sunt: mota iustincondamnarea penală aici unde a intrat Cosmin Popescu care s-a autosuspendat din PDL, arestarea preventivă, aici unde a intrat Iustin Moţa, dar anterior aprobării codului, indicii temeinice pentru unele fapte penale, incompatibilităţile constatate de instanţe, conflictul de interese până la gradul 2 inclusiv, stabilirea colaborării cu Securitatea, stabilită definitiv de o instanţă, încălcarea gravă a normelor de morală publice de către membrii aflaţi în funcţii în instituţii publice, menţinerea funcţiilor plătite în cadrul sindicatelor de către membrii de partid aleşi în funcţii publice, nedepunerea la termen a declaraţiilor de avere şi interese şi activitatea în folosul altui partid.

Sancţiunile prevăzute sunt: excluderea din partid în cazul condamnării definitive sau a stabilirii colaborării cu Securitatea, suspendarea din partid (nu e automată) în cazul trimiterii în judecată, aici intervine situaţia lui Manţog, retragerea sprijinului politic şi suspendarea pe anumite termene a calităţii de membru sau suspendarea din funcţiile deţinute în instituţii publice.

Manţog şi Moţa rămân consilieri judeţeni

Purtătorul de cuvânt al PDL Gorj, Dan Vâlceanu, susţine că acest Cod de Etică trebuie acceptat direct de organizaţia de la Gorj, fiind stabilit de conducerea centrală a partidului. “Noul cod va funcţiona în paralel cu statutul partidului. Noi, din câte cunosc, nu avem persoane cu incompatibilităţi ori colaboratori ai Securităţii. Avem doar 2 sau 3 cazuri în care s-ar putea aplica Codul de etică. Este vorba despre domnul Ionel Manţog pentru că a fost trimis în judecată, iar aici suspendarea nu este automată şi ar trebui discutată în interiorul organizaţiei PDL Gorj, şi cazul lui Iustin Moţa pentru că a fost arestat preventiv, dar asta înainte de aprobarea codului. Ar mai fi cazul lui Theodor Popescu, dar el a fost doar susţinut de PDL şi nu cred că este membru”, a declarat Vâlceanu. Tot purtătorul de cuvânt a explicat că dacă s-ar aplica excluderea pe Codul de etică pentru Manţog şi Moţa ambii vor rămâne în continuare consilieri judeţeni. A explicat şi de ce: “în statut se prevede că doar în caz de excludere din partid, cei în cauză îşi pierd calitatea de aleşi. În cazul de faţă dacă ar interveni suspendarea pentru Manţog şi Moţa, dânşii vor rămâne consilieri judeţeni ai PDL”.

Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here