Libertate30 ajunge la Târgu-Jiu

1160

Caravana Docuart aduce, în această lună, proiecţiile de film Libertate30 în patru oraşe, între care și Târgu Jiu (20-21 martie). Este un proiect cinematografic dedicat comemorării celor 30 de ani de la căderea comunismului. Evenimentul va avea loc la Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu”.
Proiectul îşi propune să arate perspective diferite asupra realităţii evenimentelor din 1989 prin film documentar şi prin dialoguri deschise cu regizorii ce au rolul de a contribui la înţelegerea cât mai multor faţete ale istoriei noastre comune.
„Îmi doresc spectatori tineri care au întrebări. Îmi doresc o confruntare amiabilă după fiecare film. Îmi doresc să plecăm mai bogaţi acasă. Îmi doresc să nu treacă istoria pe lângă noi. Şi noi să fim cu privirea în altă parte”, spune regizorul Cornel Mihalache.
Vor fi patru documentare care aduc o perspectivă diferită asupra evenimentelor de la 1989 şi prezintă starea de spirit din zilele imediat următoare. „De Crăciun ne-am luat raţia de libertate, de Cătălina Fernoagă şi Cornel Mihalache, „Oameni cu rotile”, de Cornel Mihalache și „Videogramele unei Revoluții” de Andrei Ujică şi Harun Farocki vor fi proiectate pe 20 martie, între orele 18.30-20.00. A doua zi, proiecţiile se vor încheia cu „Timișoara 1989” de Ovidiu Bose Paștina și cu documentarul lui Şerban Georgescu, „Jurnalul familiei-escu”, o călătorie în spaţiu şi timp în care familia e puntea de legătură între toate momentele care ne-au unit dar ne-au şi dezbinat în ultimii 100 de ani. Libertate30 este un eveniment comemorativ, necesar într-un context naţional în care efectele comunismului sunt încă resimţite.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here