MAI, nouă declarație de presă despre referendum

80

A doua zi a referendumului pentru revizuirea Constituției a început fără probleme în întreaga țară, potrivit reprezentanților Ministerului Afacerilor Interne. După prima zi de vot, prezența la urne în județul Gorj a fost 4,39 %, corespunzătoare unui număr de 13.202 de votanți, din totalul de 300.545 de alegători. “Pe parcursul nopții, efectivele Ministerului Afacerilor Interne au asigurat paza secțiilor de votare, acestea fiind predate în această dimineață președinților birourilor electorale cu sigiliile intacte.

În prima zi a referendumului și după încheierea votării, nu au fost înregistrate evenimente deosebite din punct de vedere al ordinii publice și nici care să afecteze desfășurarea normală a votului.

Vă reamintesc că, pentru desfășurarea în condiții de siguranță a referendumului, Ministerul  Afacerilor Interne a mobilizat în medie zilnic 38.000 de angajați, în plus față de dispozitivul curent de 12.000 de efective. Principalele fapte interzise prin lege în legătură cu referendumul sunt:

-Refuzul oricărei persoane de a se conforma dispoziţiilor preşedintelui biroului electoral al secţiei de votare cu privire la asigurarea ordinii în secție, precum și în afară, în curte, la intrările în curte, în jurul localului de vot, dar şi pe străzi şi în pieţe publice, până la o distanță de 500 de metri se pedepsește cu amendă cuprinsă între 500 și 1.000 de lei.

 -Împiedicarea, prin orice mijloace, a oricărei persoane de a vota în cadrul referendumului se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.

-Violarea secretului votului este infracțiune și se pedepsește cu amendă, în timp ce coruperea alegătorului se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani și interzicerea unor drepturi.

-Persoana care votează de două sau de mai multe ori sau fără a avea acest drept riscă o pedeapsă cu  închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi.

-Aceeași pedeapsă poate fi aplicată persoanei care introduce în urnă mai multe buletine de vot decât are dreptul sau utilizează un buletin de vot fals sau un act de identitate nul ori fals”, potrivit reprezentanților Ministerului Afacerilor Interne.

Cetățenii care doresc să participe la referendum, dar nu dețin documente de identitate valabile, sunt anunțați că serviciile de evidență a persoanelor au program cu publicul până la ora 21.00. La secțiile de votare din țară, cetățenii români pot vota în baza următoarelor documente, valabile în ziua votului:  cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, precum și pașaportul simplu, pașaportul simplu temporar și pașaportul simplu electronic, doar dacă au mențiunea cu privire la țara de domiciliu, alta decât România. În țară, se mai poate vota cu pașaportul diplomatic, pașaportul diplomatic electronic, pașaportul de serviciu, pașaportul de serviciu electronic și carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor din școlile militare.

În țară, cetățenii români pot vota în localitatea de domiciliu la secția de votare unde sunt arondați, conform listelor electorale permanente. Dacă însă se află în altă localitate decât cea de domiciliu, pot vota la orice secţie din localitatea respectivă, urmând să fie trecuți pe listele electorale suplimentare.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here