Mafia şi hoţia, la ele acasă!

281

E limpede că peste tot în lume se fură. Nu doar pe la noi. Păcatul cel mare că în România se fură, foarte adesea, cu voie de la Poliţie. Exact de la cei care ar trebui să-şi facă datoria, prinzându-i pe infractori. Şi nu numai pe cei mărunţi.

Cu foarte mulţi ani în urmă, cam pe când ţiţeiul românesc nu fusese dat cam pe degeaba la austriecii de la OMV, care se fălesc cu PETROM-ul, Austria devenind a doua mare producătoare de ţiţei din Europa s-au comis fraude mari şi prin Gorj. Personajul I.P., economist şi director al PECO Gorj, şi-a permis să încalce embargoul la care fusese supusă fosta Jugoslavie. Şi ce-i cu asta, veţi zice? Omul trimitea şi trenuri cu vagoane cisternă din care nu s-a mai întors nimic în România. Şi cu toate că încălcarea embargoului se făcea cu voie de la Împărăţie – preşedinţie şi SRI -, ei bine, insul a ajuns totuşi în instanţă. Unde-a mai dat vreo 8 (opt!) miliarde de lei judecătorilor şi avocaţilor. Ca să scape. Şi să nu credeţi că nu mai fură şi azi. Dimpotrivă! S-a vândut – ilegal – benzină şi s-au înstrăinat trenuri. Ne-am învăţat minte? Nu! Se fură mai departe, din ce-a mai rămas. Mafia combustibililor n-a dispărut. Numai la o razie în Dâmboviţa s-au prins de către procurori 22 de persoane implicate în furtul combustibililor din rafinării. La nişte percheziţii în Bucureşti şi şapte judeţe printre persoanele cercetate sunt şi patru poliţişti, un jandarm şi un pompier. Cu siguranţă, oamenii pazei, legii şi ordinei aveau asupra lor şi armele din dotare. Prejudiciul n-a fost decât de 1,1 milioane de lei.
Să ne mai mirăm că zilele trecute, Ministerul Transporturilor cerea creşterea pedepselor minime pentru furturile din reţeaua CFR? Deloc. Numai în anul 2012 pagubele fuseseră de peste 10 milioane de euro. Şi atunci cum să nu falimenteze CFR-ul. Îndeosebi CFR Marfă. Culmea este că poliţiştii Ministerului de Interne din toate guvernele portocalii le ţineau de şase! Cam la fel ca la furturile de combustibili din Capitală, cele 7 judeţe. Şi la fel cu poliţiştii din Gorj care nu controlează nici din greşeală autocamioanele care cară în neştire lemne din pădurile Gorjului. Evaziunea fiscală înfloreşte, în loc să scadă. Şi ne mai supărăm atunci când o publicaţie din Marea Britanie, precum tabloidul cel mai citit The Sun, are un editorial cu titlul „România şi Bulgaria, state mafiote”. Păi nu cu eradicarea corupţiei i-a îmbrobodit candidatul la preşedinţie Traian Băsescu pe fraierii de alegători?
Vremea cea numită Regimul Băsescu a reuşit exact contrariul: ridicarea la rang de perfecţiune a corupţiei! Vă mai aduceţi aminte cum au fost arestaţi o groază de vameşi. După care, Justiţia băsistă le-a dat drumul la toţi. Finul Băsescului, Gheorghe Falcă, vicepreşedinte al PDL şi primarul Aradului, cu siguranţă ştie de ce!
Ion Predoşanu

P.S. Şi Adriean Videanu fusese prins cu mâţa-n sac, vânzând din energia Gorjului, fără licitaţie, pe vremea când deţinea portofoliul ministerului Economiei. Schimbat din funcţia ministerială, fapta penală ştearsă cu buretele iar el promovat prim-vicepreşedinte de partid. Tot de PDL este vorba (Ion Predoşanu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here