Locuri de muncă, disponibile în străinătate pentru şomerii gorjeni

544

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Gorj anunţă că angajatorii din Spaţiul Economic European oferă, prin intermediul reţelei EURES România, 462 de locuri de muncă vacante în: Germania, Marea Britanie, Belgia, Irlanda şi Norvegia.

Se caută asistente medicale, şoferi, tranşatori carne, sudori, tinichigii auto, până la electricieni, îngrijitori, femei de serviciu. Cele mai multe posturi, 209, sunt în Marea Britanie. Se angajează îngrijitor persoane, cu salariu propus de 7 lire pe oră în timpul săptămânii, iar în weekend – 7,85 lire pe oră, cu plata săptămânală, asistente medicale, plătite cu 15 lire pe oră, şofer profesionist, cu 9-10 lire brut pe oră, şi bucătar, cu 7,25 lire pe oră.
Oferte multe sunt şi în Germania, unde sunt vacante 130 de posturi. Un electrician poate câştiga de la 13 euro brut pe oră, angajatorul oferind cazare şi diurnă, în cazul în care activitatea se desfăşoară în alte localităţi, dar şi primă de concediu. Bucătarii au între 1.900 şi 2.400 de euro pe lună, ospătarii şi barmanii primesc 1.800 euro brut pe lună, factorii poştali ajung la 2.000 euro brut pe lună, cu asigurările sociale incluse, iar sudorii sunt plătiţi cu minimum 10,98 euro brut pe oră. Inginerii au salariul negociabil, în funcţie de experienţa profesională.
În Slovacia, sunt propuse 37 de posturi pentru şofer autocamion transport şi îngrijitor de persoane/infirmier. Şoferii au un salariu minim de 1.700 euro şi pot ajunge şi la 2.015 euro net pe lună. Îngrijitorii de persoane primesc între 500 şi 650 euro pe lună, brut.
Şi companiile de recrutare din Suedia caută români. În prezent, oferta include 55 de posturi de tinichigiu auto, femei de serviciu, mecanic auto şi vopsitori auto. În Suedia, salariul este de 1.000 euro net lunar, iar în ţară, de 900 de lei. Salariul se plăteşte o dată pe lună, în cont bancar. Pe lângă asigurările din România, angajatorul plăteşte o asigurare medicală pentru lucrătorii detaşaţi.

Ultima zi pentru căpşunărese
Doar până astăzi inclusiv, gorjencele cu vârsta până în 40 de ani care nu au un loc de muncă şi vor să lucreze la cules de căpşuni în Spania, îşi pot înregistra dosarele la Compartimentul EURES din cadrul AJOFM Gorj.
Angajatorul spaniol caută în continuare forţă de muncă la cules de căpşuni pentru a acoperi locurile rămase libere după selecţia care a avut loc la sfârşitul lunii ianuarie, la Craiova. Nu mai puţin de 81 de femei din judeţul Gorj au obţinut contracte de muncă în Spania, la cules de căpşuni, în urma acestei selecţii din judeţul vecin.
Durata contractelor de muncă este de circa trei luni de zile, timpul de lucru este de 6,5 ore pe zi, iar salariul oferit este de 40 euro brut la zi. Cazarea este oferită de către angajator contra unei sume de 1,6 euro/zi. Sunt solicitate persoane apte pentru munca la câmp.
Documentele necesare înscrierii sunt următoarele: cerere tip, anexa 3 bis (tipizat), copie BI/CI cu o valabilitate de minim 6 luni, CV Europass în limba română (tipizat), copie a certificatului de absolvire a şcolii, calificare, adeverinţă medicală eliberată de la medicul de familie, cu menţiunea apt pentru muncă, cazierul judiciar în original, care să ateste că nu are antecedente penale (termen de valabilitate 6 luni) şi un dosar cu şină.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here