Elevi de la două licee din Gorj, Colegiul Naţional “George Coşbuc” Motru şi Colegiul Naţional “Spiru Haret” Târgu-Jiu, vor avea anul viitor parte de o experienţă unică – aceea de a merge la Strasbourg şi de a deveni europarlamentari pentru o zi.
Biroul de Informare al Parlamentului European în România şi Ministerul Educaţiei Naţionale au anunţat încheierea evaluării proiectelor prezentate în cadrul celei de-a VII-a ediţii a concursului naţional “Euroscola” şi care sunt echipele ce vor participa anul viitor la Zilele Euroscola de la Strasbourg. Printre câştigătorii acestei ediţii a concursului se numără şi echipele a două licee din judeţul Gorj. Este vorba de Colegiul Naţional „George Coşbuc” Motru, a cărui echipă s-a clasat pe primul loc, cu un punctaj total de 12,5 puncte, şi de Colegiul Naţional “Spiru Haret” Târgu-Jiu, a cărui echipă a obţinut 11 puncte. Primii care vor merge la Strasbourg vor fi liceenii de la Colegiul Naţional “Spiru Haret”, care vor participa la Ziua Euroscola în data de 13 februarie 2015. Vizita echipei de la Colegiul Naţional “George Coşbuc” la Strasbourg este programată pe data de 10 aprilie 2015. Liceele din care provin echipele câştigătoare vor primi cu aproximativ 60 de zile înainte de ziua fixată pentru participarea la evenimentul de la Strasbourg, o scrisoare de invitaţie oficială care va cuprinde toate informaţiile necesare organizării deplasării la Strasbourg şi participării la Ziua Euroscola.
Despre Euroscola
Parlamentul European a creat programul Euroscola pentru a informa tinerii despre procesul de integrare europeană și pentru a promova participarea lor la construcția Uniunii Europene. Programul reunește periodic elevi de liceu din cele 28 de state membre, oferindu-le ocazia, pe parcursul unei zile, de a afla cum funcționează Parlamentul European, de a se cunoaște între ei, de a învăța despre modul de viață, despre viziunile și așteptările tinerilor din alte state membre ale Uniunii. Evenimentul Zilele Euroscola este organizat la Strasbourg de mai multe ori pe an. La fiecare eveniment se adună aproximativ 600 de elevi din toată Uniunea Europeană. Participanții la Strasbourg sunt împărțiți în grupuri multilingvistice care, pentru o zi, devin membri ai Parlamentului European. Ei discută și formulează, în comisii, propuneri legislative, dezbat propunerile în plen, adresează întrebări, fac comentarii și adoptă sau resping propunerile legislative într-o altă limbă decât limba lor maternă. La sfârșitul zilei, fiecare participant va primi un certificat de participare semnat de Președintele Parlamentului European. Anul acesta, tema concursului “Euroscola” a fost “Împreună pentru tinerii Europei – o propunere legislativă de succes”, elevii fiind invitaţi să simuleze activităţile legate de adoptarea unei rezoluţii în Parlamentul European, în cadrul procedurii legislative ordinare (codecizie). Simularea a pornit de la o propunere legislativă privind combaterea şomajului în rândul tinerilor iniţiată de Comisia Europeană, Comunicare a Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic şi Social European şi Comitetul Regiunilor.
Roxana Lupu