Lista cu produsele montane atestate în Gorj. Urmează tocanul de oaie!

1833

O firmă din Tismana a reuşit să înregistreze nu mai puţin de 11 tipuri de dulcețuri și siropuri în registrul național al produselor montane. Cinci dintre ele au primit anul trecut atestatul de „produs montan”. Este vorba de siropul de trandafiri, dulceaţa de afine, dulceaţa de cireşe amare, dulceaţa de mure şi dulceaţa de trandafir.
„În Gorj sunt 12 localități în zona montană. La Tismana, un operator pe partea de agricultură ecologică a depus și a obținut deciziile pentru încă șase produse cu denumire de produs montan. Aceste produse sunt: dulceață de fructe de soc, dulceață de cireșe albe, dulceață de coacăze negre, dulceață de păpădie, dulceață de ardei iute și sirop de mugur de brad”, a declarat Petra Ochișor, directorul Direcției Agricole Gorj.
De asemenea, mai sunt în curs de avizare alte trei documentaţii. Una a fost depusă de către stâna Ştefanu de pe Transalpina „Este o documentaţie transmisă la Ministerul Agriculturii pentru obţinerea produsului tradiţional tocan de oaie”, a mai spus Petra Ochişor.
Produsele montane vor avea dreptul de a utiliza o etichetă specifică, prin care consumatorii vor fi informaţi asupra zonei din care provin. Zona montană este recunoscută pentru gradul mic de poluare, ceea ce conferă alimentelor provenite din acest areal un plus de valoare.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here