Mai multe zile libere în 2017

290

Vești bune pentru angajați! În acest an sunt mai multe zile libere decât anul trecut, după ce au fost stabilite zile nelucrătoare legale 24 ianuarie – Ziua Principatelor Române și 1 iunie – Ziua Copilului. În total, în acest an avem 14 zile libere prin lege.

Gorjenii care lucrează conform unui program de lucru normal, de luni până vineri, se vor bucura efectiv în 2017 de 11 zile nelucrătoare de sărbătoare legală, din totalul de 14, pentru că 3 dintre acestea vor pica în weekend.
Codul Muncii prevede 14 zile libere acordate cu ocazia sărbătorilor legale, respectiv câte două zile pentru Anul Nou, Paşte, Rusalii şi Crăciun şi câte o zi pentru Ziua Unirii Principatelor Române, Ziua Internaţională a Muncii, Ziua Copilului, Adormirea Maicii Domnului, Sfântul Andrei şi Ziua Naţională a României. Concret, în acest an, zilele nelucrătoare sunt: 1 și 2 ianuarie – duminică și luni; 24 ianuarie (Ziua Unirii Principatelor Române) – marți; 16 și 17 aprilie (prima și a doua zi de Paște) – duminică și luni; 1 mai (Ziua Muncii) – luni; 1 iunie (Ziua Copilului) – joi; 4 și 5 iunie (prima și a doua zi de Rusalii) – duminică și luni; 15 august (Adormirea Maicii Domnului) – marți; 30 noiembrie (Sfântul Andrei) – joi; 1 decembrie (Ziua Națională a României) – vineri; 25 și 26 decembrie (prima și a doua zi de Crăciun) – luni și marți.
Mai mult decât atât, nu ar fi exclus ca numărul zilelor libere să crească, dat fiind faptul că 24 ianuarie pică într-o zi de marți, fiind posibil să se aprobe ca zi liberă și 23 ianuarie, pentru ca Ziua Unirii Principatelor să poată fi legată de weekend. Aceeași situație este și de Adormirea Maicii Domnului (15 august), care este tot într-o zi de marţi.

Timp liber și spor la salariu pentru cei care lucrează de sărbători
Codul Muncii prevede că, prin hotărâre a Guvernului, se vor stabili programe de lucru adecvate pentru unităţile sanitare şi pentru cele de alimentaţie publică, în scopul asigurării asistenţei sanitare şi, respectiv, al aprovizionării populaţiei cu produse alimentare de strictă necesitate, a căror aplicare este obligatorie.
Trebuie precizat faptul că, salariaţii care sunt nevoiţi să lucreze în zilele declarate sărbători legale trebuie să beneficieze de timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile.
În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, ei trebuie să primească, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, un spor la salariul de bază, ce nu poate fi mai mic de sută la sută din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here