Spitalul Orăşenesc „Sfântul Ştefan” Rovinari a fost dotat cu un mamograf, graţie implicării liderilor Sanitas. Aparatul a fost transferat, anul trecut, de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, gratuit. La ora actuală se fac ultimele demersuri pentru ca acesta să fie funcţional, managerul unităţii precizând că gorjencele vor putea beneficia de mamografii începând cu luna martie.
La Spitalul Orăşenesc „Sfântul Ştefan” Rovinari va funcţiona, în curând, un mamograf. Dotarea unităţii cu acest aparat se datorează implicării liderilor Sanitas. Astfel, în curând, gorjencele vor putea beneficia de noi servicii, la Spitalul Orăşenesc „Sfântul Ştefan” Rovinari, odată cu punerea în funcţiune a mamografului. „Mamograful l-am primit gratis şi acum facem tot ceea ce este necesar pentru ca el să funcţioneze. Apreciem că undeva la nivelul lunii martie va putea fi utilizat. Examinările se vor face contra-cost, dar preţurile nu vor fi foarte mari”, a declarat Constantin Talabă, managerul Spitalului Orăşenesc „Sfântul Ştefan” Rovinari.
Mamografia este o examinare radiologică specială a sânului, care ajută la detectarea modificărilor la nivelul structurii sânului, cu câţiva ani înainte de apariţia unor semne sau simptome detectabile prin examinare clinică sau autoexaminare. Efectuarea mamografiei durează aproximativ 20 minute, iar disconfortul pacientei este minim, în cele mai multe cazuri. Se expun obligatoriu ambii sâni, în două incidenţe fiecare. Tehnicianul va poziţiona sânul pe o platformă a aparatului şi va comprima sânul uşor cu o paletă specială, cu scopul de a reduce grosimea sânului pentru o mai bună vizualizare a structurilor anatomice. Această compresie va dura câteva secunde şi poate crea o uşoară senzaţie de tensiune în sân, care dispare când se decomprima sânul. Specialiştii recomandă celor care au mai făcut mamografii anterioare să se prezinte cu ele pentru a beneficia de un rezultat comparativ.
Minodora Sucea