Manţog îl copiază pe Năstase: Scrie o carte despre corupţie, pentru reducerea pedepsei

146

Ionel Manţog, condamnat într-un dosar de corupţie, s-a apucat să redacteze după gratii o carte tocmai despre acest flagel pentru care face acum închisoare. “Strămutatul de lux” nu scrie însă fără oarecare interes acest volum pentru care a primit aprobare de la conducerea Penitenciarului Târgu-Jiu, ci pentru că odată cu finalizarea cărţii el va primi o reducere a pedepsei cu vreo 30 de zile. De altfel, fostul lider PDL, face tot posibilul să i se reducă cei 5 ani de închisoare, pe care i-a primit la jumătatea anului trecut printr-o sentinţă a magistraţilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, totul cu ajutorul conducerii unităţii de detenţie care în curând îl va numi şef de cameră la “intelectuali”.

Luna aceasta, Ionel Manţog s-a dedicat în totalitate cărţii sale despre corupţie pe care o redactează în penitenciar. De asta petrece timp îndelungat la clubul închisorii, chiar şi atunci când regulile interne îi trimit pe deţinuţi înapoi în celule, asta evident la anumite ore ale zile. Manţog scrie însă de zor ştiind că în schimbul cărţii, indiferent cât de bine sau prost primită va fi de către critici, va primi o reducere a pedepsei cu o lună de zile. De altfel, regula s-a aplicat deja fostului premier Adrian Năstase care a scris şi chiar finalizat o carte după gratii pentru care i s-a diminuat pedeapsa.
Interesant este că legea nu prevede câte cărţi poate un deţinut să scrie pe an. În concluzie cei cu “talent”, gen Manţog, pot redacta chiar şi câte un volum pe lună. Nu contează că este de poezii. Asta deoarece pentru orice carte se reduce pedeapsa în acelaşi mod.

Vrea să fie şi şef!
Tot pentru a plusa în faţa comisiei de eliberare, când o veni vremea, Manţog vrea, mai nou, să fie pus şef de cameră, asta după ce Ion Vulpe, colegul său de dosar şi sentinţă, a fost privilegiat astfel încă de anul trecut. Manţog a trebuit să accepte însă să fie sub conducerea unui alt coleg de celulă şi asta deşi respectivul nu s-ar ridica la “calităţile” fostului lider de partid.
Conducerea închisorii face astfel tot posibilul să-i îndeplinească dorinţa lui Ionel Manţog şi pentru că nu există motive pentru detronarea din funcţie a actualului ocupant al postului s-a găsit altă soluţie. Mai precis se va face o cameră special pentru Manţog unde acesta să fie şef cu adevărat, îşi dau coate angajaţii penitenciarului.
Şi astfel, pe viitor, Manţog va avea camera sa de “intelectuali”, persoane pe care deja le selectează viitorul lider de celulă, pe bază de studii şi aptitudini profesionale.
De altfel, întrebat de către deţinuţii incomozi, care nu se regăsesc pe lista agreaţilor lui Manţog, de ce sunt mutaţi tocmai de către acesta, Ionel le-ar fi răspuns; “directorul face ce îi spun eu!”. Cele spuse de Manţog, relatate pe surse din penitenciar, pot fi reale deoarece acesta stă 11 ore pe zi în afara camerei. Mai mult, Manţog serveşte masa de prânz şi cea de seară la Clubul închisorii şi nu se prezintă în cameră la apelul de prânz, deşi aceasta este o regulă sfântă în închisoare.

Restul intelectualilor, ciocu’ mic
Ne întrebăm însă de ce abia acum a considerat conducerea închisorii din Târgu-Jiu să aprobe realizarea unei camere de intelectuali, şi nu a făcut-o până acum, în condiţiile în care legea executării pedepselor funcţionează din anul 2006, pe aceste principii. În ultimii 7 ani au fost şi sunt de altfel numeroşi intelectuali la penitenciar care nu au fost însă separaţi de restul deţinuţilor fără studii şi cu fapte mult mai grave decât ale lor. Chiar au ajuns slugile criminalilor dar deşi s-a ştiut asta nu li s-a făcut o cameră a lor. Să nu uităm însă că pe ei nu îi chema “Manţog”!
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here