Liderul sindical Roşca, împotriva concedierii colective din CEO. ,,Responsabilitatea unor accidente tehnice sau umane vă aparţine în totalitate!”

2204

Preşedintele sindicatului de la Cariera Roşiuţa şi vicepreşedinte pe lignit al Federaţiei Naţionale Mine Energie (FNME), Nelu Roşca, se declară, în totalitate, împotriva concedierilor colective anunţate de Complexul Energetic Oltenia. Într-o adresă, remisă, marţi, 14 mai a.c., companiei, liderul sindical invocă lipsa de personal cu care se confruntă producătorul energetic, mai ales în zona de exploatare a lignitului, şi cere conducerii CEO să ia măsuri urgente pentru completarea numărului de personal, iar în caz contrar, să-şi asume eventualele accidente tehnice şi umane.

Într-un punct de vedere la notificarea trimisă de către CEO sindicatelor, la începutul acestei luni, prin care era anunţată disponibilizarea a 200 de angajaţi, începând cu luna iulie a acestui an, liderul sindical Nelu Roşca şi-a manifestat dezacordul cu privire la intenţia companiei energetice. ,,Sindicatul Liber Roşiuţa se declară, în totalitate, împotriva concedierilor colective, având ca argumente palpabile că la ora actuală, în cadrul Carierei Roşiuţa există o lipsă acută de personal, ceea ce pune în totală nesiguranţă, atât procesul de producţie, cât şi apariţia iminentă de accidente tehnice, precum şi accidente umane”, se arată în documentul menţionat. Liderul sindical îşi argumentează poziţia raportându-se la programul de lucru al minerilor. ,,Având în vedere programul de lucru la 5,6 şi 7 zile lucrătoare pe săptămână, vă informăm că la nivelul subunităţii miniere există o lipsă de personal după cum urmează: la 5 zile, 107 persoane; la 6 zile, 286 de persoane; iar la 7 zile, 392 de persoane”. Roşca a cerut conducerii CEO să ia măsuri urgente pentru completarea numărului de personal, iar în caz contrar solicită celor care conduc compania să-şi asume responsabilitatea în cazul unor accidente tehnice şi umane. ,,Vă solicităm să luaţi măsuri urgente pentru crearea unui climat social de stabilitate şi siguranţă, precum şi pentru completarea numărului de personal pentru evitarea accidentelor tehnice şi umane. Menţionăm, totodată, că lipsa majoră a pieselor de schimb şi subansamblelor necesare procesului de producţie îşi pun amprenta negativ asupra indicatorilor de productivitate a muncii. În situaţia în care nu veţi ţine seama de punctul nostru de vedere, considerăm că responsabilitatea eventualelor accidente tehnice şi/sau umane vă aparţine în totalitate”, a precizat Roşca. Trebuie spus că Roşca nu a semnat nici procesul verbal de negociere încheiat între administraţia CEO şi sindicate cu privire la concedierea a 200 de angajaţi, în această vară.
George Constantin

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here