„Lucrări de mântuială”, plăți sistate în Gorj. „Un abuz!”

3506

Ministerul Dezvoltării a oprit de la plată facturi de 146 de milioane de lei pentru proiecte PNDL declarate „neconforme”, după un control încrucișat făcut de Corpul de control al ministrului şi angajații din Inspectoratul de Stat în Construcţii. Motivul: situația din teren nu corespundea cu situația de lucrări și facturile emise. În Gorj, trei primării au probleme cu decontarea facturilor PNDL. Este vorba despre administrațiile locale din Bumbești-Jiu, Plopșoru și Prigoria. Sunt vizate, în principal, lucrări de reabilitare a unor drumuri.

În perioada 26 noiembrie – 11 decembrie 2019, Corpul de control al ministrului şi inspectorii din Inspectoratul de Stat în Construcţii au verificat 3.084 de solicitări de plată pentru proiecte realizate prin PNDL – etapa I şi II. Dintre acestea, Corpul de control al ministrului a verificat 173 de proiecte pentru care existau solicitări de plată în valoare totală de 177.129.282 de lei, trimise de unităţi administrativ-teritoriale din 12 judeţe, fiind identificate 38 de solicitări neconforme, în valoare totală de 45.706.000 lei, care vor fi oprite de la plată. În plus, inspectorii în construcții din întreaga ţară au verificat 2.911 solicitări de plată, peste 100 dintre acestea fiind găsite neconforme. Astfel, în urma acţiunilor de control, vor fi oprite plăţi de peste 146 de milioane de lei pentru obiective de investiţii din judeţele Brăila, Buzău, Dâmboviţa, Dolj, Giurgiu, Gorj, Ialomiţa, Neamţ, Teleorman, Tulcea, Vrancea.

Probleme și în Gorj
Patru „lucrări neconforme” au fost identificate și în Gorj. Este vorba despre reabilitarea drumurilor comunale DC 12 și DC 23A, pe raza comunei Prigoria, pentru care a fost depusă o solicitare de plată în sumă de 600 de mii de lei. Nici Primăria Bumbești-Jiu nu va primi banii ceruți, circa 400 mii lei, pentru modernizarea unor drumuri de acces.
Alte două facturi, de peste 1,5 milioane lei, vizează lucrările la sistemul de canalizare apă menajeră în satele Olari, Plopșoru, Sărdănești și Văleni și de modernizare a drumurilor sătești și vicinale din comuna Plopșoru.

Ne batem joc de banul public”
„Am spus răspicat, în nenumărate rânduri, că, acolo unde realitatea din teren nu corespunde cu cea din hârtii, plăţile vor fi categoric oprite. Este inadmisibil să ne batem joc de banul public şi să facem investiţii de mântuială. Nerespectând proiectele tehnice ale acelor obiective, primarii nu dovedesc decât că nu-şi respectă cetăţenii care i-au ales şi de care ar trebui să aibă grijă! Iar cei care au respectat proiectele nu trebuie să-şi facă niciun fel de griji, întrucât facturile le vor fi plătite fără nicio ezitare! În perioada următoare, verificările vor continua, pentru a ne asigura că lucrările realizate prin PNDL sunt conforme”, a anunțat Ion Ştefan, ministrul Lucrărilor publice, dezvoltării şi administraţiei. La verificarea tuturor proiectelor, au fost prezenţi diriginţii de şantier sau reprezentanţi ai primăriilor.

„Un abuz”
Primarul orașului Bumbești Jiu spune că decizia ministerului de a stopa plățile este „una abuzivă”, afirmând că lucrările care au fost propuse spre decontare au fost executate conform documentației tehnice. Primarul Constantin Bobaru susține că va plăti aceste lucrări din bugetul local, pentru a nu crea probleme constructorilor.
„Am rămas stupefiat de această decizie, pentru că mi se pare una chiar abuzivă, având în vedere faptul că lucrările care au fost propuse pentru a fi decontate sunt executate conform documentației tehnice. O să am o discuție aplicată cu cei de la minister, să vedem care este problema de s-a oprit plata pentru această lucrare”, a anunțat Bobaru. Ministerul Lucrărilor Publice a efectuat vineri, 13 decembrie, primul „calup de plăţi” aferente PNDL 1 şi PNDL 2 către unităţile administrativ-teritoriale, fiind plătiţi 558 de milioane de lei pentru 830 de cereri dintr-un total de 1.005. Pe listă se află Consiliul Județean Gorj, Primăria Târgu-Jiu, dar și alte primării din județ.
Fondurile gestionate prin PNDL sunt destinate dezvoltării de infrastructură locală, cum ar fi drumuri, alimentare cu apă, stații de epurare, canalizare, construcție de baze sportive sau modernizare și construire de clădiri publice.
I.IRINOIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here