Lipsa de prieteni, apropie moartea

357

foto predo 2Chestiunile aflate aproape pe buzele tuturor, din Bucureşti şi până-n Gorj, nu-l ocolesc chiar deloc pe acela care, cândva, cu lipsa-i de modestie, afirma despre sine că-i un fel de Zeus pământean. Mai exact un Zeus de Dâmboviţa, după ce cu mai mulţi ani înainte era un vaporean. Fie el şi ex-comandant de navă amiral a flotei româneşti – „Biruinţa”.

Dar cum flotă nu mai e, şi din vina lui, nerecunoscută şi albită de Justiţia-i slugă, omul se făcu, la momentul potrivit primar general al Bucureştilor. Pentru ca mai apoi să se aleagă preşedinte de ţară, iar la momentul nepotrivit să pună laba pe al doilea mandat. Printr-un concurs de împrejurări nefaste poporului ce nu apucase din promisiunea „Să trăiţi bine!” Chit că, vorba filozofului şi universitarului clujean Andrei Marga, actualul lui mandat nu a fost legitimat, ori validat ca fiind urmarea unor alegeri prea cuşere.

Făcuse el, încă de pe vremea când nu era Zeus, o echipă de-i zicea Alianţa DA, una de care se alese praful şi pulberea. Mai apoi, neluând în seamă alianţe majoritare sănătoase şi benefice pentru ţară, croi o alianţă cam contra-naturii, între PSD şi PDL. Nici asta nu ţinu prea mult, iar cea de acum scârţie rău de tot. Ba chiar a reuşit o Moţiune de cenzură, dar ca o bătaie de joc generală, Guvernul Boc I fu înlocuit cu Boc II. Acum am ajuns la Boc al V-lea, iar de ieri Guvernul incompetenţilor a rămas şi fără ministru de interne. Prin demisia de onoare a fostului prieten, se zice că inclusiv de pahar, al preşedintelui Traian Băsescu.

Atacul de sâmbătă al preşedintelui Traian Băsescu la adresa sindicatului poliţiştilor, unul aberant, prin care aceştia erau acuzaţi de „subminarea unei instituţii a statului de drept”, nu se putea să nu-l atingă şi pe prietenul de până mai ieri, ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga. Unul care ştie multe despre presupusele şi nedoveditele, deşi cazuri evidente au produs şi PSD şi PNL, fraude electorale în turul doi al alegerilor prezidenţiale. Mă rog, corabia portocalie ia apă şi populaţia o duce din ce în ce mai prost. Datorită proastei guvernări portocalii, în care şeful temporar al statului se amestecă în toate. El ne spune că nu suntem în criză şi nu avem nevoie de împrumuturi, apoi tot el se contrazice şi negociază împrumuturi înrobitoare pentru ţară pe 70, 80 de ani. Tot el ia măsuri de austeritate, după ce-i minţise ba pe profesori, ba pe doctori şi pe poliţişti. Pe toţi bugetarii, pe toţi poporenii. Şi bugetari şi nebugetari. Se părea că măcar portocaliii se-nţeleg între ei şi fac o echipă. Mai ales la rele. Pentru ţară, nu şi pentru afacerile lor cu statul din ce în ce mai pirpiriu.

Mai alaltăieri, nişte gorjeni susţineau că preşedintele încă nedebarcat ar fi profesor. În ce? În dezorganizarea organizată. A-i acuza pe poliţişti că subminează o instituţie a statului de drept este, oricum, o afirmaţie deplasată. Aducându-ne aminte de titlul filmului „Uite cine vorbeşte!”, putem avea altă părere. Preşedinţia, prin însuşi preşedintele Traian Băsescu, s-a specializat în ultimii ani în subminarea, debilizarea sau ridiculizarea instituţiilor aceluiaşi biet stat de drept pe care Zeus se face că-l apără şi care poartă încă numele de România. Pe care acelaşi Zeus se căzneşte s-o decredibilizeze şi chiar distrugă. UDMR ştie de ce!

În vremea asta, prietenii îi dispar ca potârnichile. Doar armata mai ascultă ordinele comandantului suprem ce nu e altceva decât un dictator. Muritor, ca noi toţi, şi ca toţi dictatorii.

Ion Predoşanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here