Salariile din companiile statului rămân neschimbate, după măsurile impuse de Guvernul Boc. În comparaţie cu directorii din instituţiile statului ele rămân în continuare de invidiat, chiar şi după virarea în contul Solidaritatea a sumei ce depăşeşte 8.000 de lei.
Astfel un director la o deconcentrată primeşte de luna viitoare puţin peste 1.000 de lei, în timp ce în companiile statului, dacă nu ar vira diferenţa, venitul net al unui director este de 10 ori mai mare. Pentru 10.340 de lei, adică peste 100 de milioane de lei vechi îşi „bate capul” Ionel Manţog cu problemele economice ale Complexului Energetic Turceni.
La fel ca alţi directori din Complexul Energetic Turceni, Ionel Manţog pleacă la sfârşitul lunii cu peste 100 de milioane de lei vechi pentru munca depusă în cadrul Complexului Energetic Turceni. De luna viitoare, tot ce depăşeşte 8.000 de lei net din veniturile acestora se virează în contul Solidaritatea. Rămân totuşi 8.000 de lei cu care poţi duce un trai mai mult decât decent. Însă, sumele încasate până luna trecută de şefii de la Complexul Energetic Turceni au fost de ordinul sutelor de milioane de lei vechi.
Manţog la fel ca Gârjoabă
Dacă judecăm după salariile încasate, între Corneliu Gârjoabă şi Ionel Manţog nu există nicio diferenţă. Gârjoabă ca director de Resurse Umane încasează lunar 10.340 de lei noi. La fel ca Manţog. Totuşi, salariul cel mai mare îl deţine un alt director din Complex, Gheorghe Copaci care primeşte 10.363 de lei. Sume la fel de mari primesc şi directorii Marian Motocu, 10.067 lei, Ion Paraschivu, 10.067 lei şi Dumitru Iacob, 10.116 lei. Ceilalţi directori din Complexul Energetic Turceni, până la 15 cât numără organigrama încasează peste 8.000 de lei, dar nu mai mult de 10.000.
Sporul face diferenţa!
Şi directorul general al Complexului Energetic Turceni, Octavian Graure, încasează un salariu bun. Nediminuat Graure ducea acasă 9. 919 lei. Şi vorbim de sume nete. Directorul general a avut norocul că nu a fost numit cu un contract de mandat, altfel nu putea să primească mai mult de 4.700 de lei. „Eu sunt numit interimar, nu am un contract de mandat. În acest caz se merge pe contractul individual de muncă şi din această cauză primesc acest salariu”, a explicat directorul general al Complexului Turceni.
Diferenţa între salariile directorilor de la unitate este dată de sporul de vechime. „Am semnat angajamente pentru virarea diferenţei de salariu, pentru tot ce depăşeşte 8.000 de lei net. Nu este o obligaţie, însă toţi cei 15 au decis să vireze sumele. Vom face acest lucru până la sfârşitul anului 2010”, a mai explicat Octavian Graure.
Gabriela MLADIN