În Duminica a 10-a după Rusalii se va desluși înaintea ochilor minții noastre minunea Vindecării lunaticului(Matei 17, 14-23), pentru că ne spune Sfântul Evanghelist că tatăl copilului bolnav de epilepsie a venit la Domnul și a zis: “Doamne, rău pătimeşte, se îndrăceşte la lună plină”, deși ni se relatează că, de fapt, acesta nu a venit la Iisus Hristos cu toată credinţa, ci cu un fel de viclenie și puțină credință, pentru ca, în cele din urmă, Fiul Tatălui Ceresc, cu puterea dumnezeiască a proniei divine, să certe demonul ce urma să iasă din copilul care s-a vindecat din ceasul acela.
“Omul îndepărtat de Dumnezeu, stă departe de biserică”
– Rep. Înaltpreasfințite Părinte Mitropolit, dr. IRINEU, încheiați cu sărguință și cu atâta vocație, cu dăruire misionară Anul bisericesc, iată, în județul nostru binecuvântat de Dumnezeu, așa cum binecuvântată va fi slujirea Arhieriei Voastre în cele două zile de la finele lui august, pentru că în Duminica a 10-a după Rusalii, veți oficia Sfânta Liturghie la resfințirea Bisericii cu hramul «Sfântul Ierarh Nicolae» din Parohia Scrada, filia Gâlcești, comuna Berlești, iar luni, 29 august, vom avea marele praznic «Tăierea cinstitului cap al Sf. Ioan Botezătorul», Înaintemergătorul Domnului, de la Mănăstirea Cămărășeasca din Tg. Cărbunești!
-Vedeți dumneavoastră, dacă în familie oamenii se roagă, copiii învață să se roage, dacă în familie oamenii se închină, copiii se închină și ei, dacă în familie oamenii merg la biserică, și copiii merg la biserică, și iată cum ne vom asigura că după moartea noastră, vom avea cine să ne pomenească.
– Rep. Putem vorbi de o boală a sufletului care îl îndepărtează pe om de Dumnezeu?
-Omul îndepărtat de Dumnezeu, stă departe de biserică. Cine nu vine la biserică, nu poate să spună niciodată că este stăpânit de Dumnezeu și de îngerii Lui. Cel care drăcuie și înjură, nu poate să spună că este inspirat de Dumnezeu, cred că sunteți de acord cu mine, așa este? Cel care batjocorește pe aproapele său, nu poate să fie niciodată stăpânit de Dumnezeu! Este stăpânit de cel rău. Iată, bunăoară, vedem în Evanghelia Duminicii acesteia, ce poate să facă cel rău cu omul? Stă departe de biserică, de casa lui, îl face să fie înfricoșător la oameni. Dacă vede că soția nu postește și nu se roagă, dacă soția vede că soțul înjură și drăcuie, nu postește, atunci, frica parcă pune stăpânire pe inima ei!
“Trebuie să știm un lucru, că Dumnezeu nu binecuvintează decât familia”
– Rep. Arhieria Voastră, aș dori să reluăm ceea ce spuneați în dialogul nostru de la Mănăstirea Lainici, atât de convingător despre familie, ca o alcătuire dumnezeiască, nu una omenească, mai ales că sunt unele persoane care se adâncesc în «refluxul» unui paradox existențial care denaturează alcătuirea familiei!
-Mă întreb, așa, retoric, oare, cum poate cineva să spună că familia este de altă natură, totuși, când el însuși se știe că a provenit dintr-o familie? Ca să nu mai vorbim de creșterea copiilor, care se face de către mamă și tată! E foarte important acest lucru!
– Rep. Și educația copiilor!
-Evident! E adevărat că în vremea noastră, copiii sunt crescuți uneori de către bunici! Sau în creșe, la școală sau în cămine, sau nu știu ce, dar, firesc este ca acești copii să fie crescuți de către părinții lor! Din ce motiv? Cum vedem și natura înconjurătoare, că ne referim întotdeauna la ceea ce ne înconjoară!
– Rep. Totuși, ce ne facem cu familiile și mai ales cu copiii ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate?
-Poate vom avea posibilitatea să analizăm și acest aspect! Dar, e bine, să sfârșim cu ideea despre care vorbeam!
– Rep. Vă rog să mă iertați, doream să mai nuanțăm contextul dialogului!
-Deci, natura înconjurătoare ne demonstrează că păsările își cresc puii lor, animalele își cresc puii lor, deci, și noi trebuie să ne creștem copiii noștri, pentru ca ei să poată să simtă dragostea noastră, pentru că, dacă unii nasc și alții cresc, e foarte greu pentru copilul acela să moștenească gena părinților și după aceea să aibă educația altora. Întotdeauna, știm că educația marchează foarte mult viața copilului, tinerețea lui, și de câte ori nu facem noi «report» la viața noastră copilărească. Ne aducem aminte, ce frumos era în copilărie! Eram la bunica sau la bunicul, și așa mai departe. Adică, suntem crescuți în familie și moștenim întrutotul, din punct de vedere biologic, viața de familie. Apoi, trebuie să știm un lucru, că Dumnezeu nu binecuvintează decât familia! Nu există căsătorie în afara acestei realități: bărbat și femeie. Dumnezeu nu binecuvintează căsătoriile homosexuale! Deci, trebuie să fim foarte lămuriți în privința aceasta!
– Rep. Dar, se invocă exemplul concret al unor democrații occidentale!
-Acestea, nu au Dumnezeu! Democrațiile care luptă împotriva Legii Lui Dumnezeu, nu sunt democratice. Aceste democrații se luptă împotriva omului. Ce poți să spui despre o asemenea democrație, când este împotriva familiei. Adică, ce să legalizăm?
– Rep. Asemenea democrații invocă drepturile omului!
-Drepturile omului, dar nu drepturile păcatului! Dreptul păcatului, dreptul anomaliei? Deci, cum poți să spui despre dreptul acelora care, din nu știu câte milioane sau miliarde de oameni sunt și ei, câțiva, neapărat, acești zgomotoși, care vor să fie și ei recunoscuți! Nimeni nu-i împiedică să-și facă de cap, dar acasă la ei!
“Nu luptăm împotriva Legii Lui Dumnezeu, nu luptăm împotriva legii noastre”
– Rep. Din păcate, unii sunt chiar demnitari, Înaltpreasfinția Voastră!
-Nu sunt demnitari, aceștia sunt subumani! Nu există demnitar, pentru că spune cuvântul «demnitate» care…
– Rep. Mă refer la faptul că unii sunt parlamentari!
-Nu știu, ce sunt ei, pentru că, dacă e demnitar, înseamnă că are demnitate! Care demnitate? Cum poate să aibă demnitate un asemenea om care spune că e bine să fie acolo, în legea fundamentală a țării, Constituția, să scrie acolo orice! Nu, trebuie să scrii decât ceea ce este firesc, natural și după Legea lui Dumnezeu! Nu luptăm împotriva Legii Lui Dumnezeu, nu luptăm împotriva legii noastre! Cum, adică, să luptăm împotriva existenței noastre? Dacă lumea aceasta ar fi, prin absurd, la un moment dat, alcătuită numai de homosexuali, cine ar mai putea asigura perpetuarea speciei umane? Cum e posibil ca un copil făcut din părinți naturali și normali, să fie dat unor homosexuali? Ca și cum am steriliza societatea…
– Rep. Sau am anula fundamentul biologic existențial al societății!
-O sterilizezi pentru că îi iei tocmai «embrionul», el e viața noastră, iar «embrionul» acesta nu se află numai în hedonism, în plăcere, în păcat, pur și simplu, pentru că vine unul și ne spune: «Nu domnule, că trebuie să trăim așa», dar nu neapărat să-mi impui mie ca eu să accept o lege care este o fărădelege! Deci, nu se poate vorbi de această fărădelege, pentru că este «producătoare» de mare pedeapsă și în Sfânta Scriptură acest păcat era aspru pedepsit de Dumnezeu, și știm bine că Sodoma și Gomora au fost distruse cu foc și cu pucioasă de Dumnezeu, tocmai datorită acestui păcat!
– Rep. Păcatul desfrânării…
-Nu numai, în special, al păcatului homosexualității! Ați văzut, sigur că da! De aceea se vorbește despre păcatul de «sodomie», așa cum se știe!
“Și Voia Lui Dumnezeu este să facem binele”
– Rep. Când păstrați în mintea și în sufletul Înaltpreasfinției Voastre imaginea fidelă și inconfundabilă a familiei creștine?
-Atunci când luăm exemplu viața de zi cu zi…Mă duc pe stradă, sunt un tânăr, un copil mic, și-mi pun întrebarea aceasta: domnul «cutare», doamna «cutare», oricare ar fi, oare, nu a provenit fiecare dintr-o familie? Doar o simplă întrebare, asta este!
– Rep. Aș dori să aflu, în încheiere, dacă prin rugăciunea noastră se împlinește întotdeauna Voia Lui Dumnezeu?
-Există o putere divină care se află în fiecare dintre noi, pentru că tuturor ni s-a dat la Taina Sfântului Botez puterea Duhului Sfânt. Dar este precum germenele în sămânță. Este dat ca izvorul în interiorul nostru! Crește această putere, dacă noi colaborăm cu Dumnezeu, dacă ascultăm de Voia Lui Dumnezeu! Și Voia Lui Dumnezeu este să facem binele! În felul acesta, conjugăm voința noastră personal, cu Voința Lui Dumnezeu. Așa cum spunem în Rugăciunea «Tatăl Nostru»: «Facă-se Voia Ta!». De ce spunem: «Facă-se Voia Ta!»? Pentru că voința noastră omenească este înclinată numai spre rău! Oriunde te-ai duce, gândul zboară, aleargă, nu stă la rugăciune, nu persistă în fapta cea bună!
– Rep. La praznicul Mănăstirii Cămărășeasca, așteptăm și alte lucruri pilduitoare care ne îndeamnă la reflecție, la o gândire profundă despre familie și despre Înviere!
-De aceea, Sf. Evanghelist Marcu subliniază această gândire, această mențiune a Vechiului Testament care țintește spre Înviere sau se împlinește în Înviere! Chiar dacă cei apropiați gândeau că Sfântul Ioan Botezătorul a înviat, de bună seamă că Sfântul Evanghelist pune această concepție a lor în legătură cu Învierea Mântuitorului Iisus Hristos, Care, în mod cert a Înviat cu puterea Sa Dumnezeiască și a dăruit lumii viață veșnică!
– Rep. Mulțumesc pentru interviu și mereu vă așteptăm cu dragoste duhovnicească!
Profesor, Vasile GOGONEA