Mama deținutului Rostogolea se teme pentru viața fiului ei: ,,Cosmin este în refuz de hrană a treia oară în decurs de o lună!”

3098

Mariana Rostogolea, mama deținutului Cosmin Cristea Rostogolea aflat în regim semideschis în Penitenciarul Târgu-Jiu, a cerut ajutorul Gorjeanul, după ce a aflat că fiul său este în al treilea refuz de hrană, în ultima lună, motivul protestului fiind legat de refuzul oficialilor închisorii de a-l introduce în comisia de eliberări condiționate a penitencirului. Femeia susține că fiului său i s-ar fi întocmit încă două dosare penale în Penitenciarul Târgu-Jiu, în care se află doar din luna noiembrie, unul fiind de tentativă de viol, victima fiind un deținut cu ștate vechi al închisorii, iar altul de ultraj. Cele două dosare fac imposibilă eliberarea condiționată a deținutului care și-a ispășit două treimi din pedeapsă.

Cristea Rostogolea se află în ultimul refuz de hrană de joi, 6 iunie, asta după ce a ieșit luni, 3 iunie, din această măsură de protest în care a stat din 28 mai 2019. În 29 mai, deținutului i s-au întocmit cele două dosare spune mama deținutului, care consideră că fiul ei este victimă în penitenciar. Deținutul cu probleme psihice, acestuia punându-i-se diagnosticul de tulburare de persecuție în Penitenciarul Spital Jilava, cu 3 ani în urmă, a ispășit fără probleme mari o parte din pedeapsă la Penitenciarul de Maximă Siguranță Craiova, ca la Târgu-Jiu, mai exact acasă, să aibă aceste probleme grave. De la Craiova, deținutul a venit cu recompense, având dreptul la două pachete pe lună și dreptul la muncă, dar la scurt timp i s-au luat aceste drepturi, spune mama acestuia. Femeia este îngrijorată pentru viața fiului ei care a slăbit îngrozitor, are probleme la rinichi și unele locomotorii. Mama lui Rostogolea este îngrijorată și pentru fiul acestuia, aflat în grijă la bunicii paterni. Reprezentanții Penitenciarului Târgu-Jiu susțin că nu pot furniza încă informații în legătură cu starea deținutului Rostogolea presei, ci doar aparținătorilor, dând însă asigurări, că procedural, acesta se află pe mâini bune.
,,În situația în care o persoanã condamnatã intenționeazã sã refuze hrana, anunțã verbal sau în scris agentul supraveghetor și înainteazã acestuia eventuale cereri scrise cu privire la motivele refuzului de hranã. În cazul în care existã indicii cã persoana condamnatã nu se alimenteazã, însã aceasta nu anunțã verbal sau în scris cã refuzã hrana, agentul supraveghetor va constata din oficiu aceastã situație. Despre aceste aspecte, agentul supraveghetor înștiințeazã de îndatã șeful secției de deținere, care ascultã persoana condamnatã și ia mãsurile care se impun, dacã aspectele invocate intrã în aria sa de competențã. În cazul în care persoana condamnatã își menține hotãrârea de a refuza hrana, șeful secției informeazã directorul și medicul penitenciarului. Dacã persoana condamnatã executã pedeapsa privativã de libertate în regimul semideschis sau deschis, șeful secției dispune cazarea acesteia la infirmerie, în vederea supravegherii atente și monitorizãrii medicale, fãrã a avea asupra sa produse alimentare și din tutun. Dacã persoana condamnatã cazatã în aceste condiții refuzã sã primeascã 3 mese consecutive, șeful secției sesizeazã directorul penitenciarului. Directorul penitenciarului ascultã persoana condamnatã și înștiințeazã judecãtorul de supraveghere a privãrii de libertate, dacã aceasta își menține hotãrârea, cu precizarea motivelor refuzului de hranã. Din momentul înștiințãrii judecãtorului de supraveghere a privãrii de libertate, se considerã cã persoana condamnatã se aflã în refuz de hranã”, a transmis purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Târgu-Jiu, Lavinia Lupu.

Fiul deținutului,cu bursă și premiul I
Reprezentantul penitenciarului explică faptul că nemulțumirile deținuților, cum este și cazul lui Rostogolea, se clarifică, conform legii, în interiorul închisorii cu judecătorul de drepturi și libertăți astfel: ,,dacã sesizările persoanei condamnate vizeazã aspecte în legãturã cu stabilirea sau schimbarea regimului de executare a pedepselor privative de libertate, cu exercitarea drepturilor persoanelor condamnate sau vizează aspecte care au legătură cu hotărâri ale comisiei de disciplină, judecãtorul de supraveghere a privãrii de libertate are obligația de a asculta persoana condamnatã, urmând a soluționa, prin încheiere, aspectele sesizate. Dacã aspectele sesizate de persoana condamnatã nu se încadrează în sfera problematicii prezentate anterior, judecãtorul de supraveghere a privãrii de libertate poate asculta persoana condamnatã. În urma ascultãrii, dacã persoana condamnatã își menține refuzul de hranã, judecãtorul de supraveghere a privãrii de libertate poate face propuneri directorului penitenciarului”. Potrivit Laviniei Lupu, administrația penitenciarului are obligația de a transfera temporar persoana aflatã în refuz de hranã într-o instituție medicalã din rețeaua medicalã a Ministerului Sãnãtãții și de a înștiința familia persoanei condamnate sau o persoanã apropiatã acesteia, în cazul în care persoanei condamnate îi este afectatã în mod grav sãnãtatea ori integritatea corporalã din cauza refuzului de a se alimenta. Rostogolea a trecut prin această procedură, dar mama acestuia spune că nu a fost informată de faptul că fiul ei a fost internat la Spitalul Penitenciar Mioveni, cel puțin până la întoarcerea acestuia la Târgu-Jiu, pe 27 mai. Acolo, Rostogolea a stat în perioada 17-27 mai 2019.
,,Dacã persoana condamnatã declarã în fața judecãtorului de supraveghere a privãrii de libertate cã renunțã la refuzul de hranã, este încunoștințat directorul penitenciarului. (Temei legal: Legea Nr. 254/2013 din 19 iulie 2013 privind executarea pedepselor și a mãsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal). De asemenea, sunt dispuse următoarele măsuri cu privire la deținutul aflat în refuz de hranã: Zilnic și ori de câte ori este necesar, medicul penitenciarului viziteazã deținutul aflat în refuz de hranã și îl examineazã clinic, fãcând mențiuni în registrul de consultații și, dupã caz, în fișa medicalã. În situația în care starea de sãnãtate se agraveazã, iar în infirmerie nu poate fi asiguratã asistența medicalã corespunzãtoare, deținutul aflat în refuz de hranã se transferã într-o unitate sanitarã, în condițiile art. 54 alin. (12) din Lege. În perioada refuzului de hranã, personalul din serviciile de educație și asistențã psihosocialã acționeazã prin consiliere individualã, informând deținutul despre riscurile continuãrii formei de protest. Deținutul aflat în refuz de hranã este alocat zilnic la norma de hranã. Administrația locului de deținere are obligația ca la ora servirii mesei sã ofere hrana deținutului, acesta având posibilitatea de a o accepta sau refuza”, a mai transmis reprezentanta Penitenciarului Târgu-Jiu. Cosmin Rostogolea a fost condamnat pentru viol comis în dauna Loredanei Carmen Martins, cea care în ianuarie a omorât un bărbat, înjughiindu-l și dându-i apoi foc, dar și pentru ultraj. Soția deținutului este medic de profesie, lucrând la Laboratorul Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu. Fiul celor doi este beneficiarul unei burse de merit și premiant la școală.
ANAMARIA STOICA

1 COMENTARIU

  1. Violatori ,nu se dezmint niciodata .asta chiar merita sa ramana acolo ,daca a vrut sa violeze si un detinut .Pus in libertate ,nu se stie pe cine mai violeaza .Doamne fereste ,iar distruge destine ,si dupa aia bine mersi se intoarce iar in penitenciar .Caldura nu plateste ,curent nu ,adica facturi moca ,tv la fel ,papica trei mese pe zi .io fi rau saracutu de el !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here