Mai mulți bani europeni pentru trecerea către o economie verde

1511

Parlamentul European a votat, miercuri, un amendament legat de modul în care România poate folosi banii europeni din Fondul pentru tranziție justă, în vederea aplicării politicii ecologiste Green Deal. Cele mai afectate regiuni sunt județul Gorj și Valea Jiului, care vor beneficia și de cele mai consistente sume din fondul de tranziție justă.

Potrivit amendamentului, banii vor putea fi folosiți și pentru finanțarea unor proiecte bazate pe gazele naturale în regiunile care se bazează acum pe extracția de cărbune.
În plus, Parlamentul European a votat și creșterea sumei alocate României, de la alocarea inițială propusă de Comisia Europeană de 1,7 miliarde de euro la 3,5 miliarde de euro.
„Amendamentul Ghinea – Botoș – Knotek, prin care am obținut includerea proiectele de gaz între cele eligibile pentru finanțare, ca alternativă de tranziție de la cărbune la economia verde, e un avantaj major pentru România, o tranziție ecologică prin reducerea emisiilor la mai puțin de jumătate din valorile actuale.
Am luptat pentru acest amendament și faptul că azi avem un vot final favorabil este o veste excelentă pentru regiunile afectate, dependente de cărbune, care vor avea astfel o tranziție mai realistă, mai blândă și impactul socio-economic va fi atenuat”, arată europarlamentarul Cristian Ghinea, într-un comunicat de presă.
România, alături de alte state UE, va primi de la UE granturi nerambursabile pentru susținerea zonelor monoindustriale care vor fi afectate de trecerea la o economie nepoluantă (Green Deal).
Pentru a beneficia de aceste fonduri, România trebuie să realizeze planurile teritoriale pentru o tranziție justă în care să detalieze nevoile de finanțare prin acest fond.
I.IRINOIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here