Liniştea dinaintea furtunii

324
Ceea ce suna frumos şi dădea speranţe, fiind numit de cei doi năbădăioşi parteneri ai coaliţiei guvernamentale drept Parteneriatul pentru România, pare a nu mai funcţiona. Politica de forţă a PD-L, exprimată pe mai multe voci, solicită PSD să accepte adoptarea pachetului de legi ale educaţiei, legea salarizării unice şi legea sistemului de pensii prin asumarea răspunderii ministeriale în faţa Parlamentului chiar în luna septembrie.

Deşi se ştie că, de cele mai multe ori, graba strică treaba, PD-L nu este deloc dispus să accepte varianta PSD, adică dezbaterea publică, iar cea parlamentară nici atât. În acest sens s-a exprimat inclusiv şeful Executivului, Emil Boc, preşedinte al PD-L. Desigur, nuanţat.

Foarte dură este ieşirea la rampă a experimentatului ministru al Dezvoltării Regionale, Vasile Blaga. Domnia sa, care este, în acelaşi timp, secretar general al PD-L, le dă social-democraţilor, pur şi simplu, un fel de ultimatum. Referindu-se la votarea celor trei legi de către PSD, Vasile Blaga a declarat: „Dacă nu vrea(PSD, n.n.), Guvernul pică. Să ne înţelegem foarte bine. Dacă nu vrea, la începutul lunii septembrie, Guvernul cade. Nu va vota Guvernul în Parlament, are această posibilitate, şi să vedem dacă îşi asumă acest risc de a nu moderniza România şi a accepta criza economică.”
S-ar putea crede că darea pe brazdă a PSD ar putea rezolva problema modernizării României şi, de ce nu, chiar a crizei economice în care ţara se afundă. Sigur, nimeni nu contestă dorinţa coechipierilor de partid ai domnului Vasile Blaga, de a se întâmpla o asemenea rezolvare fericită a unor vechi şi grave probleme ce trenează de 20 de ani. Dar dacă este doar o provocare?
Cel puţin aceasta este convingerea vicepreşedintelui PSD, Constantin Niţă, care susţine: „Nu reforma educaţiei este obiectivul colegilor noştri, ci provocarea sistematică a PSD şi căutarea unui nou pretext de ceartă.”
De-o fi una, de-o fi alta e limpede că se apropie o toamnă agitată. Iar liniştea aparentă se poate transforma oricând în furtună. O poziţie tranşantă a preşedintelui PSD, Mircea Geoană, se lasă aşteptată.
În fond, pe vremea când PD-L Gorj se certa cu organizaţia PSD din judeţul nostru, diplomatul preşedinte al social-democraţilor gorjeni, Florin Cârciumaru a dat o replică memorabilă. Întrebat fiind de o reporteriţă a unei televiziuni din Târgu-Jiu ce părere are despre delicata problemă a împărţirii posturilor de directori în judeţ, cu o judecată limpede, Florin Cârciumaru a zis clar: „De ce mă întrebaţi pe mine? Emil Boc şi Mircea Geoană le-au încurcat, ei să le descurce!”
Ion Predoşanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here