Manipularea – o formă toxică de propagandă care afectează rațiunea umană

1070

Trăim vremuri delirante, pline de ciudățenii și falsitate, iar ființa umană a devenit prizoniera propriei sale naivități, fiind foarte greu de crezut cum poate să-și încătușeze atât de ușor mintea în fața unor manipulări și îndoctrinări repetitive și perfide, care nu aduc nimic bun societății în care trăim cu toții. Dimpotrivă se constituie într-o formă de abuz mediatic și psihologic extrem de periculos, vizavi de ceea ce presupune adevărul, starea de spirit și normalitatea în orice entitate umană și statală.
Este și motivul punerii în discuție a unei astfel de manifestări grosolane, cu atât mai mult cu cât unele dintre cele mai ,eficiente” forme care deja au intrat în mințile multor români sunt fake news-rile (știrile false), pentru răspândirea lor fiind în principal vinovați politicienii care în bălăceala dintre ei abundă astfel de neadevăruri crase, precum mass-media și, în special, accesul la internet, care în ultimii 10-15 ani a reușit prin colportări de știri false să schimbe opinii și atitudini ale oamenilor, aducând enorme prejudicii societății românești. Iar astfel de manipulări vin, de regulă, din sfera intereselor oculte și la pachet cu alte aspecte negative, atât din interiorul, cât și din afara țării, mizându-se pe ușurința perceperii și asimilării acestor fake news de către o mare parte dintre români, recunoscuți pretutindeni a fi superficiali și influențabili, ușor de păcălit. De aici și o prolifică extindere a centrelor de ,,comandă” finanțate de către grupurile de interese oculte ale unora sau altora, de unde se răspândesc neadevăruri în spațiul public și virtual și pentru care, în ciuda pericolului extrem de grav pentru societate, autoritățile statului român în special Parlamentul și guvernanții încă nu au găsit timpul atât de necesar unor reglementări concrete la nivel legislativ. Evident, unele mult mai restrictive decât cele existente în prezent. Și iată, că ne confruntăm în zilele noastre cu avalanșe de dezinformări care au atins cote inimaginabile de abuz psihologic asupra populației și   până la urmă cu urmări devastatoare pentru interesul național, siguranța, independența și unitatea statală a României. Cu atât mai grave sunt aceste fake news cu cât și în această campanie electorală politicienii le folosesc într-un mod execrabil în bătăliile lor pentru putere, atât mediatic, cât și prin discursuri și confruntări directe sau indirecte în spațiul public.
Iar marile necazuri în situația manipulărilor, vin, așa cum mai spuneam, pe de-o parte pentru că sunt lăsate de către autorități să funcționeze neîngrădit pentru că cei care conduc și guvernează țara operează, în primul rând, cu tot felul de neadevăruri și știri false, iar pe de altă parte este impactul psihologic despre care vorbeam, mai exact parti-pris-ul, naivitatea și simplitatea celor care recepționează astfel de mesaje. Și de ce nu, este vorba despre comoditatea și refuzul multora de a gândi, regândi și verifica care este sursa, de unde vin informațiile, cu precădere în mediul online, dacă ele sunt de bună-credință sau denaturate prin rele intenții și manipulare. S-a ajuns până acolo încât dezinformările transmise în spațiul public și online să se transforme într-un fenomen de tipul anarhocivism care pleacă chiar de la cele mai înalte vârfuri de putere ale statului și în condițiile în care justiția a devenit dependentă complet de factorul politic. Iar cel mai elocvent exemplu este cazul ,,10 August”, unde chiar prin intervenția neconstituțională a Președintelui țării, organele de anchetă caută vinovații din rândul organelor M.I., adică exact acolo unde se făceau eforturi disperate pentru restabilirea ordinii publice, destabilizată grav de cei care declanșasera violențele din București și nu numai. În schimb, se caută cu disperare scoaterea de sub acuzare a clanurilor și cozilor de topor fidele celor care urmăreau să înlăture cu orice preț ordinea constituțională, de drept și democratică, rezultată în urma alegerilor parlamentare de la sfârșitul anului 2016.
Și nu trebuie să ne sfiim a spune până la urmă și mai clar lucrurilor pe nume, aducând vina intensificării manipulărilor cu știri false chiar în sfera de putere a președintelui K. W. Iohannis, care de șase ani încoace ne vorbește despre România normală și educată, în schimb, în toți acești ani cu mandat la Palatul Cotroceni, a făcut tot ceea ce i-a stat în putință pentru a întreține discordia națională și a proteja cu cinism interesele celor care în ultima vreme guvernează catastrofal România. Or în tot acest timp, fiind mereu descurajate structurile de ordine publică și siguranța națională, dar în niciun caz o întărire a capacității și autorității logistice a acestora, iată că s-a ajuns la momentul când mafia interlopă face legea și a pus stăpânire pe România, transformând-o într-o republică anarho-interlopă și unde siguranța statului și cetățeanului se află tot timpul într-un mare pericol. Din păcate, revenind la funcționarea manipulărilor cu tot felul de știri false, trebuie să constatăm la fel de trist și îngrijorător că fenomenul acesta  extrem de toxic pentru țară și pentru fiecare comunitate în parte, ține mult și de cultura generală și rațiunea celor care recepționează mesajul, iar setea de senzațional aruncată fără oprire prin mijlocirea mass-mediei și internetului nu urmărește altceva decât ratinguri cu orice  preț și un plus de profit, în niciun caz unul de valoare, care să țină de etica și deontologia  profesională a celui (ei, celor) care transmit astfel de speculații. Chiar mai mult, sunt adeseori promotorii manipulărilor, după cum spuneam, din motive lesne de înțeles, mizându-se și printr-un exces de surogate de senzațional cu trimitere la lipsa de informații din sursele acreditate a unora, de lipsa de discernământ a altora, ori de starea de emoție nejustificată a altora.
De altfel presa, în special televiziunile care nu mai sunt demult independente, ci se manifestă în funcție de interese financiare și parti-pris-uri politice, după cum internetul cu acces neîngrădit și pe care îl folosesc cu precădere tinerii încă de la vârste mici, produc o avalanșă de știri cu mesaj tendențios, provocând o atingere gravă normalității și bunului mers al României de azi. Afectează în egală măsură și nivel intuitiv-cognitiv, educația și comportamentul civic, în special, pe segmentul vulnerabil al populației tinere. Totuși, în ultima vreme se pot observa ceva raze de speranță, anume că românii și-au dat seama și conștientizează în număr tot mai mare efectele toxice ale acestui fenomen dezinformativ, de unde vine și mai ales care este scopul transmiterii în spațiul public. Mai mult decât atât, este foarte important că începe și un proces de desconstrucție al falsurilor dezgustătoare și manipulatorii. Există preocupări concrete, cu precădere în societatea civilă și intelectuală preocupări concrete, lansându-se unele proiecte, programe și lucrări de specialitate cu scopul de a combate argumentativ astfel de forme de propagandă pernicioasă care, așa cum mai spuneam, afectează rațiunea umană. Iar o reușită a măsurilor de contracarare va depinde în cele din urmă de puterea convingerii oamenilor spre înțelegerea separării manipulărilor agresive cu fake news-uri de argumentarea într-o manieră elegantă a adevărului legat nemijlocit de realitățile cotidiene. Practic printr-un mesaj persuasiv, cu apel la o gândire și o analiză obiectivă, vizavi de ceea ce (și cum) transmite prin alte mijloace, respectându-se, fără niciun fel de îndoială, dreptul fiecăreia la libera exprimare.
Din păcate, în privința acestor mult discutate știri false și evident manipulări adeseori grotești, o reașezare în matca normalității a mesajului transmis terților auditori continuă să fie blocată, după cum mai spuneam, chiar de către politicieni, mulți dintre ei folosindu-se și în această nouă campanie electorală de tot felul de neadevăruri pentru a-și atinge scopuri și interese meschine. Apelează în continuare în luptele politice la vechile obiceiuri demagogice, operând cu promisiuni și cifre false pentru a-i duce în eroare pe români, caută și alte șiretlicuri și manipulatori de meserie, folosindu-se cu precădere de site-urile de știri false, sau de acei așa-ziși comunicatori de presă și rtv. Chiar mai mult, pentru a-și asigura câștigul electoral, se folosesc într-un mod mârșav și de această pandemie ucigătoare cu Covid-19, căutând a influența și schimba opinii și simpatii politice în rândul electoratului. Altfel spus, este un motiv în plus pentru ca românii să apeleze la înțelepciune, să verifice și să se documenteze atât din terenul realităților cotidiene, cât și din surse neutre și sigure, cu precădere de la specialiști și canale-media oficiale dovedite a fi de bună-credință. Și cu atât mai mult de a sesiza și a deosebi adevărul de făcăturile tendențioase ale răului, ori de câte ori auzim, vedem sau citim despre ceea ce se întâmplă în jurul nostru. Adică totul depinde de moderație și cumpătare, cu vigilență sporită la site-urile de știri, online și rețele de ,,socializare”, acolo unde se ,,fabrică” în lanț informațiile cu fake news, bazate adeseori pe panică și acțiuni ilogice, care au devenit atât de periculoase în deturnarea opiniilor și formarea unor ciudate ideologii pe scena vieții publice.
Și ceea ce mai trebuie reținut, ar fi constatarea ca dezinformările și manipulările ca forme de abuz psihologic și îndoctrinare, funcționează la ,,foc continuu” în mod special în momentele de criză, indiferent de natura acesteia, ceea ce, din păcate, se întâmplă în prezent în România – o țară într-un proces evident de destabilizare economică și politică, de frământări și incertitudini în educație și în multe alte domenii ale societății, ș.a.m.d. Într-un astfel de mediu ,,favorabil” funcționează tot felul de centre de manipulări informative, malefice pentru țară, dar benefice jocurilor mizerabile de interese, atât din interior, cât și din exterior, nefiind deloc întâmplătoare consecințele nefaste ale acestora, vizavi de situația extrem de critică în care se găsește țara noastră de 30 de ani încoace. Și apoi, la fel de grav este și faptul că mulți dintre semenii noștri, devenind dependenți și chiar involuntar informați la mesajul știrilor false, și-au conturat și un alt mod de viață greu de schimbat și care până la urmă provoacă necazuri și tulburări comportamentale unor astfel de indivizi. Tocmai de aceea, subliniem încă o dată că cel mai important pentru fiecare dintre noi rămâne filtrul atenției la orice mesaj pe termen scurt, mediu și îndelungat, reținând doar informația corectă, care mai mult ca niciodată devine și o obligație civică de a promova doar corectitudinea și adevărul, indiferent de baricada pe care ne aflăm. Numai astfel vom reuși să ne depărtăm de relele care bântuie pretutindeni, însemnând o pagubă uriașă și mereu nefericită pentru Țara și Neamul Românesc. Și atunci de ce să ne ferim mereu de obligațiile morale prin care să schimbăm radical asemenea stări și ironiile sumbre ale vieții, sperând totuși a fi exclus că astfel de acțiuni ilogice și toxice își doresc românii în astfel de momente dificile ale existenței lor în această blestemată parte de lume…?
PROF. VASILE IROD

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here