Mamele bebeluşilor morţi, aliate împotriva doctorului Diţescu

213

scandal-carbunesti-3Mamele celor doi bebeluşi morţi la naştere sub mâna doctorului ginecolog Damian Diţescu s-au coalizat în încercarea de a-şi face împreună dreptate. Ambele aşteaptă finalul anchetei penale desfăşurate de procurorul Emil Moţa, care va cita părţile pe data de 5 ianuarie la Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj, în vederea trecerii la etapa următoare, adică la expertiza ce va fi solicitată Institutului de Medicină Legală “Mina Minovici” din capitală, pentru a se reverifica cauzele decesului celor doi bebeluşi. Doctorul Damian Diţescu este acuzat de culpă medicală atât de mama căreia i-a murit copilul în pântece la Târgu-Cărbuneşti cât şi de cea căreia i-a decedat copilul la Novaci.

Elena Toarnă în vârstă de 31 de ani şi Violeta Cândea de 27 de ani, ambele gorjence, au trecut anul acesta prin câte o dramă din care şi-au revenit cu greu. Elena Toarnă şi-a pierdut primul său copil după ce medicii din Târgu-Cărbuneşti care o aveau în grijă, în lipsa medicului Diţescu care a supravegheat până atunci sarcina, au lăsat-o să îi moară copilul în burtă în loc să îi facă o cezariană. Totul se petrecea în septembrie ca două săptămâni mai târziu o altă gravidă să treacă printr-un eveniment similar. Violeta Cândea trebuia să nască tot cu medicul Diţescu dar la Spitalul Novaci, însă copilul său a fost adus pe lume tot mort. Ambele cazuri au stârnit polemici aprinse, medicul Diţescu fiind considerat principalul vinovat. La rândul său Diţescu a avut probleme, vehiculându-se că ar fi încercat, în incinta Spitalului Novaci, să îşi pună capăt zilelor. Ar fi fost salvat de actualii colegi de muncă. Tot Diţescu a fost blamat în momentul în care a încercat să se ascundă de presă la Parchetul Judeţean stând ore în şir sub prelata unei maşini aflate la subsolul instituţiei. A motivat atunci că i s-ar fi făcut rău, dar a stat vreo opt ore ascuns.

Şi-au îngropat copiii şi vor dreptate

9445maximMamele celor doi bebeluşi nu ţin cont însă de căderile lui Diţescu, ele aşteaptă ca justiţia să le facă dreptate mai ales că medicul pe care îl consideră responsabil de decesul copiilor lor practică în continuare medicina dar acum la Spitalul Novaci. Femeile se bazează şi pe raportul medico-legal care le-a fost înmânat după efectuarea necropsiei separate a ambilor bebeluşi. Mult mai perspicace este însă procurorul de caz, Emil Moţa. Acesta nu s-a mulţumit cu cele două rapoarte şi intenţionează să extindă ancheta. Astfel, imediat după sărbători, doctorul Damian Diţescu ca şi celelalte persoane anchetate penal pentru decesul celor doi bebeluşi vor fi chemate la Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj de către procurorul de caz, Emil Moţa. Asta deoarece se doreşte a se formula obiective şi concluzii preliminarii înainte de a se transmite la IML Bucureşti solicitarea privind expertizarea cauzelor decesului celor doi bebeluşi. Autoarele plângerilor penale, Elena Toarnă şi Violeta Cândea vor fi şi ele chemate la Parchetul Judeţean pentru a fi înştiinţate că procurorul vrea şi testarea toxicologică în ambele cazuri. Ancheta a fost un pic îngreunată dar anul viitor aceasta se va finaliza, spre liniştea părinţilor îndureraţi.

Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here