Liga 1 se reia pe 13 iunie. Liga 2, în iulie

687

Fotbalul românesc va reveni pe micile ecrane în luna iunie. Din păcate, la fel ca în campionatele care s-au reluat, spectatorii nu vor avea acces pe stadioane. Preşedintele FRF, Răzvan Burleanu, speră să nu existe probleme în perioada premergătoare de pregătire. Cele mai multe cluburi din liga secundă, care vor continua sezonul, şi formaţiile din prima divizie şi-au reluat deja antrenamentele individuale. Jucătorii și staff-ul vor petrece, în izolare, o bună bucată de timp, iar pe 1 iunie se pot relua antrenamentele colective pentru echipele din Liga 1.,,În momentul de faţă suntem sub incidenţa unui protocol medical din data de 15 mai. Cluburile profesioniste din România, la cele din Liga 1 şi o parte din Liga 2, sunt deja în cantonamente şi respectă acest protocol medical. Vrem să demonstrăm că putem să ne ţinem de acest plan, aşteptând permisiunea ca de la 1 iunie să putem să intrăm în antrenamente colective. Apoi urmează meciuri amicale. Pe 13 iunie putem să începem competiţia, fără spectatori în primă fază. Pentru noi, meciurile fără spectatori reprezintă o stare de urgenţă. Ceea ce înseamnă că este o soluţie doar pe termen scurt şi nicidecum o soluţie viabilă pentru viitorul fotbalului. Suntem singura federaţie care a propus un protocol medical, care a fost apreciat la nivel guvernamental şi ne dorim să fim un exemplu”, a declarat Răzvan Burleanu.

Sezonul poate continua şi dacă sunt depistaţi jucători infectaţi!
Liga 2 se va relua mai târziu decât prima divizie şi din cauza faptului că în eşalonul secund se vor desfăşura mai puţine meciuri. În cazul în care se vor descoperi jucători infectaţi cu COVID-19, Răzvan Burleanu a declarat că sezonul va continua. Bineînţeles, nu există certitudini în acest moment, mai ales că o infectare în masă a fotbaliştilor ar pune o echipă în situaţia de a nu putea alinia suficienţi jucători pentru un meci profesionist.,,Nu știu neapărat dacă în protocolul medical e trecut așa ceva, dar noi am solicitat deja Ligii Profesioniste de Fotbal să consulte cluburile din Liga 1 cu privire la aceste scenarii pe care le putem identifica după ce vom relua competițiile. În momentul de față am primit un răspuns cu privire la acest lucru din partea LPF, dar trebuie să mai analizăm. Vom consulta și cluburile din Liga 2, pentru că ele vor începe mai târziu competiția, în 4 iulie, comparativ cu Liga 1 care începe pe 13 iunie. Asta dacă tot planul poate să fie pus în implementare, după care vom înainta scenariul Comitetului Executiv al Federației Române de Fotbal. În momentul de față, ideea este că întrecerea va continua indiferent de situația în care se va afla unul sau altul dintre cluburi. Asta e poziția LPF în momentul de față.
Nu știu ce se întâmplă dacă mai multe echipe vor avea jucători infectați. Acesta a fost și motivul pentru care discutăm cu LPF. În momentul de față lucrăm cu probabilități și cu multe scenarii. În momentul de față ne-am dori, ca organizatori de competiție, ca toate cluburile să cunoască de la bun început ce scenariu se poate aplica dacă acest lucru se întâmplă. Trebuie să lucrăm în această direcție”, a precizat Burleanu.Tot şeful FRF a admis că aceste situaţii trebuie analizate până la reluarea competiţiilor, iar atunci se va acţiona după un protocol bine pus la punct. Şi echipele din fotbalul românesc pot face cinci înlocuri pe meci. Formaţiile din Liga 1 vor avea şi o bancă mai ,,lungă”.,,Așteptăm răspunsul scris al LPF și opiniile echipelor de fotbal. Ceea ce știm acum dă naștere mai multor întrebări. Una dintre ele e până când se poate continua această competiție. Nu cumva integritatea competiției este afectată, dacă o echipă este depistată pozitiv? Și așa mai departe. Sunt multe aspecte pe care vrem să le clarificăm până la reluarea competițiilor. Trebuie ca totul să se știe până la reluarea campionatelor. Vom avea modificări. E o situație de criză și vor fi modificări. Mă refer la schimbări, la raportul de joc, unde vor fi mai mulți jucători, mă refer la perioada în care se termină sezonul competițional, la fereastra de transferuri. Suntem în această perioadă de consultare”, a declarat Burleanu.În cazul Ligii 2, cluburile au votat opțiunea de a se juca play-off între primele șase clasate, restul urmând a încheia acest sezon. În urma acestor jocuri, într-o singură manșă și după înjumătățirea punctelor obținute până acum, se vor decide cele două echipe promovate și formația care intră la baraj.
Cătălin Pasăre

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here